Där de är, vad som finns i dem: Varför Arméns läger i Jammu är sårbara

0
130

På periferin av Sunjuwan militärförläggning i Jammu, som en terror attack är på gång på lördag. Det är lätt att se i flera militära läger, och hålen i den yttre murar många är ansluten med järn-plåt jugaad. (AP Photo)

Relaterade Nyheter

  • Utöver Nyheter: Varför lätta duschar nu föra goda nyheter för jordbrukare

  • UPP Styrelsen tentor resultaten visar inte fuska lika misslyckas examen

  • Naval War Room Läcka fall: Sensationell historia av info stöld fortfarande väntar slutar

Den 10-11 februari attack var inte första gången Sunjuwan Arméns läger i Oslo var riktade. I juni 2003, två fidayeen hade kommit in i lägret om 4.30 am och attackerade sovande soldater. De sägs ha skurit en tråd staket på sina sätt, den här gången, minst tre terrorister sägs ha gått in genom en nullah. I 2003, 12 soldater dödades. Sedan överbefälhavare Gen N Vij hade besökt lägret och har beställt ytterligare befästningar där, och på andra läger som var skyddade av bara taggtråd. Denna tid, fem soldater och civila har dödats. Den 10: e februari, så attacken var på gång, regeringen sanktionerade Rs gjordes med 1 487.27 crore för omkrets befästning på militära anläggningar över hela Indien.

Gammal historia, ny fråga

Under de senaste 15 åren eller så, Arméns läger i Jammu regionen har varit särskilt utsatta för militanta attacker. I November 2016, fidayeen riktade en militärförläggning i Nagrota i Jammu-distriktet, morden på sju soldater. Tidigare, i Mars 2015, två militärer dödades i en attack mot ett läger på Jammu-Pathankot National Highway i Samba-distriktet. Bara dagen innan, militanter hade stormat en polisstation i Kathua, dödade sju människor. Tillbaka i 2003, mindre än en månad efter attacken på Sunjuwan, fidayeen hade kommit in på Army camp i Tanda, norra delen av Jammu och dödade åtta personer, däribland en Brigadgeneral. Den största attacken kom 2002 i Kaluchak, där terrorister riktade en turistbuss och en Armé lägret, döda 38.

Den Sunjuwan attack under helgen har väckt nya frågor. Hur att säkra ett läger som är i mitten av ett civilt område utan att förvandla det till en fästning? Tekniken är svaret? Finns det mer att göra, och bör Armén göra en långsiktig plan för att säkra dessa läger?

Alltför många, som ligger i mitten av staden

Tidigare och serverar Armén som sade något plan bestå av flera delar, av vilka lägret säkerhet är en del, och en konsolidering — att klämma i mindre läger till större — en annan. Men planen måste också utsträckas till att få ner nivåerna av infiltration från över gränsen.

Jammu staden bara har fem stora Arméns läger under den Västra Kommando — Chatha, Ratnuchak, Kaluchak, Satwari och Sunjuwan — förutom ett par mindre läger. Var och en av dessa små och stora baser är trångt i civila bostadsområden och på alla sidor. Sunjuwan, utspridda över en yta av 7 kvadratkilometer, är ett klassiskt exempel. I Jammu-Srinagar Motorväg, kantad av hotell och köpcentra, ligger på ena sidan av lägret, på de andra tre sidorna, och speciellt i ryggen, är livliga civila bosättningar. Marken runt Arméns läger är mycket eftertraktade, och efterfrågan driver upp priserna.

“När en camp är bang i mitten av ett civilt område, det är svårt att övervaka vem kommer, vem som ser vad. Det gör det mycket enkelt att rekat och omfattning ut platsen för en attack, planera vägar att ta, etc.” Lt Gen Deependra Singh Hooda (pensionerad), vars senaste inlägg var som GoC-i-C Udhampur-baserade Norra Kommando, sade.

