Eutanasi dommen: helse-eksperter hagl høyesteretts dom, kaller det “stor lettelse’

0
57

Den øverste domstolen i sin siste året er dommen, sa at det var ingen grunn til å holde håndhevelse av Lokpal Handle suspendert til de foreslåtte endringer, blant annet på spørsmålet om Leder av Opposisjonen i Lok Hus, ble ryddet av Stortinget. (Representativt Bilde)

Relaterte Nyheter

  • Eutanasi: Høyesterett ordre trekker på Gandhis utsikt

  • ‘Vi ønsker å gå mens våre organer er fortsatt jobbe”, sier Mumbai par

  • Eutanasi dom: Med dommen, SC fokuserer på ‘verdighet’, rettigheter

Høyesteretts dom tillater passiv eutanasi gjennom en “levende” er et sårt trengte bekreftelse på at et menneske har rett til å ende sitt liv med verdighet når sykdommen er terminal og irreversible, i henhold til K Srinath Reddy, president of Public Health Foundation of India.

“Å dø som per klart, tidligere personlig valg, uten å være bundet til rør og maskiner i en vanligvis fåfengt forsøk på å litt forlenge livet i en comatose staten, er en rettighet som alle må være gitt,” Reddy ‘ sa, reagerer på høyesterettsdommen som anerkjent retten til et terminalt-syke pasienten til å foreta en “fremme medisinsk direktiv”, eller “levende” å nekte medisinsk behandling.

En fersk studie i Lancet Commission on Global Tilgang til Palliativ Omsorg og Smertelindring ” hadde sagt at mer enn 25,5 millioner mennesker over hele verden, dør hvert år med alvorlige fysiske og psykiske lidelser som følge av sykdom, skade eller sykdom. M R Rajagopal, leder av Pallium India og medforfatter av studien, sa det er anslagsvis 10 millioner pasienter i India krever palliativ omsorg hvert år.

“Det er en stor lettelse å se høyesteretts dom som gjør en avansert medisinsk direktiv juridisk bindende for den medisinske profesjon,” sa han til The Indian Express. “Dette betyr at nå, hvis jeg lage et dokument som uttrykker min ønsker ikke å bli utsatt for aggressiv livsforlengende tiltak i ansiktet av en uhelbredelig terminal sykdom, jeg har en sjanse for å ha min siste timer eller dager med kjære…”

Rajagopal er direktør for Trivandrum Institutt for Palliativ Sciences, WHO collaborating centre for policy og trening på tilgang til smertelindring.

Han sa: “Til nå avansert medisinsk-direktivene ikke har juridisk gyldighet i vårt land. Med dagens herskende, det blir gyldig. (Men) dette er bare en begynnelse. Lovligheten er ikke det eneste problemet. Samfunnet må være villig til å diskutere død og forberede seg på det. Det er også viktig å sørge for at de rettslige prosedyrene som er koblet er så vennlig som mulig.
“Jeg har til å studere dommen i detalj. Men jeg mistenker at noen av prosedyrene som er innebygd i gjennomføringen av avansert medisinsk-direktivene kan være for tungvint å bli forstått av folk som trenger dem.”

Vikram Patel, professor, Harvard T. H. Chan School of Public Health, sa høyesteretts observasjon at mennesker har rett til å dø med verdighet, og at dette utvidet til deres rett til å gi avansert direktiver, eller en levende vil, til å diktere sine ønsker på end-of-life care, er helt i tråd med prinsippene for person-sentrert omsorg.

“Dette er i motsetning til omsorg som er drevet av den medisinske industrien som heroiske tiltak for å forlenge livet kan føre til enorm lidelse for den døende person, mens bare utsette det uunngåelige, også følelsesmessig og økonomisk utmattende familier. Det er absolutt den slags omsorg som jeg ville ønsket for meg selv,” Patel fortalte Indian Express.

K K Aggarwal, tidligere nasjonal president i Indian Medical Association, sier: “Det er et landemerke avgjørelse. Akkurat som ethvert menneske har rett til liv, han/hun har rett til å dø med verdighet. I passiv eutanasi, livet support system av en dødssyk pasient som er i en vegetativ tilstand er trukket tilbake. I aktiv eutanasi, en pasient er død gjennom en dødelig injeksjon. Aktiv eutanasi har større sannsynlighet for å bli misbrukt av skruppelløse individer til å nå sine baktanker og derfor, kan ikke godkjennes.”

Ashok Bhanage, leder av nevrokirurgi avdeling på Ruby Hall Klinikk, applauderte den dom som har sett noen strenge retningslinjer som skal følges. “Vi får mange hodeskader tilfeller der pasienten går inn i koma og fører en vegetativ tilværelse. Det er ikke bare en tortur for personen, men også hele familien,” sa han.

Nidhi Mishra, grunnlegger av Senior Express, et initiativ for å fremme aktiv og produktiv aldring, sa at selv om det var en rett til å leve og dø med verdighet, og det var viktig å sikre at SC-dommen ikke blir misbrukt. Bhavna Kapadia, Chief Operating Officer i Verdighet Foundation, som også sa at det var et behov for å være forsiktig så det kan være skjulte grunner til hvorfor en person ønsket en slutt på hans/hennes liv.

For alle de nyeste India Nyheter, last ned Indian Express App