Ambedkar Jayanti Höjdpunkter: Ledare i hela nationen betala tributer till ‘Arkitekt av den Indiska Konstitutionen”

0
47

Ambedkar Jayanti HÖJDPUNKTER: Bhimrao Ambedkar är ihågkommen som “Fadern av Indiens Konstitution” och den man som kämpade för de fattiga i landet.

Ambedkar Jayanti firas den 14 April för att markera födelse-årsdagen av Dalit-ikonen Bhimrao Ramji Ambedkar, som är ihågkommen som “Fadern av Indiens Konstitution” och den man som kämpade för de förtryckta. Nationen firar sin 127: e födelsedag idag.

Populärt kallas Babasaheb, Ambedkar var en Indisk jurist, ekonom, politiker och sociala reformer som inspirerade Dalit Buddhistisk Rörelse. Han har kämpat mot social diskriminering mot oberörbara och även stöd till de rättigheter för kvinnor och arbetare.

Att hålla i åtanke de senaste vandalisation av Ambedkar statyer på flera ställen — den senaste incidenten inträffade på fredagen i Greater Noida — och också det våld som tagit livet av nio personer under protester från Dalit grupper på April 2, Uttar Pradesh regeringen har skärpt säkerhet som en förebyggande åtgärd.

Läs också | Ambedkar Jayanti 2018: Allt du behöver veta om ‘Arkitekt av den Indiska Konstitutionen”

Live-Blogg

Följ Ambedkar Jayanti LIVE uppdateringar nedan

Höjdpunkter

 • 16:46 (IST)

  BJP ‘hindrar’ Ambedkar ideal av Konstitutionen: DMK

  Den DMK har påstått att en BJP-ledd Centrum var hämmar B R Ambedkar ideal bakom skapandet av den Indiska Konstitutionen.

  DMK: s Arbetande Ordförande M K Stalins Centrala var att arbeta mot en “försvagning” social rättvisa, utan att utveckla resonemanget ytterligare. “BJP-ledd Centrum som styrs av Premiärministern Narendra Modi är att arbeta på ett sätt (det är) som hindrar Ambedkar ideal som ledde till skapandet av Konstitutionen”, sade Stalin.

  Efter hyllning till Ambedkar på sin födelse-årsdagen här, DMK ledare vädjade till sina kadrer och arbetare av “vänliga partierna” för att ta ett löfte att “få stopp på sådant svek.”

  -PTI

 • 11:52 (IST)

  Invigde system i Babasaheb namn, kommer inte på något sätt leda till utveckling av Daliter, säger Mayawati

  BSP chief Mayawati på lördag sade, “jag vill berätta Modi Ji och hans govt att högtidlighålla platser med anknytning till Baba Saheb liv och inviga system i hans namn, kommer att på något sätt leda till utveckling av Daliter.”

 • 10:38 (IST)

  Spänning grep Phagwara staden på tröskeln till Dr B R Ambedkar födelse-årsdagen efter ett försök av Dalit aktivister för att byta namn ‘Gol Chowk’ (papper square) för att “Samvidhan chowk’ (Constitution). Dalist och medlemmar i högerextrema organisationer konfronteras med varandra på runt midnatt, några skott avlossades. Läs mer

  Spänning grep Phagwara staden på tröskeln till Dr B R Ambedkar födelse-årsdagen efter ett försök av Dalit aktivister för att byta namn ‘Gol Chowk’ (papper square) för att “Samvidhan chowk’ (Constitution). Dalist och medlemmar i högerextrema organisationer konfronteras med varandra på runt midnatt, några skott avlossades. Läs mer

 • 10:02 (IST)

  Daliter protest användning av saffran färg på under-konstruktion Ambedkar memorial

  Också, i Uttar Pradesh Gorakhpur, Daliternas ledare på fredagen tog starka invändningar mot målning av den övre delen av en under-konstruktion Ambedkar memorial i saffran. Demonstranterna, sade dock ett eget smycke företag hade åtagit sig den målning som en del av företagens sociala ansvar (CSR) projekt och regeringen hade ingenting med det att göra”.

 • 08:36 (IST)

  Ambedkar var som följer med Bharat Ratna

  Ambedkar var postumt tilldelas med Bharat Ratna, Indiens högsta civila utmärkelse 1990. Han gick bort den 6 December 1956 i New Delhi där han tillerkänns en Buddhistisk kremering.

