DU vill paneler i alla högskolor att ta itu med sexuella trakasserier

0
176

Universitet och högskolor är skyldiga att följa och genomföra UGC Förordningar, 2015, om förebyggande åtgärder, förbud och redressal av sexuella trakasserier av kvinnliga anställda och studenter i högre utbildningsinstitutioner’. (Representativ Bild)

Relaterade Nyheter

  • Chaudhary Charan Singh Universitet skjuter upp MBBS tentor

  • BSTC 2018 anmälan: ansökningsprocessen börjar på bstcggtu2018.com

  • Läraren hävdar sexuella trakasserier genom att DU college tillförordnad rektor, han har bestritt ansvar

I kölvattnet av flera sexuella trakasserier klagomål från studenter och lärare mot auktoriteter, Delhi University har bett alla högskolor att upprätta en intern kommitté för klagomål (ICC) på ett prioriterat sätt. Två elever från en North Campus högskola och en annan från en högskola i west Delhi — har lämnat in sexuella trakasserier klagomål mot sina lärare under den senaste månaden. Förra veckan, en tidigare gäst-föreläsare av Swami Shraddhanand Högskola lämnat in en GRAN mot den högskola som agerar huvudman påstådda sexuella trakasserier. Han nekade till anklagelsen.

I det första fallet, studenten närmade sig Maurice Nagar polisstationen på Januray 31 och lämnat in ett klagomål mot professorn. Kvinnan, hennes klagomål hävdade att professorn skulle stirra på henne och ofta blinkning under lektionerna. Polisen sade att de har bokat lärare.

I det andra fallet, studenten lämnat in ett klagomål till Rektor Yogesh Tyagi och lämnas in påstådd video-bevis i en CD-skiva. I det tredje fallet, polisen sade att de har registrerat ett FIR-som bygger på lärarens klagomål.
Ett brev till de högskolor, som utfärdats av Proctor Neeti Sehgal på februari 8, stater: “Det har varit meddelas av detta kontor att sammansättningen av College Kommitté för Klagomål och Kön Allergi Utskottet är inte i enlighet med de riktlinjer som på många högskolor. Det är härmed begärt att genomföra valet av kommittén enligt riktlinjer.”

Universitet och högskolor är skyldiga att följa och genomföra UGC Förordningar, 2015, om förebyggande åtgärder, förbud och redressal av sexuella trakasserier av kvinnliga anställda och studenter i högre utbildningsinstitutioner’. Enligt den ordning, som alla högskolor kommer att publicera den slutliga listan på kandidater till kommittén senast den 27 februari. Valet till kommittén skall hållas den 12 Mars, och resultaten förklaras samma dag.

Kollegiet klagomål kommittén består av en kvinna som presiderande ämbetsman, två lärare, två icke-undervisande personal, en representant från en FRIVILLIGORGANISATION och tre valda studentrepresentanter.

Men källor säger högskolor som har satt upp panelen har knappast några studentrepresentanter. “Mer än 70% av högskolor står inför detta problem,” sade en källa. Per UGC föreskrifter, varje institut för högre utbildning måste öka medvetenheten hos berörda parter och tjänstemän och låt dem veta om sina rättigheter.

Universitetet hade i April 2017, frågade högskolor att utgöra kommitté för klagomål enligt reglerna.

För alla de senaste Delhi Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App