Etter protester, slovakisk PM ansikter tøffe forhandlinger for å holde regjeringen sammen

0
110

Demonstranter holder plakater knytte Slovakisk Statsminister Robert Fico til mafia under en anti-regjeringen rally i Bratislava, Slovakia fredag, Mars 9, 2018. Den landsomfattende protester kreve en grundig undersøkelse i skyting dødsfall av Jan Kuciak og Martina Kusnirova, hvis lik ble funnet i sitt hjem på Feb. 25, og endringer i regjeringen. (AP Photo/Ronald Zak)

Top News

  • OPP Bye-valgresultatet 2018 LIVE oppdateringer: SP-leder i Yogi Gorakhpur av en 3000 stemmer

  • Skuespiller Narendra Jha går bort

  • Bihar Bye-valgresultatet 2018 LIVE oppdateringer: NDA ledende i Araria, Bhabua; RJD i Jehanabad

Følgende den største gateprotester i flere tiår, Slovakia lang serverer Statsminister Robert Fico står overfor en frist på mandag for å droppe sin nærmeste allierte eller risiko å bryte fra hverandre hans koalisjonsregjering. Død undersøkende reporter Jan Kuciak, som gransket svindel saker som involverer politisk-koblet forretningsmenn, har stoked offentlig sinne over vedvarende anklager om korrupsjon og presset Fico regjeringen mot sammenbrudd.

I de største protestene siden kommunismens fall i 1989, anslagsvis 50 000 mennesker samlet i Bratislava på fredag og tusenvis mer i andre byer, for å kreve fratredelse av Fico er skap en grundig undersøkelse av Kuciak er død.

Fico er juniorpartner i regjeringen, den Mest-Hid (Bro) – gruppen, har krevd Fico avvise innenriksminister Robert Kalinak, en av grunnleggerne av Fico er Smer part, innen mandag.

Fico har motstått å bli kvitt Kalinak men bekymret over å miste Mest Skjulte støtte, i forrige uke sa han var klar til å tilby løsninger for å holde deres støtte.

Uten de Fleste-Hid, en centrist gruppe som representerer etniske ungarske minoriteten i Slovakia, Fico er nødt til å herske over en mindretallsregjering, men må stole på støtte fra høyre varamedlemmer, som noen Smer-medlemmer er mot. En tidlig valget kan følge.

De fleste-Hid ‘ s ledelse vil møte på mandag. Visestatsminister og Smer offisielle Peter Pellegrini sa på søndag at noen endringer må gjøres.

“Vi skal gjøre innrømmelser, endringer i regjeringen, som ville tilfredsstille våre samarbeidspartnere og bidra til å stabilisere spenninger i samfunnet,” sa han til den offentlige kringkasteren RTVS.

Selv om Fico avviser Kalinak, det kan ikke tilfredsstille de Fleste-Gjemte seg. Mange av dens lovgiverne ble sint i forrige uke da Fico begynte å henvise til hva partiet kalt “konspirasjonsteoriene som kan true snakker om regjeringens gjenoppbygging”.

I angrep ekko de av ungarns Statsminister Viktor Orban, Fico har anklaget utenlandske styrker for å prøve å destabilisere Slovakia og har stilt spørsmål ved presidentens møter med finansmannen George Soros i New York i fjor.

Kritikerne sier Kalinak, som fører tilsyn med politiet som innenriksminister, kan ikke garantere en uavhengig etterforskning av drapet på Kuciak og hans forlovede i slutten av februar.

Før han ble skutt og drept, Kuciak hadde vært å undersøke italienske forretningsmenn i Slovakia med mistanke om mafia lenker. En av Italienerne som Kuciak skrev om hadde co-eide bedrifter med to Slovakene som gikk på å jobbe i Fico kontor.

Begge har trukket seg, men nekter lenker til drapet. Deres italienske tidligere forretningspartner benekter forbindelser til mafiaen. Ingen har blitt siktet for drapene.

I det siste, Kuciak hadde også skrevet om en eiendomsmegling utvikler undersøkt for skatt svindel som hadde forretningsmessige bånd til Kalinak. Begge har nektet å gjøre noe galt.

Fico er tre-party koalisjon, som også inkluderer centrist slovakiske Nasjonale Partiet (SNS), har 78 av 150 seter i parlamentet.

Hvis Fico kan holde koalisjonen sammen, vil det trolig fortsatt står overfor en test som opposisjonspartiene klargjøring en manglende tillit bevegelse. De trenger 76 stemmer for å velte regjeringen, som betyr avhoppere kan være kostbare.

For alle de nyeste Verdens Nyheter, last ned Indian Express App