Narmada water: de Wanhoop en de strijd langs het kanaal

0
69

Een boer wacht voor water te worden getrokken uit het kanaal voor de irrigatie van zijn veld, op Kanetia dorp in Kalol. (Express Foto door Bhupendra Rana)

Gerelateerd Nieuws

  • Torrent Kracht zet een plan voor de opvolging

  • Enorme brand breekt uit op technologische hub in Gujarat, geen slachtoffers gemeld

  • Gujarat staren water crisis deze zomer

Over een half uurtje rijden van het imposante Sardar Sarovar Dam in Kevadia, Narmada wijk, 65 jaar oud Krushnabhai Langdabhai Bhil toont de twee pagina ‘ s aankondiging dat uitgegeven werd aan hem door een plaatsvervangend uitvoerend ingenieur van de Sardar Sarovar Narmada Nigam Ltd (SSNNL), een waarschuwing hem te nemen uit zijn diesel water van de pomp en de leidingen van de Narmada Belangrijkste Kanaal. “Wie gaf hen de autoriteit om me te vertellen niet te nemen water (van het kanaal). Ik zal doorgaan met het innemen van water,” een boos Krushnabhai zegt, zitten in een verlaten rieten hut, omringd door velden van castor en katoen.

Hij beweert dat hij het heeft slechts vier hectare land verliet, nadat hij gaf een afstand van twee hectare aan de overheid in de jaren 1990 voor de bouw van de Narmada-kanaal dat loopt door zijn dorp Sindhikua in Naswadi taluka van Vadodara wijk.

“Ik heb niets anders te doen nu na mijn jeugd als een landarbeider, die al tien jaar in Padra taluka (Vroeger). We waren blij dat zonder de gracht. Maar voor de afgelopen drie jaar heeft onze irrigatie machines en leidingen worden beschadigd door het kanaal officieren. Het wordt te veel. De regering van ons land en nu is het niet de wil is om water uit, zodat het kan bereiken Saurasthra en andere plaatsen,” zegt hij.

In September vorig jaar, bijna drie maanden voordat Gujarat was klaar om te gaan op peilingen, Prime Minister Narendra Modi had opgedragen de “voltooid” Narmada-dam aan de natie. De installatie van de radiale poorten neemt de dam om de volledige hoogte van 138.68 meter en het reservoir om zijn volledige potentieel te houden 4.73 miljoen hectare voeten (LMM) van het water.

Narmada is een politieke spil, die de verkiezingen hebben gestreden in Gujarat, en wanneer Modi werd de Minister-president, hij heeft de hoogste prioriteit. In minder dan een maand na nam hij de eed als Minister-president op 26 Mei 2014, het tribunaal maakte de bouw van de radiale poorten. De BJP liep de Vergadering verkiezing campagne ‘belemmeringen gemaakt” door het Congres-led UPA regering. Maar vier maanden langs de lijn, het enthousiasme en de hoge claims verdampt zijn, en dus is het water.

Nonabhai Parmar en Yusufmiya Pathan reparatie van de pomp die trekt het water van de gracht op Sandeli dorp in Mahisagar wijk. (Express Foto door Bhupendra Rana)

In de laatste maand, de staat BJP regering verscherpt het water tik op nadat duidelijk werd dat er niet genoeg water in de Sardar Sarovar dam. De dam reservoir, volgens de overheid, krijgt alleen 4.71 miljoen hectare meter van het water tegen de geplande 9 miljoen hectare voeten water, niet voldoende is om deze zomer, dwingt het de overheid om het probleem strenge politieoptreden maatregelen.

De boeren, die afhankelijk zijn van het kanaal van water voor irrigatie, werd ons verteld om niet te gaan voor de zomer gewassen, en de SSNNL hen gewaarschuwd tegen “lifting” van het water van de gracht.

***

Een gebroken, smalle laan, geflankeerd door een rieten dak lemen huizen en muren gekleurd door mest gebak, leidt tot Sindhukua dorp, een afstand die duurt bijna een half uur te bereiken stroomafwaarts de gracht van Kevadia. Half-naakte kinderen spelen. Er is een opgedroogd en in het centrum van het dorp. “Het is net als dit jaar,” dorpelingen zeggen.

