Kostsamt förslag: Rush att utnyttja Madhya Pradesh MSP-system

0
60

Medan MP har traditionellt haft lägre priser än andra stater för de flesta grödor, efter genomförandet av programmet i September 2017, skillnaden i pris har ökat.

Relaterade Nyheter

  • RJD att lansera agitation om Centrum misslyckas med att ge jordbrukarna 50% av kostnaden för produktionen

  • Kharif MSP kommer att ge jordbrukarna: CM Devendra Fadnavis

  • Maharashtra prop planer på att ta med lagstiftning för att tvinga MSP

Det Centrala är ändå att arbeta fram formerna för dess MSP-baserade brist gårdsstöd, men om Madhya Pradesh just avslutade Bhaavantar Bhugtaan Yojana (BBY) är något att gå efter, systemet kommer att bli en kostsam.

Marknaden ankomster av grödor som försöker utnyttja systemet har skjutits upp fyra gånger i fallet med kontor gav — jämfört med föregående år, där det inte fanns några sådana system — och 50 procent vardera i fall av majs och soyabean. Jämfört med 2016-17 när 3.6 lakh ton av majs som kom till marknaden för försäljning, det var 5,5 lakh ton i 2017-18, siffror för kontor gav ökade från 1,5 lakh ton till 6,3 lakh ton och från 12,6 lakh ton till 18,8 lakh ton för soyabean.

Den Madhya Pradesh regeringen har spenderat nästan runt Rs för 2 000 crore för programmet i år. Eftersom endast ett litet antal jordbrukare är fortfarande registrerade för det, antalet kommer att öka nästa år. Runt en tredjedel av kontor gav produktionen var registrerade för ordningen i Madhya Pradesh, och mindre än en femtedel i fall av sojabönor, en tiondel för majs, och en tjugondel för jordnöt.

Medan MP har traditionellt haft lägre priser än andra stater för de flesta grödor, efter genomförandet av programmet i September 2017, skillnaden i pris har ökat. Kontor gav priser i MP var 93 procent av dem i Rajasthan i FY17 men detta sjönk till 77 procent i FY18, och från 65 procent till 57 procent vid en jämförelse görs med Uttar Pradesh. Priserna på majs var 91 procent av dem som råder i Karnataka i 2016-17 och detta föll till 88 procent i 2017-18. Priserna på majs var 6 procent högre i jämförelse med dem som i Maharashtra i 2016-17 men var 4 procent lägre i 2017-18.

För att säkerställa handlare i Madhya Pradesh inte har möjlighet att manipulera marknader för mycket, staten har vidtagit priser förhärskande i två andra stater samt att beräkna ett referenspris. FE

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App