 • 08:34 (IST)

  Ambedkar motsats till Artikel 370

  Ambedkar motsats Artikel 370 av Indiens Konstitution, som gav en speciell status till Jammu och Kashmir, och som fanns med mot hans vilja. Han avgick i 1951 när Parlamentet försenat förslag som syftade till att genomföra jämställdhet i ärvdabalken.

 • 08:32 (IST)

  BR Ambedkar fungerat som landets första Lag Minister

  Efter Indien uppnådde självständighet 1947, Ambedkar accepterat Kongressen förslag för att tjäna som landets första Lag Minister och utsågs till ordförande i den Kommitté för Utarbetandet av Konstitutionen den 29 augusti 1947. Den 26 November 1949, Konstitutionen antogs av den Konstituerande Församlingen.

19:30 (IST)
14 Apr 2018

Telangana CM betalar blommig hyllningar till Ambedkar

Telangana Chief Minister K Chandrasekhar Rao och flera andra ledare som också betalas hyllningar till Ambedkar i Hyderabad. Som erinrar om de tjänster som tillhandahållits av Ambedkar, Rao säger arkitekten av den Indiska Konstitutionen skulle alltid vara en inspiration för flera generationer. Chief minister sade Ambedkar förstått det Indiska samhället helt och banade väg för framtiden och som sådan skulle han alltid finnas kvar som en inspiration till flera generationer, enligt ett pressmeddelande från CM: s kontor.

-PTI

19:29 (IST)
14 Apr 2018

Pondicherry CM V Narayanasamy betalar blommig hyllningar

Pondicherry Chief Minister V Narayanasamy tidigare i den betalda blommig hyllningar till B R Ambedkar med anledning av hans 127: e födelse-årsdagen. Ministrar, lagstiftare och Vice talman i Puduchery V S Sivakolundhu var bland dem som betalade hyllningar.

16:46 (IST)
14 Apr 2018

BJP ‘hindrar’ Ambedkar ideal av Konstitutionen: DMK

Den DMK har påstått att en BJP-ledd Centrum var hämmar B R Ambedkar ideal bakom skapandet av den Indiska Konstitutionen.

DMK: s Arbetande Ordförande M K Stalins Centrala var att arbeta mot en “försvagning” social rättvisa, utan att utveckla resonemanget ytterligare. “BJP-ledd Centrum som styrs av Premiärministern Narendra Modi är att arbeta på ett sätt (det är) som hindrar Ambedkar ideal som ledde till skapandet av Konstitutionen”, sade Stalin.

Efter hyllning till Ambedkar på sin födelse-årsdagen här, DMK ledare vädjade till sina kadrer och arbetare av “vänliga partierna” för att ta ett löfte att “få stopp på sådant svek.”

-PTI

16:01 (IST)
14 Apr 2018

Ordförande Ram Nath Kovind betalar hyllningar till Ambedkar vid hans födelseplats

Ordförande Ram Nath Kovind betalas hyllningar till B R Ambedkar vid hans födelseplats, Mhow i Madhya Pradesh med anledning av hans 127: e födelse-årsdagen. Han betalade hyllningar till Dalit-ikonen vid hans födelseplats i Kalipaltan område, där staten har byggt en stor memorial.

15:48 (IST)
14 Apr 2018

Tamil Nadu K Palaniswami CM, ledare hyllar Ambedkar

Tamil Nadu chief minister K Palaniswami och Ledare för Oppositionen MK Stalin förutom andra hyllade Dr BR Ambedkar på hans 127: e födelse-årsdagen. Palaniswami och Biträdande Minister O Panneerselvam kransade ett porträtt av Ambedkar på Kodambakkam här i närvaro av ledande AIADMK ledare.

