Hoe de Indiase Spoorwegen kwam op het spoor van luxe reizen

0
66

De indiase Spoorwegen: Een luxe touringcar gebouwd voor de Jodhput royalty ‘ s door Sheffield en Co. in 1930, werd geconfigureerd als een twee slaapkamer, een woonkamer, een kitchenette en een wasruimte. Het werd later gerenoveerd als de Jodhpur Salon van het eerste Paleis Op Wielen de trein. Met Dank Erfgoed Vervoer Museum

Gerelateerd Nieuws

  • Meer dan één lakh bio-toiletten geïnstalleerd in spoorwegen sinds 2011: Ministerie

  • India ‘ s eerste high-speed elektrische locomotief om gelanceerd te worden; hier is alles wat je moet weten

  • PM Narendra Modi zegt nee tegen de Indiase Spoorwegen signaleren van plan de moeite waard Rs 78.000 mensen crore

Gemak en luxe reizen in de Indiase Spoorwegen zijn zo oud als de entiteit zelf. Het is een andere zaak, die nauwelijks een minuscuul aantal Indianen buiten de royalty ‘ s kunnen gebruik maken van het voor ongeveer een eeuw.

India ‘ s eerste luxe toerisme trein Paleis-op-Wielen — een joint venture van de Indiase Spoorwegen en Rajasthan Toerisme kan hebben bedacht en samengesteld uitsluitend in de vroege jaren 1980, maar de ontstaansgeschiedenis van een moderne luxe trein toerisme in India kwam van de koninklijke en de officiële treinen die opereerde op de meter meter lijnen van west-India in de jaren voorafgaand aan de tweede Wereldoorlog.

Spoorlijnen werden vastgelegd in Brits-Indië en in de prinselijke staten, die werden aangespoord door de Regering van India om te bouwen van deze voorzieningen voor de beweging van de militaire troepen, het onderhoud van de openbare orde en voor de handel en commercie. De Indische vorsten, en die wilde ook om gezien te worden als in-synchroon met de tijd ook snel omarmd railway technology en door de jaren 1880, maharadja ‘ s en vele Nizams was begonnen inbedrijfstelling luxe spoorweg saloons naar Britse bedrijven, die gebruikt werden door hen en hun gezinnen voor hun eigen reizen. De grote spoorwegmaatschappijen van de koloniale periode van de Indiase Spoorwegen, zoals de Bombay, Baroda En Centraal-India (BBCI) Spoorlijn en de Great Indian Peninsular (GIP) Spoorweg, alsook de Vorstelijke Staat spoorwegen, zoals de Jodhpur Spoorweg, Bikaner staatsspoorwegen, Jaipur State Railway en de Gaekwads Baroda staatsspoorwegen, om een paar te noemen, dus allen eigendom zijn van grote contingenten van luxe saloons.

“Zelfs als de treinen niet behoren tot de maharadja’ s, waren er altijd luxe saloons bevestigd voor de hoogste ambtenaren van de rail bedrijf of de overheid die nooit gebruikt om te reizen in de reguliere eerste-klas,” zegt Tarun Thakral, Oprichter en Afgevaardigd beheerder van het Erfgoed Vervoer Museum in Manesar.

De meest prestigieuze en luxueuze trein ooit in India tijdens de Raj was de Indian Imperial Mail, die eerste klas passagiers alleen, en liep tussen Calcutta en Bombay. Het was gepland op een zodanige wijze dat passagiers die per schip uit het verenigd koninkrijk bij Ballard Pier in het zuiden van mumbai (Bombay) kan gemakkelijk aan boord te krijgen.

Terwijl de officiële salons, wellicht niet zo rijkelijk versierd is als de koninklijke touringcars, ze waren zeker state-of-the-art. En terwijl de Eerste Klasse kan nog niet is ambtenaar, zij het nog steeds een zeer bevoorrechte ervaring, luchtdichte als het vrijwel was van de lastige wereld van de gekoloniseerde.

Het toerisme voor de (meestal) witte schotel

In een tijd waarin de optie van air reizen gewoon niet bestaan, het toerisme met de trein was een legitieme en in veel opzichten is de enige manier om te gaan over het verkennen van de grote Indiase subcontinent.

“De dag saloon met zijn comfortabele, speciaal geveerde stoelen en banken, de slaapcompartimenten met hun echte bedstedes en tapijten, de badkamer met hun wit geëmailleerd bad met douche, terwijl betegelde vloeren en wanden maken het reizen in een van deze coaches een echte luxe. Een GIP Spoorweg ad uitgebracht op 16 Nov 1935 in ‘The Illustrated London News,’ dank Britse Krant Archief.

“Typisch waren drie volledige pagina’ s met advertenties in de Indiase Spoorwegen Magazine (een glossy tijdschrift met de wereldwijde distributie, speciaal ontworpen om treinreizen in India) van December 1933 te moedigen toeristen te zien van India met de trein,” schrijft Dr. Ian Kerr, een geleerde van de Indiase Spoorwegen. De eerste van de vier aangeboden ‘standaard’ tours aanbevolen in het was een vier-weekse route omvat Calcutta, Darjeeling, Benares, Lucknow, Cawnpore, Agra, Delhi en Lahore, Amritsar, Peshawar, Jaipur, Udaipur en Bombay, terwijl drie anderen twee weken, een week, tien dagen trainen op basis van routes. Deze toeristische saloons zou worden gekoppeld aan de reguliere treinen zoals de Frontier-Mail die liep van Bombay naar Peshawar.

Toerisme met de trein: Nizam State Railway advertentie. Met Dank Erfgoed Vervoer Museum.

