Syrien flyganfall: Indien noga följande fall, syftar opartisk sond i användningen av “kemiska vapen”, säger MEA

0
50

Damaskus himlen lyser upp med service till luft missil brand som USA lanserar en attack på Syrien inriktade på olika delar av den Syriska huvudstaden Damaskus, Syrien, tidigt på lördagen. (AP)

Med allvarlig anmärkning av samordnade flyganfall i Syrien som USA, STORBRITANNIEN och Frankrike, Ministeriet för Utrikesfrågor på lördag kallas för en opartisk undersökning av påstådd användning av kemiska vapen genom att Bashar al-Assad ledda regeringen på sin civila. “Påstådd användning av kemiska vapen, om den stämmer, är beklagligt. Vi kräver en opartisk och objektiv utredning av Organisationen för Förbud mot Kemiska Vapen (OPCW) för att fastställa fakta,” ministeriet citerades av nyhetsbyrån ANI. Samtidigt uppmanade alla parter att visa tvång, ministeriet sade att frågan bör lösas i godo genom dialog och förhandlingar. “Vi uppmanar alla parter att visa återhållsamhet och att undvika en upptrappning av situationen. Frågan bör kunna lösas genom dialog och förhandlingar och på grundval av principerna i FN-Stadgan och i enlighet med internationell lag”, sägs det. LIVE-UPPDATERINGAR

På fredag, USA: s President Donald Trump lanserade precision flyganfall mot Syrien i en kombinerad drift med Frankrike och Storbritannien. De tre länder Damaskus och omgivande områden i vedergällning till den påstådda kemiska attacker av President Bashar al-Assad i förra veckan, som dödades minst 60 personer.

Samtidigt hyllar den militära senare i dag, Trump prisade “perfekt utförd” flyganfall mot den Syriska regimen. USA: s President hävdade att den gemensamma åtgärden syftar till att etablera en “avskräckande” mot produktion, spridning och användning av kemiska vapen.

Enligt Pentagon, de Syriska styrkorna förlorade flera utrustning och material som har samband med kemiska vapen i flyganfall.

US Navy guidad missil kryssare USS Monterey avfyrar en Tomahawk land attack missil på fredag. (Tt-Reuters)

Frankrikes Utrikesminister Jean-Yves Le Drian sade missil strejk som genomförs över en natt i Syrien har förstört en “stor del” av Damaskus regeringen lager av kemiska vapen.

Storbritanniens Premiärminister Theresa May säger flyganfall av de tre länder skickade en “tydlig signal” till Syrien från att använda kemiska vapen. Den Brittiske Premiärministern berättade för reportrar på Downing Street presskonferens på lördagen att den samordnade strejker för att försämra Bashar al-Assad led Syriska regimens kemiska vapen kapacitet fyra berörda Royal Air Force (RAF) Tornado GR 4s. “Denna kollektiva åtgärder sänder ett tydligt budskap om att det internationella samfundet kommer inte att stå och tål användning av kemiska vapen,” sade hon.

Att reagera på attacker, rysslands President Vladimir Putin sade att strejken kommer att förvärra den humanitära katastrofen i Syrien och att landet kommer att kalla till ett krismöte i FN: s säkerhetsråd i frågan.

Läs | USA, STORBRITANNIEN, Frankrike strike Syrien i första samordnade åtgärder mot Assad: Allt du behöver veta

Medan den som är emot flyganfall, Kina sade några åtgärder för att kringgå FN: s stadga brutit mot den internationella rättens principer och de grundläggande normer som reglerar internationella förbindelser. “Kina motsätter sig användningen av kraft i de internationella relationerna och kallas för respekt för andra länders suveränitet, oberoende och territoriella integritet,” Kinesiska utrikesministeriets talesman Hua Chunying sagt.

Samtidigt har Fn: s säkerhetsråd har krävt ett möte i dag, på Rysslands begäran, för att diskutera strejker.

Läs – | franska Mirage, Rafale och fregatter som deltar i Syrien slår: Rapport

Europeiska Unionen kallas för Ryssland och Iran för att hjälpa till att stoppa fler kemiska vapen attacker av den Syriska regeringen, som varnar för nya ekonomiska sanktioner. “EU uppmanar alla länder, framför allt Ryssland och Iran, att använda sitt inflytande för att förhindra ytterligare användning av kemiska vapen, i synnerhet genom att den Syriska regimen,” sade EU i ett uttalande.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App

© DVS Online Media Services Pvt Ltd