-PTI

15:45 (IST)
14 Apr 2018

Premiärminister Narendra Modi tidigare i dag presenteras gåvor till Buddistiska munkar vid Bhimrao Ambedkar s: 127: e födelse-årsjubileum på Parliament House i New Delhi. Ordförande Ram Nath Kovind och vice ordförande M Venkaiah Naidu ses också. (PTI foto)

14:49 (IST)
14 Apr 2018

BJP urholka Ambedkar arv, PM Modi betala lip-service, anklagar Kongressen

Kongressen har anklagat BJP “urholka” arvet av Baba Saheb Ambedkar och sade Premiärminister Narendra Modi var bara att betala honom lip service som hans parti och RSS-har en “anti-Dalit tänkesätt”. Kongressen ledare Selja också ut statsministern med att göra politik över arvet från Dalit-ikonen.

-PTI

14:46 (IST)
14 Apr 2018

Maharashtra CM Devendra Fadnavis, andra ledare som hyllar Dr Ambedkar

Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis och andra politiska ledare i staten betalas hyllningar till B R Ambedkar på hans 127: e födelse-årsdagen. Bortsett från de politiska ledarna, tusentals anhängare av Ambedkar besökte Chaityabhoomi, Dr Ambedkar ‘ s memorial på Dadar i centrala Mumbai, att betala sina avseenden.

“Vår hälsningar till fadern av Indiska konstitutionen Bharat Ratna, Mahamanav Dr Babasaheb Ambedkar på sin födelse-årsdagen idag! Det är på grund av honom att varje medborgare i Indien kan leva ett värdigt liv! Hans läror och värderingar av mänskligheten kommer att inspirera kommande generationer,’ Fadnavis twittrade.

14:40 (IST)
14 Apr 2018

UPP Guvernör, CM Yogi Adityanath betala blommig hyllningar till Ambedkar

Uttar Pradesh Guvernör Ram Naik och Chief Minister Yogi Adityanath tidigare i dag betalas blommig hyllningar till B R Ambedkar i delstatens huvudstad. Adityanath åtföljdes också av Biträdande Minister Dinesh Sharma.

I en tweet, Adityanath sade, ‘Babasaheb har gjort ett antal bestämmelser i Konstitutionen i Indien för att ta bort de sociala klyftorna och ge social rättvisa för de förtryckta delar av samhället…Varje medborgare i Indien kommer för alltid att vara tacksam mot bidrag Babasaheb.’ ‘Babasaheb kämpade hela sitt liv för de rättigheter som Daliter och förtryckta delar av samhället,’ tillade han.

13:42 (IST)
14 Apr 2018

Innan Gandhi ‘ s ankomst, Jivraj Chauhan, generalsekreterare för SC/ST cell av BJP: s state-enhet, var också gheraoed av Dalit medlemmar, som skrek slagord mot honom, tvingar honom att lämna platsen.

13:42 (IST)
14 Apr 2018

“Vi berättade för polisen att eftersom vi hade samlats där för mycket innan BJP ledare kom, det var vår rätt att betala hyllningar först. Men polisen hindrade oss från garlanding statyn som anger att per protokoll, det var borgmästaren är rätt. Detta förargade våra medlemmar,” Solanki sagt. “Statyn och atmosfären i GEB circle området var förorenat efter ankomsten av Gandhi och andra BJP ledare. Därför har vi rengjort Ambedkar s staty med mjölk och vatten efter det var kransade av BJP ledare”, tillade han.

13:42 (IST)
14 Apr 2018

Efter att Gandhi och andra ledare kransade statyn runt 9 på morgonen och lämnade platsen, medlemmar av gemenskapen, tvättas det med mjölk och vatten, säger BJP-ledarnas närvaro hade “förorenade” av atmosfären.

13:37 (IST)
14 Apr 2018

Medlemmarna i Dalit community upp slagord på GEB Circle på banan mot andra partiledare och Gandhi, Kvinnor och Barns Utveckling minister som är i staden för att delta i en rad av händelser. Hon kom på Ambedkar staty tillsammans med BJP MP Ranjanben Bhatt, stadens borgmästare Bharat Dangar, BJP MLA Yogesh Patel och andra. Medlemmarna i Dalit gemenskapen, som leds av Solanki, började samla slagord mot dem. Ett argument som bröt ut mellan dem och polisen personal, men några obehagliga händelsen ägde rum.

13:10 (IST)
14 Apr 2018

Dalit medlemmar ‘rena’ Ambedkar statyn efter hyllningar av Maneka, BJP ledare

Medlemmar av Dalit samhället idag “renas” B R Ambedkar s staty här snart efter Eu-minister Maneka Gandhi och några BJP ledare betalas blommig hyllningar på sin 127: e födelse-årsdagen, en Dalit ledare sade, hävdar att deras närvaro hade “förorenade” av atmosfären.

