Brittiska, Irländska PMs att besöka Nordirland, uppmanar slut på den politiska krisen

0
76

Storbritanniens Premiärminister Theresa May. (Tt-Reuters)

Relaterade Nyheter

  • Brexit lagstiftning under fire som det går in i övre hus

  • Bara Inte Ensam: Varje samhälle har sina problem

  • Brittiska PM säger att Ryssland försöker weaponise information

Storbritanniens Premiärminister Theresa Maj och Irländska ledare Leo Varadkar kommer att möta Nordirlands största politiska partierna i Belfast på måndag för att uppmana restaurering av provinsens decentraliserad administration. Nordirland har varit utan en verkställande och montering för över ett år efter att den Irländska nationalistiska partiet Sinn Fein: s tillbakadragande från en delad makt, som regeringen med sin rival, Democratic Unionist Party (DUP).

Trots upprepade tidsfrister, de två parterna har sedan misslyckats med att nå nya avtalet, vilket ger en brist på politiskt ledarskap som kritiker säger har åsidosatts Norra Irland och Storbritannien förhandlar sitt utträde ur den Europeiska Unionen. Ett uttalande från Maj kontor sa att hon skulle påminna de politiska ledarna för de “många angelägna frågor inför Nordirland” och säger att en resolution skulle gynna landets medborgare.

Kan också säga att goda framsteg har gjorts under de senaste dagarna, ekande uttalanden som gjorts av både DUP och Sinn Fein på fredag. Varadkar, som på söndagen varnade Kanske att tiden rann ut för Storbritannien att stava ut exakt vilken typ av post-Brexit hantera den vill från EU, kommer att hålla ett möte med den Brittiske premiärministern medan de två ledarna är i Belfast, på hans kontor, som sagt.

Han kommer också att använda besöket för att bedöma läget i Belfast förhandlingar och uppmuntra parterna att nå en överenskommelse, hans kontor sade i ett uttalande. Innan den senaste omgången av samtal, oenighet var på en rad frågor, bland annat om samkönade äktenskap, vilket är olagligt i Nordirland, trots att det är lagligt i resten av Storbritannien och Irland, rättigheter för Irländska språk som modersmål, och finansiering för inquests till dödsfall under årtionden av Protestantiska, Katolska sekteristiskt våld före 1998 om ett fredsavtal.

Den Brittiska regeringen är att övervaka samtal vid sidan av den Irländska regeringen, har redan varit tvungna att vidta åtgärder för att dom regionen direkt från London för första gången på ett decennium, fastställer sin budget i slutet av förra året. Många i provinsen rädsla för att direkt regeln skulle ytterligare destabilisera den känsliga politiska balansen mellan de två sidor som, fram till förra året, hade sprungit provinsen sedan 2007 under villkoren i 1998 långfredagen fredsavtalet.

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App