Asma Jahangir, Pakistan rechten pictogram en stoere fighter op de barricades, matrijzen

0
51

Asma vocht tegen het systeem in het land van de rechtbanken, ook al justitie was verre van verzekerd.

Op September 30, 2007, meer dan 500 advocaten slaags met de politie buiten de pakistaanse Hooggerechtshof in Islamabad over de verkiezing van de commissie aanvaarding van Generaal Pervez Musharraf als een presidentiële poll kandidaat ondanks de serieuze vragen over zijn subsidiabel. Recht in het midden van dit alles, was Asma Jahangir.

Als de politie burst traan-gas schelpen en zwaaide met hun stokken, op amper 100m van de enquête panel in het kantoor van een advocaat viel op haar. Met het bloed uit zijn gezicht en hoofd op haar kleren, ze stond op, schreeuwen van de woede en minachting — voor Musharraf en wat de politie had gedaan op zijn rekening.

LEES | Jahangir zal worden herinnerd als een kampioen voor de rechtelozen

Dat is het beeld dat ik zal altijd van Asma, stoere fighter op de barricades dat de pakistaanse heersers vaak zetten tegen hun eigen mensen — vrouwen, kinderen, mensen beschuldigd van godslastering, slachtoffers van religieuze intolerantie, Baloch, Pashtun, pro-democratie activisten, en degenen die wilden vrede met India. Ze vochten voor elke oorzaak, en als een advocaat, ging veel verder dan het draaien bij processies en kaars-licht waken.

Op zondag, de 66-jarige overleed aan een hartstilstand in Lahore. “Ik ben kapot van @ verlies van mijn moeder Asma Jahangir. We zullen B de aankondiging van de datum van de begrafenis snel. We wachten R 4 onze familieleden 2 return 2 Lahore,” haar dochter Munizae Jahangir geplaatst op Twitter.

Asma vocht tegen het systeem in het land van de rechtbanken, ook al justitie was verre van verzekerd. Maar vooral, ze stond tegen de militaire toe te eigenen de rol van de hoofd-scheidsrechter. Ze was onbevreesd in haar kritiek en sprak haar gedachten vrij. In een tv-programma, ze beroemd beschreven de militaire generaals als “duffers”, zegt Pakistan zou gedoemd zijn als het bleef geleid te worden door hen.

Haar vroegste strijd tegen het leger is nu onderdeel van Pakistan de juridische geschiedenis — als Jilani vs. Govt van Punjab. De zaak dateert van 1972, toen de jonge Asma Jilani hoger beroep ingesteld bij het Hooggerechtshof tegen haar vader in detentie onder Yahya Khan ‘ s martial law. Het beleg was illegaal.

Khan was gestapt, en naar de tijd van de uitspraak in de nasleep van de verpletterende nederlaag in India de handen in 1971, en Zulfikar Ali Bhutto had om president te worden en de eerste civiele beheerder van de martial law. Het oordeel van de weg geplaveid voor de verwijdering van de krijgswet en de framing van de pakistaanse Grondwet 1972, waarin Artikel 6 toe te eigenen de Grondwet een treasonable misdrijf.

Maar dat deed niet af te schrikken van Zia-ul-Haq en Musharraf, het is een constante referentie punt in de geschiedenis, en werd het genoteerd op de lippen, door opperrechter Iftikhar Chaudhary in zijn eigen strijd voor restauratie in 2007 en later, als hij als illegale Musharraf ‘ s “tweede coup” in oktober 2007.

Asma gevochten Zia ‘ s militaire dictatuur, haar advocaat kantoor in Lahore steeds een schuilplaats van allerlei voor degenen die worden vervolgd door het regime. Ze was ook in de voorhoede van de strijd, samen met andere leden van de Women ‘ s Actie Forum, tegen de anti-vrouwen Hudood wetten die Zia geïntroduceerd.

In de jaren 1980, Asma ‘ s zus Hina Jilani en twee andere vrienden opgericht, de eerste all-vrouw van de advocaten firma die juridische hulp aan vrouwen in nood en nam de constitutionele zaken. In 1999 werd op dit bedrijf het kantoor dat de familie van een vrouw die wilde scheiden van haar gewelddadige man schoot haar dood in de voorkant van haar advocaten.