13:01 (IST)
14 Apr 2018

Anil Baluni skriver och | eller Mot Babasaheb är Indien

D Raja skriver | Vanprydande Ambedkar vision

12:59 (IST)
14 Apr 2018

Arvind Kejriwal betalar hyllningar till BR Ambedkar

Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal, Högtalare Ram Niwas Goel betala blommig hyllning till Dr Bhim Rao Ambedkar på hans 127: e Födelse-Årsjubileum i Delhi Vidhan Sabha. (Express foton av Amit Mehra)

12:49 (IST)
14 Apr 2018

PM Modi anländer i Chhattisgarh att rulla ut Ayushman Bharat system

Premiärminister Narendra Modi kom hit idag på en dag besök för att inviga ‘Ayushman Bharat – Nationella hälsoskydd, Uppdrag och andra projekt. Statsministerns besök till staten sammanfaller med födelse-årsdagen av Dalit-ikonen B R Ambedkar.

12:48 (IST)
14 Apr 2018

En av demonstranterna, Sabjeet Singh av Shiromani Akali Dal Amritsar USA berättade PTI att Ambedkar vision var att garantera jämlikhet för alla folkgrupper, minoriteter och Daliter och han hade förankrat detta i den Indiska Konstitutionen. “Men BJP-regeringen som har kommit till makten i Indien vill bygga en Hinduisk nation. De begår grymheter mot Sikher, Kristna, Muslimer, Daliterna. Vi är här för att fredligt förmedla budskapet för alla minoritetsgrupper i Indien som Ambedkar vision av jämlikhet förblir ouppfyllda,” sade han.

12:48 (IST)
14 Apr 2018

Så snart som Akbaruddin avslutade sin kommentar, gruppen lämnade konferensrum. Utanför rummet, FN: s polis-och säkerhetspersonal ihop och ifrågasatte Sikher, inspektera deras affischer och frågade om de hade tillstånd och giltigt pass för att komma in i FN. Sikher, som hör till Shiromani Akali Dal Amritsar USA och Ungdomar Akali Dal Amritsar USA, berättade för säkerhetspersonalen att de protesterade tyst och lugnt.

12:47 (IST)
14 Apr 2018

Som Indien s Ständiga Representant vid FN, Ambassadör Syed Akbaruddin började sitt öppningsanförande vid den händelse, en grupp Sikher stod upp i konferensrummet och höll upp affischer att läsa “Minoriteter Under Hot” och ” Aldrig Glömma 84 tillsammans med bilder av Ayodhya är Babri Masjid och Gyllene Templet i Amritsar. Akbaruddin förblev oberört av protest och fortsatte att leverera sitt tal. Sikher, ca 15 till antalet, hade bundit svarta band på sina turbaner och de stod tyst under hela Akbaruddin anmärkningar, som håller upp affischer för deltagarna att se.

12:47 (IST)
14 Apr 2018

Sikher steg protest i FN: s på Ambedkar födelse-årsjubileum

En grupp Sikher har protesterat mot påstådda grymheter som begicks mot minoritetsgrupper i Indien under firandet av Babasaheb Ambedkar s: 127: e födelse-årsfest i världen organ: s högkvarter. Indien: s Ständiga representation till FN: s hade organiserat en speciell händelse med titeln “Lämnar Ingen Bakom” i FN igår för att fira Ambedkar s: 127: e födelse-årsdagen. FN: s utvecklingsprogram (UNDP)

12:46 (IST)
14 Apr 2018

Manohar Parrikar hyllning till Dr Ambedkar

Goa Chief Minister Manohar Parrikar, som för närvarande är under behandling i USA för ett bukspottkörteln sjukdom, i dag betalas hyllningar till Dr Babasaheb Ambedkar på hans 127: e födelse-årsdagen. Staten regeringen har organiserat flera program för att markera dagen. Den viktigaste händelsen ägde rum i Panaji, som togs upp av transportminister Sudin Dhavalikar.

