De dood van Azië jeanne d ‘ Arc

0
59

Asma Jahangir (1952-2018)

Het was een Zwarte zondag voor iedereen die zorg draagt voor de rechten van de mens over de hele wereld. De dood van Asma Jahangir is een groot verlies voor allen die geloven in de democratie, rechtvaardigheid en vrijheid van meningsuiting. Een fragiele vrouw, ze hield de fakkel van de burgerlijke vrijheden in vuur en vlam voor decennia in de duisternis van de onderdrukking. Ze is altijd afgekeurd van religieus extremisme, racisme en oorlog-mongering.

Asma Jahangir heeft zich ontpopt als Azië jeanne d ‘ Arc. Velen van ons in Pakistan gerealiseerd dat ze een een-vrouw-beweging vechten voor onze rechten uit deze beweging moet blijven na haar dood. De bekende artiest van over de grens in India, Shabana Azmi, zeer terecht zei in haar tweet dat “Pakistan heeft verloren de meest onbevreesde kruisvaarders en de menselijke beweging voor rechten van de hoogste leider”.

Asma altijd worstelde tegen kinderarbeid, tieners gered van de dood rij, verdedigd mensen die nep lastering tegen en zocht rechtvaardigheid voor de slachtoffers van eerwraak, zonder enig belang.

Gerelateerd Nieuws

  • De eenzaamheid van Asma Jahangir
  • Stoere fighter, Pakistan geweten
  • Asma Jahangir, Pakistan rechten pictogram en stoere fighter op de barricades, matrijzen

Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) Voorzitter Imran Khan zei: “ondanks onze verschillen, ik heb altijd respect voor haar voor haar strijd voor de rechten van de mens”. Wat waren de verschillen met Imran Khan? Ze tegenstelling zijn beroemde sit-in van 2014, die was gericht op het omverwerpen van de gekozen regering van Nawaz Sharif. Asma ‘ s enige argument was dat de gekozen regering moet haar termijn.

De jonge voorzitter van de Pakistan People ‘ s Party (PPP), Bilawal Bhutto Zardari, tweeted: “Mijn persoonlijke inspiratie en mentor die had zo veel meer om mij te leren. Pakistan produceert de dapperste vrouwen van de wereld ooit heeft gezien. Asma was een van hen”.

Bilawal overleden moeder Benazir Bhutto was een persoonlijke vriend van Asma Jahangir. Tijdens haar twee termen als minister-president Benazir Bhutto vroeg Asma om rechter te kunnen worden van de hogere rechtbanken, maar ze weigerde. In 2011, wanneer de gekozen regering van Asif Ali Zardari geconfronteerd met de beruchte “Memogate” schandaal, en PML(N) leider Nawaz Sharif samen met de legerleider en chief justice in de tijd te bekritiseren Zardari ‘ s gekozen regering, het was Asma Jahangir, die stond met de “verrader” Zardari.

Lees | Asma Jahangir, Pakistan rechten pictogram en stoere fighter op de barricades sterft

Klik vervolgens in 2013 verkiezingen, ze kreeg de post van caretaker chief minister van Punjab, maar Asma vervolg om weg te blijven van de macht in de gangen. In 2017, het Hooggerechtshof gediskwalificeerd Premier Nawaz Sharif op corruptie en Zardari ondersteund de diskwalificatie – maar deze keer Asma werd gevonden staande met Nawaz Sharif. Alles wat ze deed was herhaal haar fundamentele overtuiging: Een gekozen minister-president mag niet worden verwijderd door middel van een clausule in de Grondwet ingevoegd door de voormalige dictator Zia-ul-Haq.

Ik zag Asma voor de eerste keer in 1983 op de Mall Road in Lahore. Ze leidde een processie van vrouwen activisten en advocaten tegen het militaire regime van Generaal Zia. Ik was een jonge studente en sloten zich bij die processie, want mijn favoriete dichter Habib Jalib was er ook met het reciteren van een aantal van zijn opstandige gedichten. Opeens is de politie gestart met een stokje kosten en gearresteerd Habib Jalib. Dappere Asma en haar vrouwelijke kameraden omgeven politie-ambtenaren die proberen te slepen Habib Jalib in de richting van een politie busje. Asma was luidkeels met slogans tegen de militaire dictatuur. In de tussentijd, vrouwen politie kwam en ze werd ook gearresteerd.

