Japan PM vrouw naam verwijderd uit documenten in verdenking vriendjespolitiek schandaal-media

0
61

BESTAND FOTO – de japanse Premier Shinzo Abe (L) en zijn vrouw Akie op Haneda Airport in Tokio, Japan op 28 februari 2017. REUTERS/Issei Kato/Foto Bestand

Gerelateerd Nieuws

  • Japan UUR, minister van financiën onder vuur over vermeende vriendjespolitiek schandaal

  • Japan ziet overdracht bij de zee die in strijd is met Noord-Korea sancties

  • Shinzo Abe zegt ONS, Japan, Zuid-Korea samenwerking op noord Korea is stevig

De naam van de Japanse Premier Shinzo Abe ‘ s vrouw was verwijderd van documenten betreffende een vermeende vriendjespolitiek schandaal in de media zei op maandag, als gemonteerd druk op de premier en zijn bondgenoot Minister van Financiën Taro Aso over een cover-up.

Abe, nu in zijn zesde jaar in het kantoor, had geprobeerd om achter hem vragen over de verkoop van het eigendom van de staat het land op een enorme korting op een school operator) met banden om zijn vrouw, Akie.

Het probleem van vorig jaar fors uitgehold Abe ‘ s populariteit. Zijn ratings kaatste daarna, maar twijfels over Abe en zijn kabinet hebben nieuw leven ingeblazen met een serie van verse openbaringen.

Abe heeft herhaaldelijk ontkend dat hij of zijn vrouw was een voorstander voor school operator Moritomo Gakuen, die kocht het land, en heeft gezegd dat hij zou aftreden als bewijsmateriaal gevonden die ze hadden.

Voormalige Moritomo Gakeun hoofd Yasunori Kagoike en zijn vrouw werden gearresteerd in juli op verdenking van het illegaal het ontvangen van subsidies.

Vermoedens van een cover-up kon houwen Abe ‘ s ratings en dash zijn verwachtingen van een derde termijn als leider van de regerende Liberale Democratische Partij (LDP). De overwinning in de LDP-September leiderschap stemmen zou zetten hem op de rails te worden in Japan langst zetelende premier.

“De betrokkenheid van Mevrouw Abe heeft verdiept. Dit is het stadium waar de verantwoordelijkheid van de minister-president zelf wordt in vraag gesteld,” de oppositie de Democratische Partij leider Yuichiro Tamaki, werd geciteerd zeggende door Kyodo news agency.

De twijfels hebt ook leidde tot oproepen voor het Aso is om te stoppen, maar de minister van financiën zei vrijdag dat hij niet zal aftreden.

Aso plannen tot het houden van een persconferentie later op maandag.

Een ministerie van financiën ambtenaar zei dat de 14 items had veranderd in de documenten die na de februari — toen het schandaal brak – in opdracht van het ministerie van financiën divisie wedstrijd getuigenis in het parlement.

Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga op maandag niet direct reageren op een vraag van journalisten over Akie Abe, maar zei dat de minister van financiën Aso moet onderzoeken van de feiten.

“Wat belangrijk is, is om alles duidelijk,” zei hij.

ASO ‘ S OVERLEVEN?

Oppositie politici hebben opgeroepen Aso om ontslag te nemen.

De steun van Aso, 77, die tevens als vice-premier, is van vitaal belang voor Abe ‘ s bod voor een derde termijn en een belangrijke factor in de stabiliteit van zijn administratie.

“Ten minste, het lijkt erop dat het Aso is de kans op overleven als minister van financiën teruglopen snel,” schreef Tobias Harris, vice-president van consultancy Teneo Intelligence, in een e-mail. Hij zei dat er geen “smoking gun” met een directe interventie door Abe of zijn vrouw.

Maar Harris toegevoegd: “Het lijkt nu meer een kwestie van of Abe kan het beheer van een ordelijke exit aan het einde van zijn ambtstermijn in September of dat hij zal aftreden haastig weer – maar ik zie niet in hoe hij kan winnen een nieuw mandaat te midden van het Abe vermoeidheid die zeker zal groeien na deze openbaringen.”

Op vrijdag, de Nationale belastingdienst chief Nobuhisa Sagawa abrupt ontslag over zijn opmerkingen in het parlement over de zaak.

Sagawa de leiding van het ministerie divisie dat de ingediende documenten, voordat hij getikt werd als belastingdienst chief in juli, een afspraak critici zagen als een beloning voor zijn inspanningen om de diffuse het probleem met zijn uitspraken in het parlement vorig jaar.

Sommige LDP-leden zei de saga een gevaar voor de partij.

“Het is ondenkbaar dat de bureaucraten op de plek had een dergelijke autoriteit (voor het wijzigen van de documenten),” media geciteerd Shigeru Ishiba, een LDP wetgever die heeft er geen geheim van zijn wens om de uitdaging van Abe in het party race, als te zeggen in het weekend. “Als we niet duidelijk maken wie deed dit, in het vertrouwen in de LDP zal wankelen.”

Abe, 63, geveegd terug aan de macht in December 2012 beloven om te doen herleven van de economie en het versterken van de japanse verdediging. Het was een zeldzame comeback voor de conservatieve wetgever, die stoppen abrupt in 2007, na een jaar in office gekenmerkt door schandalen in zijn kast, een impasse parlement en een slechte gezondheid.

Zijn uitspraak blok won een twee-derde “super meerderheid” in oktober lager huis de poll in, geholpen door de oppositie van de oorlog.

In Maart 9-11-enquête van de krant Yomiuri toonde ondersteuning voor Abe ‘ s van de kast is nu gedaald naar 48 procent omlaag zes punten van een maand eerder. Non-ondersteuning steeg tot 42 procent en 80 procent zei dat de kwestie niet is behandeld op de juiste wijze.

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App