Kinas Amit Shah Wang Huning er bak kulissene som Xi Jinping blir president for livet

0
67

Kinas Politbyråets Stående Komité medlem Wang Huning deltar i plenum av Kinas National People ‘ s Congress (NPC) i the Great Hall of the People i Beijing, Kina (Reuters/Fil)

Som folkekongressen i Kina fjernet en konstitusjonell endring på søndag slik at President Xi Jinping å være president for livet, her er en titt på Xi er nærmest fortrolig og politbyrået medlem Wang Huning, som også er kjent for å være hjernen bak President Xi.

Wang har vært speechwriter og ideolog til tre etterfølgende Generelle Sekretærer av CPC — Jiang Zemin, Hu Jintao og nå Xi. Mange viktige begreper for disse tre ledere har vært fashioned og raffinert under Wang ‘ s watch i partiets Sentrale Policy Research Office siden 2002, og senere som medlem av det Sentrale Sekretariatet.

Faktisk, kan man lure på om Kinas – og President Xi Jinping er langsom dreining mot en mer offensiv holdning har ikke blitt påvirket også av Wang personlige ideologiske proclivities formidlet gjennom munn til Kinas ledere.

I praksis, Wang Huning er til Xi Jinping hva Amit Shah er å Narendra Modi. Hvis Shah ‘ s jobb er å hjelpe Modi gjøre electoral matematikk og trekke opp strategier for å vinne valget, det er Wang jobb å bidra til å skape fortellingen som legitimerer Xi Jinping i kraft i et autoritært system.

Hvis Modi og Shah har sammen slått et politisk parti på annen måte identifisert med religiøs ekstremisme og opptjent næringsinteresser til en som ser ut til å forfekte en ny arbeidsmoral basert på nye teknologier – Digital India, smarte byer, utvidelse av Aadhar-det har vært en lignende makeover gang i Kommunistpartiet i Kina (CPC) under Xi og Wang for mye lenger.

I den Kinesiske tilfelle, CPC-er som markedsføres, ikke bare som det beste som har hendt Kina, men også som et forbilde for resten av verden. I nærheten observatører i Kina er klar over betydningen av exceptionalism og ofte hovmodige holdning til andre kulturer, som den Kinesiske ha-noe som andre gamle sivilisasjoner er noen ganger skyldig i. Med Kinas flere tiår lange rask økonomisk vekst og økning i hard makt evner spesielt i løpet av de siste ti årene eller så, men disse holdningene har herdet.

Wang er intet unntak til denne trenden, men han klarte ikke å vente til Kina for å bli rik og kraftig til å begynne å fremføre sine synspunkter. Hans tidlige akademiske karriere så vel som hans kort opphold som gjesteforsker i USA i slutten av 1980-tallet synes å ha styrket hans tro på at muligheten til å utøve hard makt var en viktig perquisite av internasjonale relasjoner og som opplyste autoritet, snarere enn demokrati, ville hjelpe Kina med å utrydde fattigdom og gjenvinne sin rettmessige plass i verden.

Under Xi Jinping, det er klart at utøvelse av makt er svært mye et avgjørende kjennetegn på Kinesisk utenriks-og sikkerhetspolitikk. Det er også like klart Kineserne tror deres rettmessige plass er på toppen av den globale hierarki.

Til tross for Xi salg av Kina som en leder av globalisering følgende innover slå av Amerikansk utenrikspolitikk under Donald Trump, det er ingen reell tegn på åpent sinn eller ekte respekt for andre mennesker og eller for utenlandske politiske og økonomiske systemer.

Ta for eksempel, Wang ‘ s tale ved 4th World Internet Conference i desember 2017, hans første store internasjonale utseende siden ble utnevnt til medlem av Politbyråets Stående Komité i løpet av det 19. partikongress. Han understreket begrepet “internett suverenitet’ — en posisjon som fag Internett til den nasjonale lovgivningen i de enkelte land — men er faktisk kode for å begrense bruken og vekst som en plattform for ytringsfrihet.

Utenrikspolitisk Rådgiver

Wang Huning har vært på siden av Xi Jinping på nesten alle av de siste store utenlandske besøk blant annet til USA og India. Hvis Wang tro og Xi ‘ s egne synspunkter på Kinas rolle og plass i verden er noen indikasjon, så rivalisering med USA er satt til å fortsette og intensiveres.

Til tross for Kinas konstant retorikk av søker og fremme global offentlige varer gjennom sin espousal av globalisering eller ‘Belte og Veien Initiativ”, i praksis det ignorerer de aspekter av globale normer oppfatter det som upraktisk. Faktisk, dette er et Kina som søker å aktivt nekte sine rivaler som en måte av selv-legitimering og som viser makt. Og det er grunn til å tro at Wang er i forkant av fremføre dette i nærheten Manichean verdensbilde.

På samme tid, Kina ikke er verdens mektigste landet ennå, og må balansere fremme sine egne synspunkter og kultur – tenk på slagord som “Kinesisk drøm” og “fellesskapet av felles skjebne” – enda så det har som mål å bekjempe “åndelig forurensning” av Vesten.

Som Xi Jinping synes satt til å bli Kinas president for livet, vil det vises at Wang Huning er på jobb.

Jabin T. Jakob er seniorforsker ved Institutt for Kinesiske Studier, Delhi og blogger på www.indiandchina.com

For alle de nyeste Mening Nyheter, last ned Indian Express App

© DVS. Online Media Services Pvt Ltd