Bangladesh er foreslått Rooppur prosjektet: Nuke tie-up i utlandet, en push til nasjonal kompetanse

0
71

Byggingen av Rooppur prosjektet formelt startet på November 30 siste år.(Illustrasjon: C R Sasikumar)

India har som ambisjon å utvide sitt kjernefysiske kompetanse til prosjekter utenfor landets grenser har formelt startet med en pakt blir innsatt for Bangladesh første kraftverket blir bygget med russisk hjelp.

For den foreslåtte Rooppur prosjekt som er planlagt å komme opp på den østlige bredden av Padma Elv i Bangladesh Pabna distriktet, om lag 160 kilometer fra Dhaka, et “rammeverk for samhandling” har vært forankret i trilateral-pakten har signert for prosjektet mellom Russland, India og Bangladesh, hvor Indiske kompetanse ville bli søkt i gjennomføring av arbeider knyttet til prosjektet, spesielt innen trening av personell og rådgivning støtte. Indiske selskaper som har fått eksponering i byggingen av de to russiske-bygget reaktoren på Kudankulam, Tamil Nadu, kan også være roped i “for konstruksjon og installasjon fungerer, levering av materialer og utstyr av en ikke-kritisk kategori” for Rooppur prosjektet, som Russerne bygger i Bangladesh på en “nøkkelferdig” – basis.

Pakten blant de Statlige Atomic Energy Corporation Rosatom av den russiske Føderasjonen, Ministry of Science and Technology i folkerepublikken Bangladesh og India ‘ s Department of Atomic Energy (DAE) om samarbeid i gjennomføringen av Rooppur NPP byggeprosjektet ble signert i Moskva 1. Mars.

Byggingen av Rooppur prosjektet formelt startet på November 30 siste år.

Siden det ikke er et medlem av den Kjernefysiske Leverandører Group (NSG), 48-nasjon-kartellet som styrer eksport av spaltbart materiale, utstyr og teknologi globalt, India kan ikke direkte tar del i byggingen av atomkraftverk i andre land. Det er, imidlertid, har individuelle avtaler med Bangladesh og Russland for samarbeid i den kjernefysiske sektor.

Grunnlaget for den trilaterale kjernefysiske avtalen er Strategisk Visjon for å Styrke Samarbeidet i Fredelig bruk av Atomic Energy inngått mellom India og Russland for fire år siden. I henhold til desember 2014 pakten mellom India og Russland, er “to sider vil utforske muligheter for innkjøp av materiell, utstyr og tjenester fra Indisk industri for bygging av den russisk-laget atomkraftverk i land i den tredje verden”.

Russerne har allerede etablert et regionalt senter i Mumbai, som er rettet mot styrking av partnerskap med Indiske leverandører og koordinere selskapets foreslåtte prosjekter i Bangladesh og Sri Lanka. Den Mumbai sentrum vil spesielt arbeide på “å identifisere nye muligheter for utvikling av Rosatom er kjernekraft og ikke-energi-bedrifter i Sør-Asia-regionen”.

Den Rooppur kraftverk vil bestå av to kraftproduksjon enheter med russiske VVER-1200 reaktorer, hver generere 1,200 megawatt (MW) elektrisitet. Hver av disse nye generasjonen reaktoren enheter er større i størrelse og kapasitet i forhold til VVER-1000 enheter satt opp på Kudankulam-området i Tamil Nadu.

Samarbeidet for Bangladesh prosjektet kommer i en tid da Russland har jobbet hardt for å øke sitt konkurransefortrinn i den kjernefysiske anlegg konstruksjon markedet gjennom seriell produksjon av nye reaktorer på tvers av markeder, blant annet i India. Samarbeid, tjenestemenn involvert i øvelsen sa, kan utvides til området av felles utvinning av naturlig uran og produksjon av kjernefysisk brensel og atomic avfall eliminering.

Russland og India hadde, i 2015, ble enige om å aktivt arbeide på prosjekter distribusjon av 12 flere atomreaktorer, som lokalisering av produksjon i India under National Democratic Alliance (NDA) regjeringens flaggskip “Gjør i India’ initiativ og oppstart av serielle bygging av atomkraftverk ble flagget som et felles initiativ.

I denne sammenheng Programme of Action for lokalisering mellom Rosatom og India er DAE ble sluttført i løpet av Statsminister Narendra Modi er Moskva-besøk i 2015. På Kudankulam-området, der de to russiske designet VVER-1000-serien reaktorer blir installert, nesten 100 russiske bedrifter og organisasjoner er involvert i dokumentasjon, forsyning av utstyr og kontroll av konstruksjon og utrustning av prosessen. Dette har blitt nevnt som en av årsakene til forsinkelser, og lokaliseringen blir vurdert for raskere prosjektgjennomføring på billigere kostnader.

Bortsett fra Rooppur prosjektet, Rosatom hadde, i 2013, inngikk en avtale med Sri Lanka Nuclear Energy Agency for samarbeid på kjernekraft som er fastsatt for bistand til Sri Lanka i utviklingen av kjernefysisk energi infrastruktur, etablering av en kjernefysisk forskning sentrum, uran leting og opplæring av arbeidstakere.

India signert et sivilt kjernefysisk samarbeid tilbyr, sammen med to nye avtaler, med Bangladesh i April 2017 under hvilke de to sidene kan levere og produsere utstyr, materiale for atom-kraftverk. Etter idriftsettelse av to Rooppur enheter, hver med en kapasitet på 1200 MWs, Bangladesh vil bli den tredje Sør-Asiatiske land etter India og Pakistan til å generere elektrisitet utnytte atomspalting.

Rosatom er den største strøm-generering av selskapet i Russland og har generert over 18 prosent av landets elektrisitet i 2016. Det statseide kjernefysiske verktøyet har den største porteføljen av utenlandske byggeprosjekter — rundt 34 atomkraftverk i 12 land og produserer årlig ca 3000 tonn uran innenlands, og noen av 5000 tonn i andre land.

For alle de nyeste India Nyheter, last ned Indian Express App