Om Huset störningar fortsätta, människor kommer att förlora sin tro, säger Venkaiah Naidu

0
53

Vice Ordförande M Venkaiah Naidu. (Foto: Twitter/@VPSecretariat)

Vice-President och Rajya Sabha Ordförande M Venkaiah Naidu på söndagen sade att om störningar i parlamentets arbete fortsätter, kommer människor att förlora tron på lagstiftningen och den politiska klassen. Han talade vid valedictory sessionen av två-dagars Nationella Lagstiftare Konferens på Central Hall of Parliament, värd Lok Sabha Högtalare Sumitra Mahajan. Temat för konferensen var “Vi För Utveckling”.

Naidu sade försämrade standarden för lagstiftaren var att urholka trovärdigheten för folkets representanter. “Den växande hålla lagstiftarna över den verkställande makten, utföra tjänster för en ersättning, kriminella föregångare, spurt i tillgångar som efter att ha blivit valda, visar plakat och banderoller inne i lagstiftande församlingar, ihållande störningar, avhopp och oegentligheter i valprocessen är att urholka trovärdigheten av de förtroendevalda utgör en allvarlig utmaning för den parlamentariska demokratin”, sade han.

Med hänvisning till frågan om frånvaro, sade han ibland han tvungen att trycka på den kvorum bell (för att få minst 10 procent medlemmar i Huset för att kunna köra förfaranden). Ansvaret för att säkerställa att beslutsmässighet låg på både regeringen och oppositionen, sade han. “Allt är inte bra som hamnar i (Huset),” han sade, med hänvisning till protesterna, som markerar aktuell budget session.

Han betonade att de politiska partierna och personer som har ett ansvar i att se till att personer med rätt föregångare blev vald. Beslutsfattare, enligt honom, skulle ha brustit i sin plikt, om de inte ger en lösning till problem som drabbar människor. Men han medgav att frågor som inte kunde avgöras på grundval av nummer ensam. Därför, konstaterade han, Oppositionen ska ha sitt att säga till om och regeringen bör ha sin väg. Detta är den enda väg framåt, sade han.

Lagstiftarna, enligt hans uppfattning, bör utöva endast två alternativ i den lagstiftande församlingar — för att “prata ut” eller “gå ut”. Han sa att staten bör öka antalet möten i de lagstiftande församlingarna. Med betoning på behovet av att återupprätta legitimiteten för lagstiftare, sade han: “Detta kräver MPs och MLAs att fokusera mer på sina legitima funktioner av lagstiftning, demokratiska massa mobilisering och deltagande, effektiv mix av offentliga aktörer, som agerar som en effektiv brygga mellan regeringar och regleras och inkräktar inte i onödan i den domän av den verkställande makten.”

Naidu sa att demokrati är ett forum för förhandlat fram lösningar för att förbättra livet för de människor och uppmanade de folkvalda att avstå från en confrontationist strategi för att möjliggöra en effektiv fungerande lagstiftande församlingar.
“Informerade och kvalitet debatter av den gångna tiden har kommit att ersättas av ihållande störningar som den nya normen av parlamentariska artikulation.”

Finansminister Arun Jaitley berättade lagstiftare från hela landet att de ska rikta frågor och inte individer under debatter. Man bör vara aggressiva på frågor och inte människor. I detta avseende, sade han uttalanden riktade till individer bör undvikas. Han sa att när en person är föremål för en lagstiftare under en debatt i parlamentet, en liten del har att visa. eftersom lagstiftaren var noga med att förlora trovärdighet om han inte kan styrka kostnader som gjorts av honom.

Jaitley sa allvarliga diskussioner i Huset fick lite uppmärksamhet, jämfört med omfattande nyhetsbevakning av pandemonium i Parlamentet. Men idag, i parlament världen över, ligger fokus för debatten, inte på en person, sade han.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App