“Er waren verschillende poster en magazine toerisme-door-trein advertenties, ontwikkeld door de Britse kunstenaars die in opdracht van particuliere spoorwegmaatschappijen in de eerste plaats met de doelstelling van het bevorderen van deze in het buitenland,” zegt Thakral, “In India te zijn, kan men ze vinden in het spoor van tijdschriften en oude Tijden van India Eenjarigen”.

Advertentie van de North Western Railway (links), 1936 BBCI Spoorweg advertentie in De Times of India Jaarlijkse (midden), de Zuid-Indiase Spoorwegen poster advertentie met Kodaikanal hill station. Met Dank Erfgoed Vervoer Museum.

Een ander gebied van top-notch kwaliteit en de dienst op de spoorwegen van Brits-Indië was de voedings-en catering aangeboden in de foyers op bijna alle grote stations en het Restaurant van Auto ‘ s die een deel van de vele lange-afstand personentreinen. De moderne luxe treinen van India bieden een soortgelijke ervaring. “Een deel van de vreugde van een lange treinreis in de dagen van de Raj was het lopen over het platform naar het restaurant op de stations aangewezen in de tijd tafel voor de lunch of het diner. Hier de hygiëne, de keuken en de service was van de hoogste standaard en wordt beheerd door een restauratiewagen Manager… Als in een duur restaurant, hij maakte er een punt van het onderzoeken van elke diner als alle was naar hun smaak … ,” herinnerde laat Kenneth Hugh Staynor, een India-geboren Brit en de Indiase Spoorwegen liefhebber, in zijn herinneringen 2015 stuk ‘treinreizen in de Raj’. Deze diensten verzorgd voor de Britten, in de eerste plaats, en af en toe opgenomen Hindoe (vegetarisch) en Moslims (halal) opties.

De toeristen, ‘safe’ en geïsoleerd in deze state-of-the-art comfort, waren vaak niet al te bewust van de andere compartimenten op dezelfde trein.

Stijlvol en van de Klasse-systeem

“Privacy en comfort waren van groot belang voor de spoorwegen voor Eerste en Tweede klasse passagiers, die reisde bijna als een bevoorrechte klasse,” Staynor schreef. Het verschil tussen de eerste drie klassen en de laatste, echter, was enorm. Aan de ene kant, de Eerste en Tweede Klassen, herinnert hij zich, waren goed gestoffeerde en aangenaam met een onovertroffen inrichting, een eigen badkamer, een western-stijl toilet en douche faciliteiten. De Intermediaire Klasse kreeg van de fans en de Indiase stijl toiletten.

Aan de andere kant, “Derde Klasse”, schrijft hij, “om het zo vriendelijk mogelijk was echt een aanklacht op de Britten, die gaf India de spoorwegen, maar gedachteloos, degradeerde de laagste klasse van het vervoer op de spoorwegen, tot de zwaarste en vernederende omstandigheden”. De bovenste klasse van de ervaring is over het algemeen economisch buiten het bereik voor de meeste Indiërs reizigers.

Bij gebrek aan een cooling fans, stoffering, de ruimte en zelfs de toiletten, de reizigers van de Derde Klasse werden gedwongen uit te voeren wassingen aan de zijkanten als de treinen gestopt bij de stations. Buitenlanders, die walgen van deze praktijk die uitgaat van zowel de privacy en waardigheid, waren vaak niet volledig op de hoogte van de erbarmelijke omstandigheden in deze coaches. De onmenselijke situatie van de Derde Klas waren zo vreselijk in vergelijking Mahatma Gandhi gehekeld het als een gigantisch kwaad ondermijning van de gezondheid en de goede zeden in zijn stuk, ‘de Derde Klasse van de Indiase Spoorwegen,’ waarin hij merkte op, “In de Madras geval de eerste klasse tarief is meer dan vijf keer zo veel als de derde klasse tarief. Doet de derde klasse passagiers krijgen een vijfde, nog een tiende deel, van het comfort van zijn eerste klasse kerel?”

De Indiase Spoorwegen, Indianised

Post-1947, toen de spoorwegen werden genationaliseerd en de royalty ‘ s afgeschaft, de koninklijke en de toeristische saloons met hun waardevolle interieur meubels en hoge onderhoudskosten, kon niet meer worden onderhouden of beheerd. In eerste instantie genegeerd, ze werd uiteindelijk de inspiratie voor de luxe treinen. Het Paleis-op-Wielen zo werd ontwikkeld voor het reproduceren van de koninklijke pracht en nostalgie van het pre-dag van de onafhankelijkheid Indiase maharadja ‘ s en vele van de oude koninklijke saloons werden gerenoveerd tot een deel van de eerste versie van dat liep op een meter-meter (veel ook voor een lange tijd als de inspectie saloons voor spoorweg-ambtenaren).

Onlangs, op 31 Maart, de Spoorlijn Ministerie kondigde het operationeel maken van de eerste charter service voor een saloon, geboekt door M/s Royal India treinreizen voor zes van haar premium klanten, van Delhi naar Jammu.

In het post-koloniale India, de vertegenwoordiging van de tours van de Indiase Spoorwegen als een veilige en comfortabele manier om de tour India, met een goed deel van de Indische royalty-ervaring, werd gecreëerd voor de westerse toeristen. Een aantal nieuwe treinen met een gevarieerd aanbod en bestemmingen hebben sinds toegetreden tot Paleis-op-Wielen van de vloot. Alleen nu de midden-klasse Indianen kunnen ook eenvoudig in te passen in de doelstelling beugel.

Voor al het laatste Onderzoek, Nieuws, download Indian Express App

© IE Online Media Services Pvt Ltd