Rs van de 13.500-crore fraude: het CBI onderzoekt twee RBI ambtenaren over PNB ‘ s nostri account

0
59

Mehul Choksi en Nirav Modi.

Top Nieuws

  • GoPro Fusion review: 360-graden video wordt het gemakkelijk om te verwerken

  • Apple App accelerator maakt van een jaar oud, leert succes voor ontwikkelaars jong en oud

  • Facebook CEO Mark Zuckerberg op een betaalde, advertentie-vrije website: Hier is wat hij zei in een getuigenis

HET CENTRAL BUREAU of Investigation (CBI) op maandag quizzen twee hoge ambtenaren van de Reserve Bank van India (RBI) in verband met de over Rs van de 13.500-crore fraude veroorzaakt aan de Punjab Nationale Bank (PNB) door diamantaires Nirav Modi en zijn oom Mehul Choksi. Volgens bronnen, de ambtenaren werden ondervraagd over de informatie met betrekking tot de verzoening van de nostri rekening die wordt beheerd door het PNB.

“Tijdens de sonde, we vonden er een verschil is in de nostri rekening die wordt beheerd door PNB. De senior RBI ambtenaren werden ondervraagd over de afstemming van de account in kwestie en de procedures die gevolgd zijn door de RBI te houden controles”, aldus een senior CITIZENS ambtenaar die sprak op voorwaarde van anonimiteit. Een nostri rekening is een rekening van een bank wordt geopend in een vreemd land in de munt van dat land voor handels-en overige transacties.

“De overzeese vestigingen van de Indische banken gecrediteerd fondsen in nostro-rekening van de PNB op de Brief van Ondernemingen (LoUs) geopend door de PNB. De fondsen werden vervolgens doorgestuurd naar de begunstigde bedrijven door PNB, waarvan wij vermoeden dat zijn voor ondernemingen die voor het doel van het witwassen van geld. Deze begunstigde bedrijven werden weergegeven als importeurs van de verdachte,” de officiële toegevoegd. “Terwijl er werden geen transacties weergegeven in het boek, was een aansprakelijkheid gemaakt als het geld wordt bijgeschreven in nostro-rekening die de bank niet om een tabblad te houden op,” zei de ambtenaar.

“De ambtenaren hebben ons verteld dat de verklaring van de nostri account zijn verzonden naar de dealer tak te verifiëren als het hunne. Zij citeerden diverse circulaires en procedures die worden gevolgd door hen. We proberen te begrijpen waar was de vervallen, indien enige,” zei de ambtenaar.

Vorige week, de CBI had onderzocht vijf hoge ambtenaren, met inbegrip van de voormalige Vice-Gouverneur van RBI, HR Khan op de 80:20 regeling met betrekking tot de sieraden importeren. Khan werd met name onderzocht op 21 Mei 2014 circulaire uitgegeven door de RBI op de genoemde regeling.

“Zowel Choksi en Modi geprofiteerd van de 80:20-regeling en geld ingezameld door middel van LoUs. Wij tasten als de politiek werd misbruikt door het duo te verhogen leningen door middel van frauduleuze LoUs,” voegde de ambtenaar.

Terwijl 80 procent van goud invoer in het kader van de regeling (India is een van de grootste importeurs van goud van de wereld) kan verkocht worden in het land, ten minste 20 procent van de invoer moesten worden geëxporteerd voor importeurs kunnen brengen in nieuwe zendingen. De toestemming voor het importeren van de volgende veel gegeven worden op de vervulling van de export verplichting. Het beleid gericht te ontmoedigen goud import te rein in het toenemende tekort op de lopende rekening.

Ondertussen, de Handhaving van de Directie, dat is het aftasten van de beschuldiging van witwassen van geld in het geval, naar verwachting wordt het rapport van de taxateurs bezig te vergewissen van de waarde van de bezittingen in beslag genomen door het agentschap binnen een paar weken. Het agentschap heeft bevestigd eigenschappen van meer dan Rs 7,000 crore. Spreken op een eerdere gelegenheid, ED directeur Karnal Singh had gezegd dat de waarde van het beslag is gebaseerd op de boekwaarde van de activa en ze krijgen een onafhankelijke evaluatie uitgevoerd van het zelfde.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App