Ramjibhai Bhil, die in zijn jaren ‘ 60, is een boze boer, boos op de regering merkt. Twee jaar geleden, dat hij naar verluidt had een handgemeen met canal officieren die gekomen was om de te verwijderen zijn de pomp en de leidingen van het kanaal. Op 24 januari de SSNNL uitgegeven mededelingen aan de boeren, het bestellen van hen te verwijderen van hun diesel-water pompen machines en leidingen van het belangrijkste kanaal of anders worden ze gestraft zal worden.

“Onze 8 hectare grond werd genomen voor het kanaal. We hebben het ontvangen van de vergoeding van de overheid, maar al dat geld heeft besteed. Nu, we vertrokken met drie hectare grond tussen de drie broers. Mijn twee broers zijn werkzaam als werknemers op de boerderij in Kathiawar (in Saurashtra),” zegt Ramjibhai.

Dorp sarpanch Dalpatbhai Bhil voegt toe, “de Helft van de stammen van Naswadi buiten, meestal in Kathiawar regio als werknemers op de boerderij. Er is geen mogelijkheid, omdat de landbouw wordt steeds moeilijker voor kleine boeren door water probleem en de stijgende kosten. Mensen zijn boos. Sommige leiders zijn het mobiliseren van arme stammen en de boeren in opstand te komen tegen dit dictaat.”

Boeren in de regio zeggen dat ze groeien slechts twee gewassen katoen en maïs in een jaar als gevolg van een gebrek aan water. “We wilden allemaal te zaaien bajra (pearl millet) waarvoor ten minste zes keer meer water elke twee weken,” een boer zegt.

In een hoek van het dorp, Babalbhai Bhil loopt “piyat sahkari mandali,” een water-co-operatieve lichaam, dat is bijna ter ziele nu.

“Na overleg met functionarissen van SSNNL, ik begon deze mandali en bood de boeren lidmaatschap in Rs 900 om water te halen voor het hele jaar. Een lid had om uit te shell Rs 900, – per jaar en nemen zoveel water op als ze nodig voor de irrigatie. In eerste instantie, een aantal van hen betaald, maar nu ze zijn gestopt met betalen. Er is dus geen water in de sub-kanaal nu. We zullen moeten betalen als we willen dat water,” hij tellers.

***

Langs de weg naast het belangrijkste kanaal, de weelderige velden van maïs, tarwe en andere gewassen, gevoed vanuit het kanaal door begraven PVC-buizen die het water halen door diesel uitvoeren pompen, die nu al verboden. De meeste van de machines hangen in het kanaal dat de pompen het water door de leidingen die naar de akkers.

Veertig-jaar-oude Ishwarbhai Chauhan, een inwoner van Kanetia dorp in Kalol in Panchmahal wijk was, had moeite om te beginnen met het water pomp, geïnstalleerd op de oever van de gracht. Hij is onder de boeren wiens familie had gegeven hun land voor de aanleg van het kanaal. “Een paar dagen geleden, het kanaal ambtenaren knip mijn ondergedompelde buis in twee. De pijp kosten Rs de 10.000. Ik heb slechts vijf bighas van landbouwgrond. Ik heb gezaaid wiel op drie bighas, waarvoor ik water nodig hebben. Ik zaaide pearl milllet in de rest, 10 dagen geleden. Nu, zegt de regering dat we niet het water uit de gracht”, zegt Chauhan.

Op minder dan een kilometer afstand van het canal staat zijn wiel veld en naast het pearl millet heeft net ontkiemd. “Ze water nodig hebben nu. Ze moet zes spreuken van water in de drie maanden tot ze volwassen zijn. Het betekent dat ik moet water tot en met April. Ik begrijp alleen niet deze regering, en hun probleem met de boeren,” voegt hij er met afschuw.

“De landbouw is toch niet makkelijk. Heb ik al Rs 2000 in het bewerken van de boerderij, Rs 1200 aan te helderen en Rs 900 voor zaden en andere Rs 1.000 in meststoffen. Die zal vergoeden deze kosten? Ik zal gebruik maken van water uit het kanaal tegen elke prijs”, voegt hij toe uitdagend.

