Beschietingen Zone: Ze kunnen vechten hun oorlog, maar wat wordt achtergelaten zijn ruïnes’

0
51

Een ontheemde dorpeling wandelingen afdaling van een reliëf kamp te zien als hij zijn huis heeft overleefde beschietingen. (Express Foto: Shuaib Masoodi)

ALS DE beschietingen bleven, Ghulam Qadir trapte beneden de 6-km weg uit zijn dorp Silikote langs de Lijn van de Controle aan de verlichting kamp in Uri stad, die twee foto ‘ s van zijn zoon, die verloor een deel van zijn been tijdens een grensoverschrijdende beschietingen in 2001; en van zijn vrouw, die stapte uit hun huis in augustus 2003 en is overleden na het krijgen van een schot in de buik. Voor 60-jaar-oude Qadir die is opgegroeid hier zijn jeugd gekooid door bundels van harmonica draad, zowel in zijn herinneringen dat zijn dorp was teruggekeerd naar zijn oneindige cyclus van leven en dood na een paar jaar van vrede.

“Dehshat (angst)” domineerde het gesprek weer in de zeven dorpen langs de LoC hier, met inbegrip van Qadir, tijdens de dagen toen de beschietingen begonnen was.

Als de weg van Uri stad gebogen in de richting van Silikote, de Pakistaanse vlag in zicht kwam over een bergkam, tegen een dik dennenbos. De beschietingen begonnen op 21 februari. Het werd later vervangen door geweerschoten, die een ongetrainde oor kunnen vergissing voor de donder weerklinken door de bergen. De wegen naar de dorpen, smalle en onverharde, had paar voertuigen, maar voor incidenteel privé-auto ‘ s.

Tilawaadi, 8 km van Uri stad, waar een vrouw werd gewond in de beschietingen op februari 20, is gelegen op een van die oude weg. Haaji Asadullah Mir wees met zijn wandelstok in de richting van een tiental huizen, gelegen boven op een berg, aan de Pakistaanse kant, maar op ongeveer 800 meter afstand hemelsbreed. “Dat zijn de huizen van mijn familie, mijn moeder neven en nichten en hun kinderen. Ik vraag me af of ze er nog in, of werden geëvacueerd.”

Mir is de lambardaar of hoofdman van Tilawaadi en woont hier al zijn hele leven. Hij gebruikt de oorlogen die hij heeft meegemaakt aan te komen op zijn leeftijd en vestigde zich op 81. “Ik ging om te voldoen aan mijn familie aan de andere kant in 2008 op een visum,” lachte hij, dat herinnert aan de reis die hij nam om te bereiken wat is vrijwel net buiten zijn voortuin.

Mir ‘ s vrouw Mehbooba gezegd dat na de 2003 staakt-het-vuren, de mensen die werden gebruikt voor het wordt verplaatst was begonnen te vestigen. De dorpen hier niet langer bunkers. Wat over was van de verwaarloosde bunkers post-2003 verkruimeld in de aardbeving van 2005.

“Zodra we gebruikt voor de bouw van mudhouses want we waren nooit zeker wanneer het volgende shell zou raken. Er zou een meter dikke laag modder op het huis aan de klap,” Mehbooba zei. Nu zijn er betonnen huizen, en ze kunnen geen vertrouwen in beton om hun leven te redden, zei ze.

Mir en zij waren de enigen die onder hun 16-huishouden die niet te verplaatsen naar de verlichting kamp, tot in het Hoger Secundair onderwijs in de Uri van de stad. “Ik heb de verzorging van onze huis en vee” Mir zei.

Niet meer dan 50 meter afstand stond een kleine, blauwe moskee, de ramen verbrijzeld, met een kleine krater in de weg aan de voorzijde. Dan het, het zinken dak van Subhan Najar single-verdiepingen tellend huis leek op die van een verbrijzelde auto voorruit. Staande temidden van verbrande stukjes metaal en hout en zijn kinderen vernietigd notebooks, hij zei dat hij was geen haast om ze te verwijderen. “We waren allemaal thuis, op 22 februari bij de shell hit van het huis. Het is een wonder dat niemand gewond geraakt. Ik stuurde mijn familie weg naar de verlichting kamp. Ik naar huis zou komen op de dag en ga terug naar het kamp in de nacht.”

Shaheena, ook van Tilawaadi dorp, zei dorpelingen noemen het hek dat kwam op de LoC tussen 2003 en 2004, met doornstruiken rond, als ‘blade waali kaantedaar taar”. En het definieert niet alleen de grenzen, voegde ze eraan toe. “Het snijdt in ons leven. Het deelt ons gezin, laat ons leven onrustig.”

De laatste tientallen huizen gelegen in het no man ‘ s land voorbij dit hek waren leeg. Een soldaat constant gehouden vigilie van een post en schreeuwde, op elk toeschouwers te verplaatsen uit de buurt van het hek.

Op de school waar de verlichting kamp, waar meer dan 1500 mensen verbleven krap, de dorpelingen waren bang om terug te gaan. Gebruiksvoorwerpen werden geleend van de lokale masjid comité en het beddengoed uit een tent een huis op de kamp. Met temperaturen nog steeds naar beneden in deze regio, bukharis (kleine kolen kachels) voorzien van warmte.

“We willen niet in angst te leven… ik wil niet verliezen van mijn familie. De regering moet ons percelen elders en verplaatsen ons,” zei Zarina Begum, die werd geëvacueerd uit Silikote samen met anderen in ambulances en een eigen voertuigen.

Zijn ogen gefixeerd in de richting van Pakistan, Asadullah Mir, zei ze altijd geleefd met de mogelijkheid van een oorlog. “Ze kunnen vechten hun oorlog als dat is wat de machthebbers in Delhi beslissen,” voegde hij eraan toe. “Maar wat zal worden achtergelaten zijn ruïnes. Ze kunnen dan vechten over het dorre land alles wat ze willen.”

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App