Där Stjärnorna Trek: Björn observationer i Yosemite National Park

0
113

I öknen: En vy av Half Dome By från logwood stugor.

Relaterade Nyheter

  • Kaffe, Tid och Kashi: Hindi författare Kashinath Singh på en promenad genom Assi Ghat

  • Ner i Jungleland: Vals Inte för Att Vilja?

  • Två för En

Så fort du kommer in i Yosemite National Park i Kalifornien, USA, är det första du ser är en skylt, som uppmanar dig att “lagra alla doftande och mat-relaterade poster i djur-bevis bära lådor”. Tanken av att komma över en björn som upptar ditt sinne när du är inne i parken och det blir en gnagande närvaro varje gång du äter, eller se någon form av mat eller ens din toalettartiklar påse.

Våra lokala vänner, som körde vi från San Francisco till Yosemite för mer än tre timmar, har anekdoter att dela från tidigare resor på hur man inte lämna något ätbart över natten i bilen — den lukten skulle vara inbjudan tillräckligt för björnar. Många har bevittnat grizzlies skakar fordon i en frenesi på kvällen på luktande mat.

Med detta i åtanke, vi håller ett öga på bilen windows att upptäcka björnar och andra tecken på djurliv. Vägen är inklämt mellan massiva svarta stenar på ena sidan och snöklädda marken på andra. Granitklippor, vattenfall, klara bäckar, sjöar, berg, ängar, glaciärer, och den biologiska mångfalden att göra upp detta 7,47,956-acre Unesco: s Världsarvslista. Våra värdar meddela att Kalifornien är 7 000 växtarter, mer än 20 procent finns inne i Yosemite. Namnet “Yosemite” (som betyder “killer” i Miwok, en native American language) avsåg ursprungligen namnet på den stam som bebodde området, innan det var det som kallas “Ahwahnee” (“stor mun”) av ursprungsbefolkningen.

Det sublima svart-vit bild av enorma granitklippor — bildas mer än 10 miljoner år sedan, på grund av seismisk aktivitet — täckt av fläckar av snö att ta mig utanför björnar och att de inledande scenerna i Star Trek V: The Final Frontier (1989), en av de få filmer, får vi veta, inklusive Den Siste Mohikanen och Maverick, som har spelats in här. Snart, våra stugor i trä — inside the Half Dome Byn, parken är särskilt turist området — finns i sikte.

När vi drar över, vi torka bilen säten och mattor, lämnar inga spår av någon matrester. Ut med vårt bagage, blad av snön under våra fötter känns mjuk som beger vi oss till de små, men funktionella, hytter. Vi betalade lite extra för de med eget badrum. Unga backpackers, men föredrar att slå läger i canvas tält och stugor.

Besökare kan undvika att trampa på ängarna genom att gå på dessa särskilt vandringar.

Efter en överdådig lunch, vårt första äventyr väntar — en 40 minuters vandring till Bridalveil Falls. Som namnet antyder är det en mjölkaktig vit slöja av vatten som faller från toppen av en klippa, snö partiklar lägga till sin tjocklek. De 188 msek-hög Bridalveil är en av de mest framträdande vattenfall här, som besöks av miljontals människor varje år, följt av Vernal Fall, den Övre och Nedre delen av Yosemite Falls. Vandringen är inte särskilt brant, tills den sista sträckan, där vi har att klättra stenblock och navigera stenar för att nå den pool där vattnet faller. Den livsbejakande vatten som faller på våra ansikten är precis vad vi behövde efter färden.

På kvällarna kunde man komma åt wi-fi (i den gemensamma loungen, inte i rum) för att återknyta kontakten med världen utanför. Men skyltar varnar: “på Grund av den 3000+ fot höga granitklippor omgivande Yosemite Valley, mobil-tjänster kanske inte fungerar så bra som du får användas till. Vi uppmuntrar dig att använda denna tid för att helt koppla loss kabeln.” Så, vi går i pension vid 8 pm, gör en start nästa dag klockan 6 är för korta promenader och vandringar, bland flora och fauna. Efter en snabb matbit på pizza butik och några memento-jakt på nästa dörr eller presentbutik, vi tar en kort paus i vårt rum.

Ut igen, när du kör inne i parken, ett svagt ljud av porlande vatten förmåner för våra öron. Det fortsätter att växa som vi jagar för sin källa. Vårt sökande leder oss till den Lägre Yosemite Falls, efter en timme lång vandring. Den spektakulära utsikten är givande. Volymen verkar gigantiska, så det närmar sig sin topp inför vårsäsongen. Vi alla ta reda på våra smartphones och spela in sin dånande ljud.

På kvällen, på väg ut ur parken, exit-skylt bud oss adjö med meddelandet: “Ta Inget Utan Bilder. Leave Nothing But Footprints.” Vi, däremot, är att smuggla in lite ljud också. Björnar, vi kunde bara se med ögonen stängda.

Tillbaka I Tiden

I 1855, entreprenör James Mason Hutchings, konstnären Thomas Ayres och två andra var de första tur i området. Duon var ansvarig för mycket av den tidigaste publicitet om Yosemite, skriva artiklar och särskilda magazine frågor om Dalen. Nu, omkring fyra miljoner människor besöker Yosemite varje år. Det är öppet året runt och många aktiviteter, såsom promenader i naturen, fotografering och konst klasser, stargazing program, cykeluthyrning, forsränning, mule och rider häst, och bergsklättring klasser.

För alla de senaste Öga Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App