Under de senaste 15 åren eller så, Arméns läger i Jammu regionen har varit särskilt utsatta för militanta attacker (Snabb bild av Praveen Khanna)

Open access, hål i väggar

Kedjan av Arméns läger i Jammu staden kom upp innan uppkomsten av militans, och även om Jammu är nära till den Internationella Gränsen, alla läger är familjen stationer. Familjen kvartal, med kvinnor och barn, är synliga från höga byggnader utanför garnisonen. De militanta klart planerade att rikta dessa mer sårbara strukturer.

Sunjuwan har också två skolor — Armén Offentliga Skolan och en Kendriya Vidyalaya — att erkänna att barn som lever både inne i lägret, såväl som utanför.

Lägren är oftast massiva sprawls, vissa erbjuder civila enkel åtkomst, och allmänna trafikleder ibland skär tvärs över dem. Alla har yttermurar, men deras underhåll är en stor utmaning. Efter januari 2016 Pathankot attack, en kommitté under ledning av generallöjtnant Philip Campose hade rekommenderat att stärka befästningar, bland annat “smart” access control, och fäktas med sensorer och larm system för att upptäcka intrång i realtid.

Anhöriga till Havaldar Habibullah Qureshi utanför sitt hem i Kupwara. (Snabb Bild Av Shuaib Masoodi)

Men nästan två år efter Campose rapport överlämnades Arméns läger vanligtvis använder fortfarande jugaad att säkra sig själva, en före detta Västra Kommando tjänsteman sade. Vad det innebär är att använda Wellpapp Galvaniserad plåt plåt för att täppa till luckor i väggen.

“För två år vi har haft en plan på plats för att säkra garnisoner. Detaljerade planer för vad som krävs för varje garnison, gränsen väggar, någon form av smart stängsel, senors, ett kontrollrum där någon kan övervaka omkrets,” Lt Gen Hooda sagt.

Förnuftig, dynamiska lösningar

Planer, i själva verket började att upprättas efter Mars 2015 Samba attack, och alla har de som krävs är medel. Pengarna har nu tilldelats, men det kan ta ett år eller mer för att få system på plats.

Hamidullah brorson Havaldar Habibullah Qureshi var bland de som dödades i attacken. Sett här är kött och blod av Qureshi utanför sitt hem. (Snabb Bild Av Shuaib Masoodi)

Men även så, sade den före detta Western-Kommandot officer, security planer för läger måste vara “dynamisk” och hålla den ständigt föränderliga miljöer runt dem på grund av att den civila push. Det var viktigt att ha i åtanke också, att det skulle vara omöjligt att konvertera läger i mitten av tätt befolkade stadsområden till permanent fästningar, officeren sade.

Flytta läger, eller ställa civilbefolkningen för att gå ut, är inte alternativen. I Pathankot, redan innan januari 2016 attack, stadsdelsförvaltningen hade tjänat meddelanden till folk som hade byggt fastigheter inom 100 m från basen, be dem att lämna landet. Efter attacken, det var ett allvarligt försök att vräka dem, men ägarna av de fastigheter som gick till domstol, och frågan har förblivit det sedan dess.

På lång sikt, Gen Hooda sade att Armén skulle ha “allvarligt titta på hur dess fogdar sprids ut, försöka klämma in, konsolidera, bara så att bara bevakning av att det blir lite lättare”. Nagrota är uppdelad i flera fickor, varvat med civila områden. Men mark är en känslig fråga i Armén som på andra håll, och tanken är osannolikt att få dragkraft, såvida det inte är en stor förändring i tänkande.

Familjemedlemmar till Junior underofficer Mohammad Ashraf-Mir-som förlorade sitt liv i Sunjwan Army camp attack. (Snabb Bild Av Shuaib Masoodi)

Men först, stäng av kranen

Det första steget, dock säga Hooda och andra som serverar och pensionerade officerare, är att få ner infiltration. I nästan alla fall där lägren har varit hit, det har varit de senaste infiltration. Medan noll infiltration är omöjligt att uppnå, tanken måste vara att minimera dem. De åtgärder som behövs för att vara en god kombination av arbetskraft och smart teknik, säger tjänstemän. Och det ska inte ta en evighet att genomföra en plan som har gjorts.

nirupama.subramanian@expressindia.com

För alla de senaste Förklarade Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App