Utöver Nyheter: Varför lätta duschar nu föra goda nyheter för jordbrukare

0
129

Mörka moln över Gyllene Templet på måndag. Den nuvarande period av regn är bra för veteskörden i Punjab och andra delar av Norra Indien

Relaterade Nyheter

  • Där de är, vad som finns i dem: Varför Arméns läger i Jammu är sårbara

  • UPP Styrelsen tentor resultaten visar inte fuska lika misslyckas examen

  • Naval War Room Läcka fall: Sensationell historia av info stöld fortfarande väntar slutar

Den nuvarande period av regn i Norra och Centrala Indien kommer att vara till nytta för ständiga rabi gröda, speciellt vete, om det finns oro över chana (kikärtor) och masur (linser) som är i förfall eller skörd steg.

“Detta regn är mycket bra för vete i Punjab, Haryana och stora delar av norra Indien, som var duschar runt 25 januari,” sade G P Singh, chef för den Indiska Institutet för Vete och Korn Forskning på Karnal, Haryana. “Den gröda här är före blomningen, och regnet kommer att hjälpa till att få ner temperaturen, och ge en välbehövlig vatten.”

Indien Meteorologiska Institutionen (IMD) rapporterade ganska omfattande nederbörd i hela Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh och Maharashtra s Vidarbha och Marathwada regioner på söndag kväll och måndag på grund av samverkan mellan västra störningar (cykloniska stormar med ursprung i Medelhavsområdet) och en låg nivå easterlies, som även tog snöfall i Jammu & Kashmir och Himachal Pradesh och Uttarakhand.

Lägsta temperaturer är sannolikt att komma ner med 2-3 grader Celsius i Nordvästra, Centrala och Västra Indien under de närmaste 48 timmar, IMD sagt.

Fram till förra veckan, både högsta och lägsta temperaturen var över det normala nivåer i de flesta vete växande områden. Blomningen (överföring av pollen från hane till hona delar av blomman) av grödan i norra och nordvästra Indien händer mot den sista veckan i februari, som avslutas med utsäde inställning, och följs av “degen”, eller korn-fyllning, scenen från mitten av Mars. Det hjälper om temperaturen är låg under hela denna period. Även i den säd som fyller scenen, dagen temperaturer bör inte idealiskt cross låga 30-talet, så att stärkelsen material ackumuleras successivt i kärnan för att det ska bli hårt och mogen för skörd från mitten av April.

I Madhya Pradesh, Maharashtra och Gujarat, korn-fyllning har redan börjat, och det vete kommer att vara redo för skörd i början av Mars. “Lätta duschar är inte ett problem för grödan det vid denna punkt. Men heavy rain är definitivt inte välkommen,” Singh sagt.

Pritam Hanjra, en bonde från Urlana Khurd by i Haryana är Panipat distriktet, sade regn kommer att förlänga vintern, och spara en av fyra irrigations han annars skulle ha haft att ge.

Senap gröda som skördas mellan den tredje veckan av februari och mitten av Mars, är för närvarande i frö-fylla scenen, och ser bra ut nu. “De allmänt torrt väder denna gång har inneburit ingen sjukdom (stem rot, vit rost och alternaria gissel), frost eller bladlus attacker, som tar plats när du har antingen låga eller höga temperaturer, tillsammans med hög luftfuktighet. Regn i februari kommer inte att göra någon skada”, sade Stefan Kumar, tidigare chef för avdelningen för Raps-Senap Forskning på Bharatpur i Rajasthan.

Vad bönder och forskare är oroliga för, är en upprepning av Mars 2015, som såg unseasonal heavy rain, tillsammans med starka vindar och hagelskurar, i stora delar av Norra, Västra och Centrala Indien. Rabi gröda som var antingen i den säd som fyller scenen, eller liggande på fälten efter skörd, drabbats av stora skador. Men någon sådan oro är för närvarande begränsad till främst baljväxter gröda, särskilt i Maharashtra och MP.

“Regn är inte önskvärt för chana som har blivit sått i början, mellan 20 oktober och första veckan i November. Denna gröda (110-120 dagar) i Mellersta, Västra och Södra Indien är i skörd eller slutet av spannmål som fyller scenen. Om regn följt av solsken, det kan finnas korn av splittring (spridning innan pod mognad) och skörd förluster”, Narendra Pratap Singh, chef för Kanpur-baserade Indian Institute of Pulser Forskningen säger.

Han ansåg emellertid att den nuvarande regn är aktuell för chana i Norra Indien, som är i allmänhet sås från 15 November till början av December. Denna gröda är nu på blomning till frö-inställning (podding) skede. Fallande temperaturer kommer naturligtvis att hjälpa — det är en annan sak, men att 75% av landets chana odlas på bara fyra stater: MP, Maharashtra, Karnataka och Andhra Pradesh.

harish.damodaran@expressindia.com

För alla de senaste Förklarade Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App