Prop bör vidta åtgärder för omfattande dialog med Pakistan: Prakash Karat

0
121

Prakash Karat påminde också regeringen som sedan vapenvilan infördes i November 2003, det år 2017 bevittnat det högsta antalet kränkningar. (Fil)

CPI(M) på torsdagen sade att regeringen bör sprida sin “confrontationist hållning” och inleda samtal för att återuppta en omfattande dialog med Pakistan. I ledaren i senaste upplagan av KPI-M orgel ‘Folk’ Demokrati’, före detta generalsekreterare Prakash Karat skrev att regeringen genom att “stänga av alla vägar för samtal” med Pakistan, har “målat sig i ett hörn”.

“Det finns ett akut behov av att backa från inskränkta confrontationist hållning. Först av allt, bör det finnas talar för att återställa vapenvila och fred på Raden av Kontroll och den internationella gränsen i Jammu och Kashmir. Samtidigt har regeringen bör inleda samtal för att återuppta en omfattande dialog med Pakistan,” sade han.

I sin pjäs med titeln “att Vända ingen talar hållning’, Karat sa att trots att den dåvarande försvarsministern Manohar Parrikar hade krävt kirurgiska strejker som “bara” det anstår svara” för att den vapenvilan genom Pakistan, det kunde inte stoppa konstant beskjutning och artillerield av Pakistanska armén och attacker av extremister från över gränsen på armén och BSF läger.

Han har också påmint regeringen som sedan vapenvilan infördes i November 2003, det år 2017 bevittnat det högsta antalet kränkningar. Det var 860 incidenter i hela Raden av Kontroll och ytterligare 120 på den internationella gränsen och situationen har förvärrats under de senaste tre månaderna med December 2017 och de första två månaderna av 2018 med 400 kränkningar i de två första månaderna i år, påpekade han.

Vänster ledare har också påstått att Modi regeringens “en-dimensionell bild” som alla protester och separatistiska krav Pakistan-inspirerat har hindrat den från att något allvarligt steg för en politisk dialog inom Jammu och Kashmir. “Rent säkerhet och militära strategi har ytterligare förvärrat situationen i dalen”, sade han.

Karat föreslog att regeringen bör inleda förtroendeskapande åtgärder som kan göras tillsammans med regeringen att göra det klart att det kommer att fortsätta att vidta kraftfulla åtgärder för att kontrollera gränsöverskridande infiltration av extremister. CPI(M) ledare betonade också att regeringen måste inse att trots alla sina “skrävlande och nationalistiska spel för gallerierna” om Kashmir, en dialog med Pakistan är en viktig del av att nå fram till en “politisk lösning” i Jammu och Kashmir-konflikten.

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App

Få montering valresultatet LIVE uppdateringar från varje valkrets i Tripura, Nagaland och Meghalaya