Myndighet til å trekke tilbake en sak: Opptjent med staten govt, underlagt court godkjenning

0
56

I OPP, gjennom en endring, tillatelse av staten for uttak av tilfellene har blitt gjort obligatorisk. (Representativt Bilde`)

I desember 2017, Yogi Adityanath myndighetene i Uttar Pradesh ba sine riksadvokaten å ta ut straffesaker mot Yogi. Midt i den debatten dette utløste, CM annonsert at regjeringen snart ville få en regning for å trekke 20,000 tilfeller mot politikere. Og selv spørsmål som blir reist over regjeringens nylige beslutning om å trekke seg 131 saker som er relatert til 2013 Muzaffarnagar opptøyer, har staten bestemt seg for å trekke en sak om påstått voldtekt mot tidligere Union minister Swamy Chinmayanand.

Hva er det som gir staten slike krefter til å trekke tilfeller i saker som er av en slik alvorlig karakter?

Myndighet til å trekke tilbake straffesaker mot personer eller foretak som er nedfelt i lov og som er sikret med statlige myndigheter gjennom sin påtalemyndighet. Det er basert på prinsippet om at siden hver kriminalitet er en forbrytelse mot staten, og staten har ansvar for å straffeforfølge og sikre straff for kriminelle. Av samme reckoning, må staten har myndighet til å trekke tilbake tilfeller i offentlig interesse.

Lese – | Yogi govt problemer for å skrap saken mot Yogi Adityanath

Hva sier loven

Myndighet til å trekke tilbake straffesaker er opptjent med statsadvokaten eller assistent statsadvokaten etter § 321 av CrPC. I henhold til vedtektene, på ethvert stadium før dommen, påtalemyndigheten kan bestemme seg for å ta ut tiltale mot en eller alle lovbrytere i en sak under ett eller flere lovbrudd. Hvis en slik søknad er gjort før chargesheet er arkivert, vil det føre til utslipp. I tilfelle chargesheet er arkivert, vil det føre til frifinnelsen av de tiltalte.

I OPP, gjennom en endring, tillatelse av staten for uttak av tilfellene har blitt gjort obligatorisk.

I tilfeller hvor saken er knyttet til den utøvende makt i Sentrum, eller kommer under Delhi Spesielle Politiet Etablering Handle, eller er i slekt å skade av statlig eiendom, tillatelse fra Union er nødvendig.

Uttak av tilfeller, er imidlertid gjenstand for domstolen å gi sitt samtykke.

Grunnlag for uttak

§ 321 er stille på det grunnlag som staten eller offentlige aktor kan presse på for uttak. Imidlertid, etterfølgende avgjørelser av Høyesterett og ulike high domstolene har uttalt at det ikke kan være lunefull eller vilkårlig, og må være styrt av offentlige interesse og fremme rettferdighet.

I henhold til Haridwar CJM Ashutosh Kumar Misra, “objektet § 321 CrPC ser ut til å reservere med den utøvende makt-regjeringen til å trekke tilbake enhver straffesak på lenger grunnlag av offentlig politikk som inexpediency rettsforfølgelse på grunn av staten, bredere offentlig interesse som opprettholdelse av lov og orden, vedlikehold av offentlig ro og harmoni, endret sosiale, økonomiske og politiske situasjon.”

Det har også blitt hevdet av juridiske eksperter at lovens ånd sier at saken må tas ut bare dersom påtalemyndigheten er overbevist om at rettssaken kommer til å ende i frifinnelsen og å forfølge saken ville være uten hensikt.

Hva domstolene hersket

I en dom i saken 20. februar i år, en tre-dommer benken i Allahabad Høy-Domstolen, “The power of uttak kan påberopes av den Offentlige Aktor/Assistent Statsadvokaten, I-kostnad i tilfelle når samme er gjort i god tro, i interesse av offentlig politikk og rettferdighet, og for ikke å hindre eller kvele prosessen av loven.”

I Rahul Agarwal versus Rakesh Jain i 2005, Høyesterett sa, “Selv om regjeringen ber riksadvokaten å ta ut tiltale, og en søknad er innlevert til at effekten av dette er at domstolen må vurdere alle relevante forhold, og finn ut om uttak av tiltale ville fremme årsaken til rettferdighet. Dersom det er sannsynlig å ende i en frikjennelse og videreføring av saken er bare forårsaker alvorlig trakassering for den anklagede, kan retten tillate uttak av påtalemyndigheten. Dersom uttak av tiltale er sannsynlig å begrave saken og bringe om harmoni mellom partene, og det ville være det beste for rettferdighet, kan retten tillate uttak av tiltale.”

Utfordringen etter uttak

Ulike domstol dommer, blant annet fra Høyesterett har uttalt at det selv etter en sak har blitt trukket tilbake av staten og fikk tillatelse av retten bekymret, det kan bli utfordret for en rettslig prøving i henhold til Artikkel 226 av Grunnloven.

Domstolene har også holdt på at i tillegg til offeret, og med en tredje part kan gripe inn og utfordre uttak av saken siden en forbrytelse er begått mot samfunnet. Domstolene har uttalt at hvert medlem av samfunnet har locus standi til å motsette seg eller utfordring uttak i en straffesak, spesielt i tilfelle av korrupsjon og kriminelle brudd på tillit, eller juks.

Prejudikater

Mens det ikke har blitt en norm for myndighetene til å trekke en sak, det har vært en rekke av forgjengere. I 2013, Samajwadi Partiet hadde tatt ut tiltale mot 19 anklaget i ulike tilfeller av terrorisme. Vedtaket ble skutt ned av Lucknow Benken i Allahabad High Court. Nylig, Haryana regjeringen kunngjorde sin beslutning om å trekke saker som omhandler vold i løpet av de Jat uro i februar 2016.

For alle de nyeste Forklart Nyheter, last ned Indian Express App