Sydafrikas President jacob Zuma ‘ s öde att avgöras på måndag, säger ANC huvud

0
69

Sydafrikas President Jacob Zuma är under växande tryck att avgå efter samtal med högt uppsatta medlemmar av hans ANC fest.

Relaterade Nyheter

  • Trycket ökar på sydafrikas President jacob Zuma att avgå

  • Trettio-sex personer dör i kostrelaterade sjukdomar utbrott i Sydafrika

  • Sydafrikas President Jacob Zuma förnekar odeklarerat medel fordringar

ANC kommer att besluta President Jacob Zuma ‘ s öde vid ett särskilt möte på måndag, den part som är ny chef sa, i vad som kan vara den mest seriösa bud ännu för att avsätta en ledare som skadats genom korruption anklagelser. Zuma var bytas ut som ledare för det styrande anc (African National Congress (ANC) som Vice Ordförande Cyril Ramaphosa i December och inte längre har en topposition i partiet.

Mötet med partiets Nationella Verkställande Utskottet (NEC), som har makten att kräva att Zuma steg ned, höjer utsikterna för en avgörande kraftmätning mellan 75-år-gamla allierade och de som vill Ramaphosa att ta över efter honom nu som president.

Anmärkningar av den 65-åriga Ramaphosa var hans mest pekade ändå över överlämnandet av makten, även om han inte nämnde Zuma med namn. Zuma ‘ s tid som president officiellt pågår till mitten av 2019. “Den Nationella styrelsen för ANC kommer att träffas i morgon för att diskutera just denna fråga, och eftersom vårt folk vill ha denna fråga till att bli färdig, NEC kommer att göra just det,” Ramaphosa berättade för ett rally i Kapstaden på söndag.

ANC-ledaren sade på onsdagen att han och Zuma höll de direkta samtalen om överföring av makt.

Zuma har inte sagt offentligt om han kommer att avgå frivilligt. Hans talesman kunde inte nås för en kommentar. Rand har tenderat att stärka tecken på att Zuma skulle bli utkonkurrerade innan hans andra period som president avslutas nästa år, och kanske fast mer om NEC kräver att han går. Zuma överlevde samtal förra året av några medlemmar av NEC för honom att sluta. Men analytiker säger att den här gången en större del av den part som vill ha ut honom.

I 2008, strax efter att partiets rodret, Zuma konstruerade den första av Thabo Mbeki från ordförandeskapet. Eftersom Zuma blev president 2009, han har förföljts av skandalen. Han kämpar återinförande av 783 fall av korruption över 30 miljarder rand (nu 2,5 miljarder usd) regeringen vapenhandel arrangerade i slutet av 1990-talet när han var vice vd.

Vissa inom ANC och oppositionen säger Gupta familj, vänner Zuma, har använt sina kontakter med vd för att vinna statliga kontrakt och inflytande skåp möten. Den Guptas och Zuma har förnekat brott.

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App