12:11 (IST)
14 Apr 2018

Ambedkar “outtröttliga ansträngningar” för jämställdhet, social rättvisa, gjorde honom till en pionjär: FN-tjänsteman

En topp FN-tjänsteman sade, “Bhimrao Ambedkar “outtröttliga ansträngningar” för att se utestängda grupper var politiskt och socialt befogenhet gjorde honom till en “pionjär” i världen, och hans vision av jämlikhet och social rättvisa ekon ambitionerna i FN: s 2030 utveckling agenda.”

I sitt inledningstal vid ett särskilt evenemang som organiseras på FN: s högkvarter av Indiens Ständiga representation till FN med anledning av Ambedkar s: 127: e Födelse-Årsdagen, FN: s utvecklingsprogram Administratör Achim Steiner sade hållbar utveckling var kärnan i Ambedkar “egalitära livssyn”.”Ambedkar förstått att stigande och beständig ojämlikhet utgör de grundläggande utmaningarna för den ekonomiska och sociala välbefinnande nationer och folk. Hans outtröttliga ansträngningar för att se till att marginaliserade grupper var politiskt och socialt befogenhet, att arbetare var rättvist behandlade, och att varje person hade tillgång till utbildning, gjorde honom till en pionjär i Indien och i andra länder”, Steiner säger.

12:07 (IST)
14 Apr 2018

Amit Shah är en hyllning till BR Ambedkar

BJP Vd Amit Shah betalade hyllningar till BR Ambedkar på BJP kontor ligger på Pandit Deen Dayal Upadhyaya Marg i Delhi. (ANI foto)

11:52 (IST)
14 Apr 2018

Invigde system i Babasaheb namn, kommer inte på något sätt leda till utveckling av Daliter, säger Mayawati

BSP chief Mayawati på lördag sade, “jag vill berätta Modi Ji och hans govt att högtidlighålla platser med anknytning till Baba Saheb liv och inviga system i hans namn, kommer att på något sätt leda till utveckling av Daliter.”

11:46 (IST)
14 Apr 2018

Ambedkarites sätta klistermärken av Chaityabhoomi på Dadar station

Ambedkarites sätta klistermärken av Chaityabhoomi på Dadar station. (Express foton av Nirmal Harindran)

11:41 (IST)
14 Apr 2018

Ambedkar Jayanti LIVE UPPDATERINGAR

Ambedkar Jayanti firandet på Chaityabhoomi i Dadar. (Snabb bild av Nirmal Harindran)

11:35 (IST)
14 Apr 2018

Lokala Dalit ledare drabbade samman med BJP ledare i Vadodara i samband med födelse-årsdagen av BR Ambedkar på lördag. (Express foton Bhupendra Rana)

11:04 (IST)
14 Apr 2018

Jignesh Mevani anhängare hindra BJP Riksdagsledamöter från garlanding Ambedkar staty

Experiment vid ett evenemang i Gujarat i samband med Ambedkar Jayanti som MLA Jignesh Mevani anhängare försökt hindra BJP Riksdagsledamöter och medlemmar från garlanding BR Ambedkar staty. (ANI)

10:38 (IST)
14 Apr 2018

Spänning grep Phagwara staden på tröskeln till Dr B R Ambedkar födelse-årsdagen efter ett försök av Dalit aktivister för att byta namn ‘Gol Chowk’ (papper square) för att “Samvidhan chowk’ (Constitution). Dalist och medlemmar i högerextrema organisationer konfronteras med varandra på runt midnatt, några skott avlossades. Läs mer

10:26 (IST)
14 Apr 2018

Senaste tre åren har vi sett de värsta grymheter mot Daliter, säger Sitaram Yechury

10:24 (IST)
14 Apr 2018

Senare på dagen, Vd Kovind kommer att besöka Madhya Pradesh i morgon för att betala tributer till Babasaheb Dr BR Ambedkar vid hans födelseplats i Mhow.

10:23 (IST)
14 Apr 2018

Ordförande Ram Nath Kovind betalar hyllningar till B R Ambedkar.

Ordförande Ram Nath Kovind Betala tributer till B R Ambedkar.

