Människor som står inför rätta för grova brott spärras från enkäter: valkommissionen att Högsta Domstolen

0
53

Högsta Domstolen. (Snabb Bild av Tashi Tobgyal)

Relaterade Nyheter

  • Rättvisa Khanwilkar recuses från att höra Bofors fall i Högsta Domstolen

  • Agusta deal: SC avfärdar PIL söker sond till påstådda oegentligheter i chopper köp av prop Chhattisgarh

  • Högsta Domstolen: Hur kan döma office-bärare av fest?

Valkommissionen i Indien (ECI) har sagt till Högsta Domstolen som har det föreslagits till Centrum för att ändra lagen och bar personer, som anklagas för ett brott som kan bestraffas med minst fem år, från att bestrida valet efter det att åtal var inramade mot dem av en domstol. I en utsaga in i högsta domstolen, tidiga insatser, sa att den har aktivt vidtagit åtgärder för att avkriminalisera politiken och även rekommendationer, men “eventuella ytterligare åtgärder för att på ett effektivt sätt avkriminalisera politik skulle kräva ändringar i lagstiftningen, som ligger utanför ramen” i enkäten panel.

Det säger personer mot vilka anklagelser har varit inramad av en domstol för brott som bestraffas med minst fem år, bör vara förhindrad att bestrida omröstningar om fall registrerades mot dem minst sex månader innan valet. Frågan tas upp för förhandling i morgon innan en bänk som leds av Chief Justice Dipak Misra. Utsagan säger att tidiga insatser bör ges rätt att avregistrera politiska partier och få befogenhet att utfärda nödvändiga order som reglerar registrering och avregistrering av parterna.

Det sade enkät kroppen har tagit upp frågan om kriminalisering av politik sedan 1998 och hade skickat förslag till Centrum i detta avseende den 15 juli 1998 och som upprepades i den rekommenderade valreformer juli 2004 och December 2016. “Kommissionen hade föreslagit att lagen bör ändras för att föreskriva att varje person som anklagas för ett brott som kan straffas med fängelse i fem år eller mer bör diskvalificeras från att bestrida valet även när rättegången är anhängig, under förutsättning att avgifterna har varit inramad mot honom av den behöriga domstolen”, sade det, med hänvisning till ett av förslagen.

“Kommissionen upprepar att ett sådant steg skulle gå en lång väg till att rena det politiska etablissemanget från påverkan av kriminella element och som skyddar okränkbarheten av den lagstiftande hus”, sägs det. Med hänvisning till sitt förslag tidiga insatser sagt att personer med kriminell bakgrund och anklagas för allvarliga brott genom att bestrida valet skicka mycket negativa signaler om valprocessen.

Utsagan var in på en grund av advokat Ashwini Kumar Upadhyay som sökte att dömda människor ska hindras från att bilda politiska partier och bli deras office-bärare för den perioden de var jävig enligt vallagen. Undersökningen panel, samtidigt som de hänvisar till bestämmelserna i den Representation of the People Act, 1951, sade att lagen inte uttryckligen ger någon effekt på det europeiska MEDBORGARINITIATIVET om avregistrering av politiska partier.

Det stödde efterfrågan på inre partidemokrati terming det som viktigt, men klargjorde att lagstiftaren skulle ha att göra ändringar i lagstiftningen för att möjliggöra och ge tidiga insatser till ram riktlinjer i förhållande till inre partidemokrati”. Apex-domstolen hade den 8 januari frågade Centrum och tidiga insatser för att tänka med “på allvar” i grund och berättade för dem att lämna in sina svar.

Den högsta domstolen hade kommit överens om att undersöka den konstitutionella giltigheten av punkt 29A av 1951 års Lag handskas med kraften av tidiga insatser för att registrera ett politiskt parti. Grunden har också sökt en riktning för tidiga insatser till ram riktlinjer för att avkriminalisera valsystemet och se till inre partidemokrati, som föreslogs av den Nationella Kommissionen för att Granska de som Arbetar i Konstitutionen (NCRWC).

Det hävdade också att under 2004, undersökningen panelen hade föreslagit en ändring till § 29A Agera för att tillstånd att utfärda apt order reglerar registrering eller avregistrering av politiska partier.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App