Voor een uitgesproken criticus van de militaire, Asma had zo veel tegenstanders in Pakistan fans en supporters. Ze werd ooit gearresteerd tijdens Zia ‘ s tijd, overleefde een moordaanslag, en routinematig kreeg doodsbedreigingen. Er waren fatwa ‘ s tegen haar te spreken tegen Pakistan draconische blasfemie wetten. Ze was zelfs van beschuldigd een agent van diverse buitenlandse spion instanties, met inbegrip van India ‘ s R&AW.

Maar Asma nooit laten afschrikken haar van het nemen van oorzaken die waren impopulair is, of als “patriottisch” — bijvoorbeeld van de scores die was verdwenen in de pakistaanse provincie Balochistan, verdacht te zijn “verdwenen” van de militairen.

In 2006, Iftikhar Chaudhary, die was begonnen in zijn eigen chief justice, nam suo-motu melding van verschillende gevallen van mannen verdwenen, voornamelijk uit Punjab, tijdens de “war on terror” onder Musharraf. Hij trok de ISI bij elke rechtbank en wilden de leiders van de spion agentschap en van de Militaire Inlichtingendienst om zich te presenteren in de rechtbank of het gezicht van minachting kosten.

Toen ik vroeg Asma en als Pakistan was getuige van een nieuwe vorm van rechterlijk activisme, ze zei dat de ware test van hoe ver de rechtbank bereid was om te gaan zou komen als het nagestreefde de zaak van de vermiste in Balochistan zo krachtig.
Wanneer Chaudhary vecht zijn strijd tegen Musharraf, zij wierp zich in de lawyers’ beweging. Maar wanneer de juristen het applaus aan de moord op de Gouverneur van Punjab, Salman Taseer, en gedoucht bloemblaadjes op zijn moordenaar, toen hij werd geproduceerd in de rechtbank, zij nam ze op voor hun radicale standpunten. Maanden eerder, in November 2010, ze had gewonnen, een bitter bestreden verkiezing van de eerste vrouwelijke president van het Hooggerechtshof Bar Association. Zou ze ook uit te spreken tegen Chaudhary, zoals sommige van de gevallen nam hij na zijn herstel dreigde te verstoren, het land van de kwetsbare democratie.

Asma was een van de stichtende leden van de Mensenrechten Commissie van Pakistan, waarvan de gedetailleerde rapporten gedocumenteerd wreedheden in het hele land. Een van de meest controversiële van deze verslagen werden op Balochistan en “Azad Jammu & Kashmir”, het deel van Kasjmir die onder pakistaanse controle.

Asma was goed bekend in India, en een bron van inspiratie voor de rechten van de mens en de rechten van vrouwen activisten in dit land, en voor de posities die ze nam vaak tegen haar land is leiderschap. Ze had veel vrienden in dit land. In samenwerking met journalist Kuldip Nayar, leidde ze een kaars-verlichting ceremonie in de Wagah grens wordt elk jaar in augustus 14-15.

Maar die Indianen die vaak dook op haar opmerkingen te valideren hun eigen mening over Pakistan werden nog verward en teleurgesteld toen ze kwam net zo hard tegen India voor de vermeende rechten van de mens excessen, vooral in Kashmir. De polen voor haar critici in Pakistan was ze niet genoeg van een Pakistaanse, en niet anti-Pakistan genoeg in India — het aantal ontslagen van haar als “een van de mombatti-wallah” voor willen India-Pakistan dialoog en vrede.

In 2009, maanden na het 26/11 Mumbai aanval, Asma en andere bekende Pakistaanse mensenrechtenactivist, ik Een Rehman, Delhi bezocht op uitnodiging van een NGO. Hun kamers werden overvallen door Delhi Politie, waarna vervolgens de minister-president manmohan Singh om persoonlijk excuses aan hen. De twee later lachte het uit van de behandeling die ze had gekregen gebruikt om in Pakistan, en van de regio ‘ s bureaucratische ziekte van de linker hand niet weten wat de rechter doet.

In de afgelopen maanden, ze had kritiek op zowel het Leger en de rechterlijke macht voor Nawaz Sharif is ontslag door de Supreme Court, en hield Imran Khan om een proxy van de militair. Asma Jahangir voortijdige dood berooft van Zuid-Azië, van een gedurfde en onverschrokken publieke intellectueel. Pakistan en India hebben meer mensen zoals zij.

Voor al het laatste Pakistan Nieuws, download Indian Express App