10:08 (IST)
14 Apr 2018

Ambedkar staty vandaliserad i Greater Noida

Under tiden, en staty av BR Ambedkar i Richhpal Garhi byn Bisrakh i Greater Noida hittades skadad på fredag. Händelsen uppdagades förra morgon när byborna såg statyn av Ambedkar skadad. Tung polisen var utplacerade med tanke på det spända läget.

Suniti Singh, SP (rural), sa fall registrerades mot okända personer för skadegörelse och att skyldiga inte skulle skonas. Ett stort antal människor från närliggande byar hade samlats efter nyheten om skadegörelse spridning. Polisen, men innehöll mob. Singh sade att den skadade statyn ersattes med en ny.

10:04 (IST)
14 Apr 2018

Minnesmärke nu byggs på Ambedkar Chauraha i Gorakhpur, cirka en km från distriktet kronofogden, på linjerna i Lucknow berömda Parivartan Chowk efter att riva en befintlig struktur. Frågade om regeringen hade beställt att måla memorial i saffran, Biträdande kommunalråd D K Singh sade att det fanns någon sådan undervisning.

10:04 (IST)
14 Apr 2018

Chandrashekhar, ordförande i en lokal Dalit-gruppen, sade att “De skulle ha målat hela memorial saffran hade vi inte protesterat.” “Smycken företaget kommit överens om att vårt behov att på nytt måla den i vitt och används röd färg för att skriva “Ambedkar Chauraha” på det. Regeringen var inte inblandad i detta,” sade han.

10:02 (IST)
14 Apr 2018

Daliter protest användning av saffran färg på under-konstruktion Ambedkar memorial

Också, i Uttar Pradesh Gorakhpur, Daliternas ledare på fredagen tog starka invändningar mot målning av den övre delen av en under-konstruktion Ambedkar memorial i saffran. Demonstranterna, sade dock ett eget smycke företag hade åtagit sig den målning som en del av företagens sociala ansvar (CSR) projekt och regeringen hade ingenting med det att göra”.

10:00 (IST)
14 Apr 2018

Ett antal Ambedkar är statyer har skändats efter protest mot den påstådda utspädning av SC/ST Lagen av Högsta Domstolen. Inspector General av Polisen (Lag och Ordning) Makrand Deouskar sa att det var inte känt hur många Ambedkar statyer var det i Madhya Pradesh. Ändå, sade han, distrikt myndigheter har fått i uppdrag att garantera säkerheten för statyer.

09:59 (IST)
14 Apr 2018

Centrum begär MP administration för att skydda Ambedkar statyer

Centrum på fredag utfärdat ett rådgivande till regeringen i Madhya Pradesh regeringen, frågar det för att “skydda” statyer av Dalit-ikonen B R Ambedkar, PTI noterade en högre polistjänsteman som säger. Den rådgivande kommer mitt i en serie av vandalism incidenter inriktning statyer och byster, och framför Ambedkar födelse-årsjubileum i morgon. Arkitekten av Konstitutionen var född på Mhow i Madhya Pradesh den 14 April 1891.

09:58 (IST)
14 Apr 2018

Minnesmärke nu byggs på en 12,5 hektar stor tomt i Dadar är Indu Bruk, bhoomipujan (grundstenen om ceremoni) som var gjort av Premiärminister Narendra Modi i oktober 2015. Den kommer att innehålla en 350 meter lång staty av Ambedkar, ett bibliotek och en kopia av den historiska Chavdar damm i Raigad. Bombay Metropolitan Region Development Authority, nodal byrån utför arbetet, hade tidigare meddelat att byggföretag Shapoorji Pallonji skulle vara att bygga memorial. Det beräknas kosta Rs 500 crore.

LÄSA MER

Ambedkar Jayanti LIVE uppdateringar: Född den 14 April 1891 i staden och militära cantonment av Mhow (nu i Madhya Pradesh) Ramji Maloji Sakpal och Bhimabai Murbadkar Sakpal, Ambedkar inför isolering i skolan på grund av sin kast. Han var född i Mahar (Dalit) kast, som har behandlats som oberörbara och utsätts för socio-ekonomisk diskriminering.

BR Ambedkar kämpat för rättigheter för de fattiga, förtryckta och lägre kast människor.

© DVS Online Media Services Pvt Ltd

 • Taggar:
 • Ambedkar Jayanti
 • B R Ambedkar
 • B R Ambedkar födelse-årsdagen