De headpoint van de Narmada Belangrijkste Kanaal bij Kevadia. (Express Foto door Bhupendra Rana)

In de buurt van zijn boerderij is een kleine droge gracht, waarvan hij zei, dat werd gebouwd ten minste twee decennia geleden om het water van de Panam, een zijrivier van de Mahi-rivier. Chauhan zegt dat hij nog nooit heeft gezien van het water in de gracht.

Als de NMC beweegt in Balasinor in Mahisagar wijk, de illegale pijpen tekening water minder. Tachtigjarige Nonabhai N Parmar, een inwoner van Nandra taluka in Kheda district, is het zitten op de rand van het kanaal, terwijl de 62-jarige Yusufmiya Hasumiya Pathan, een inwoner van het nabijgelegen Sandeli dorp, is het repareren van de pompen van de machine. De pathaanse krijgt opgewonden toen hem gevraagd werd over de aankondiging uitgegeven aan de landbouwers door de SSNNL tegen het opheffen water van het kanaal voor uitspoeling.

“Als het kanaal niet bestaat, we waren er aan gewend. Het leven was het nog makkelijk. Maar kijk naar de huidige situatie. Veel van het water stroomt door onze dorpen, maar de regering waarschuwde ons voor het nemen van een daling van het. Heb je gezien zoals een overheid ooit?,” zegt hij.

***

De vegetatie en het landschap verandert als het kanaal beweegt in Kheda, onder Gujarat ‘ s groenste wijken, en in de richting van Gandhinagar, waar de weelderige groene vlekken van tarwe, tabak, groene groenten, bananen planten worden meer zichtbaar.

Balasinor, Kapadvanj, Ghodasar talukas ook het kweken van tabak, naast de castor en tarwe in kleine stukjes. Met een straal van vijf kilometer aan weerszijden van het kanaal, sub-kanalen breng water aan de velden die worden ook gevoed door het water van de borewells.

Op een stukje van het kanaal tussen Antroli en Atarsumba dorpen in Kheda wijk, 65 jaar oud Manibhai Saurabhai Solanki vloeken op de gracht. “Het nam mijn vier hectare grond. Het geld dat ik kreeg van de compensatie was niet van lange duur. Ik werd verondersteld om Rs 9 lakh, maar mijn advocaat nam de helft van het te wijten aan een rechtszaak,” zegt hij. “Paisa ketla divas chaley? Kutra jevu jivan kari nakhi maari. (Hoe lang zou het geld voor het laatst? Het kanaal heeft mijn leven een hond het leven,” voegt hij toe.

Maar de boeren zijn niet op te geven. Een pijp tekening water van het belangrijkste kanaal gaat bijna 2 km diep in het platteland, waar 30-jaar-oude Navinbhai Parmar wateren zijn voedergewassen veld.

“We hebben ongeveer vijf bighas van het land, maar aangezien er geen water in is, we groeien niet alles. In deze regio groeien tabak, tarwe onder andere die hebben veel water nodig. Ik zal hebben te besteden over Rs 1 lakh om een borewell en dat hebben we niet veel geld,” zegt hij. Hij werkt als landarbeider op een salaris van Rs 4,000 per maand. Zijn broer werkt ook op dezelfde plaats. Ze leven in Bhimpura dorp, op ongeveer 10 km afstand is er geen water beschikbaar voor de landbouw.

Als het kanaal benaderingen Gandhinagar, het aantal van diesel pompen minder is geworden. Ongeveer twee km uit de hoofdgracht in Daskroi, Chinubhai Patel wateren zijn juvar gewas verdeeld in twee hectare. “Dit gewas is voor mijn 12 koeien. We hebben het niet nodig voor water direct uit de rivier. Er zijn kleine kanalen dat nog water in staat. Maar dit is fout aan de zijde van de regering te vragen de boeren niet te nemen het water uit de gracht. Wat was het gebruik van de uitgaven zo veel geld op de bouw van de Sardar dam en het kanaal”, zegt hij.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App