3,816 brottmål mot 1,765 MPs, MLAs: Centrum för att Högsta Domstolen

0
65

Tjugo tre Höga Domstolar, sju lagstiftande församlingar och 11 regeringar hade lämnat uppgifter. (Fil)

Totalt 3,816 straffrättsliga ärenden registrerats mot 1,765 MPs och MLAs i hela landet, varav 3,045 fall är avvaktande, Centrum har sagt till Högsta Domstolen i en utsaga. Siffror och information som tillhandahålls av 23 Höga Domstolar omfattar inte de fall som är registrerade i Maharashtra och Goa.

Uttar Pradesh leder stämmer med 565 fall mot 248 MPs och MLAs, tätt följt av Kerala med 533 fall mot 114 lagstiftare. UPP också har det högsta aktuella 539, medan Kerala är tvåa med 373. Tamil Nadu är trea på listan med 402 fall mot 178 Riksdagsledamöter och MLAs, varav 324 pågår. Inget fall har lämnats in mot MP eller MLA i Manipur och Aizawl.

Den utsaga, som lämnats in av Unionen Ministeriet för Lag och Rättvisa, klargör att nödvändig information från Bombay högsta Domstolen inte har fått och som sådan, antal fall mot folkets representanter i Maharashtra och Goa var ännu inte känt. Utsagan kommer som ett svar på en riktning genom en två-domare-bänk av apex-domstolen leds av Rättvisa Ranjan Gogoi i November 1, 2017, som söker information om antalet fall mot lagstiftarna. Domstolen hörde en PIL av BJP ledare och förespråkare Ashwini Kumar Upadhyay, som sökte ett livslångt förbud mot dömd politiker från bestrida valet.

Apex-domstolen hade i Mars 2014 riktas att fall mot folkets representanter ska avyttras inom ett år. Centrum sa att det hade sökt information på fall mot MPs och MLAs från Höga Domstolar, lagstiftande församlingar och Unionens Territorier, samt statliga och eu-ländernas regeringar. Tjugo tre Höga Domstolar, sju lagstiftande församlingar och 11 regeringar hade lämnat uppgifter. Lok Sabha Sekretariat, Rajya Sabha Sekretariat och fem lagstiftande församlingar sa att de inte har någon information, medan två regeringar och fem andra lagstiftande församlingar informerade de hade lämnat referens ytterligare.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App