Ik zag haar voor de tweede keer toen mijn vader, Prof Waris Mir, plotseling overleden in 1987 onder mysterieuze omstandigheden. Asma en haar zus Hina Jilani aangekomen bij ons thuis met tranen in hun ogen. Toen ze zag dat mijn vader blauw gezicht, ze begon te schreeuwen, “Ze hebben hem vergiftigd, we willen een post-mortem”. We waren hulpeloos. Langzaam maar zeker werd ze de stem van de zwijgende.

Asma Jahangir opgericht de Mensenrechten Commissie van Pakistan (HRCP) in 1987 gestart met het verstrekken van juridische hulp aan de arme en hulpeloze mensen. Ze werd benoemd tot Speciaal Rapporteur van de Verenigde Naties, over de Vrijheid van Godsdienst, van 2004 tot 2010. Later wordt ze benoemd Speciale VN-Rapporteur inzake schendingen van de Mensenrechten in Iran. Ze speelde een grote rol in de lawyers’ beweging tegen de nood van Generaal Pervez Musharraf in 2007. Ze ontving de Right Livelihood Award in 2014, samen met Edward Snowden in 2014.

Snowden had blootgesteld vele geheimen, met inbegrip van een samenspanning tot het vermoorden van Asma Jahangir. Een rapport in de ‘Washington Post’ beweerde dat in Mei 2012, ONS verstand, bewust werd van een complot om haar te vermoorden door een aantal malafide elementen binnen de Pakistaanse veiligheidsapparaat. Deze openbaring was gebaseerd op een geheim rapport van de Defense Intelligence Agency (DIA) en was gelekt naar de ‘Washington Post’ door Edward Snowden.

Sommige mensen jaloers verklaard Asma een CIA-agent die na dat rapport in de ‘Post’ maar geen onderzoek werd gehouden. Ze ontving vele bedreigingen van veel mensen voor vele redenen, maar ze nooit overgegeven tot een bedreiging. Slechts een paar dagen voor haar dood ze mij noemde. Ze was bezorgd over mijn hard-hitting-speech in een sit-in van de tribale Bevolking in de voorkant van de Islamabad Press Club tegen de buitengerechtelijke het doden van Naqeebullah Mehsud. Ze vertelde me als een oudere zus, “Ja, u spreekt de waarheid, maar vormen geen gevaar voor uw veiligheid, u hebt al twee kogels in uw lichaam. Wees voorzichtig, want onze vijand is gemeen en meedogenloos”. Maar de volgende dag kwam ze naar Islamabad van Lahore en gericht aan hetzelfde sit-in en maakte een vurige toespraak.

Ze leidde een kaars-verlichting ceremonie vele malen op de Attari – Wagah grens, samen met de Indiase journalist Kuldip Nayar op augustus 14 en 15. Ze wilden vrede tussen India en Pakistan. Ze wilde het middenveld van India en Pakistan op te staan gezamenlijk tegen schendingen van de mensenrechten en oorlog-mongering. Sommige mensen noemden haar een Indiase agent in Pakistan toen ze sprak tegen schendingen van de mensenrechten in Balochistan. Veel mensen kritiek op haar in India als ze veroordeeld het gebruik van brute kracht en pellet kanonnen door Indiase troepen in Jammu en Kashmir.

Maar Asma Jahangir was niet een vertegenwoordiger van een Staat. Ze was de agent van de arme en hulpeloze massa ‘ s. Vandaag de dag, een meerderheid van de Pakistanen zijn verdrietig om de dood van een Indiase agent”, terwijl veel Indiërs betalen eerbetoon aan een “Pakistaanse agent”. Mensen zoals Asma probeerden te overbruggen de kloof tussen ons. We verliezen deze bruggen zeer snel. We kunnen, en moeten, betalen onze eerbetoon aan Asma Jahangir door de voortzetting van haar beweging voor mensenrechten en vrede, in Pakistan en in de hele regio. We zijn trots op onze jeanne d ‘ Arc.

Hamid Mir is een van de bekende TV-journalisten en ankers voor een show op de Geo News genaamd ‘Kapitaal Praten.’ Hij tweets @HamidMirPak

Voor al het laatste Oordeel Nieuws, download Indian Express App