Afghaanse functionaris: de Chinese, de oezbeekse IS militanten gedood in raid

0
47

Op deze maandag, 29 Jan 2018-bestand foto, een lid van de Afghaanse veiligheidsdienst aankomt op de site van een aanval op een militaire academie in Kabul, Afghanistan. (AP Photo/Rahmat Gul, Bestand)

Gerelateerd Nieuws

  • ONS legt sancties op individuen, entiteiten voor IS

  • De AMERIKAANSE troepen in Afghanistan aanval anti-China-militanten

  • Strijd over lichaam woedt rustig in de iraakse Mosul lang na de Islamitische Staat nederlaag

Gezamenlijke AMERIKAANSE en Afghaanse luchtaanvallen gericht op de Islamitische Staat de groep in de afghaanse noordelijke provincie Jowzjan, terwijl in het noordoosten van de provincie Badakshan ONS straaljagers sloeg Taliban kampen die zijn het bieden van ondersteuning aan militante Turkse Islamitische Oeigoeren die streven naar de onafhankelijkheid van China, een door de VS-geleide coalitie verklaring zei donderdag. Taliban-strijders in de kampen waren het beramen van aanslagen in Afghanistan alsmede medeplichtigheid aan de militanten van de East Turkestan Islamic Movement in werking langs de grens met China en Tajikistan, aldus de verklaring.

Gen. John Nicholson, commandant van de AMERIKAANSE Troepen in Afghanistan, zei in de verklaring: “Er zal geen veilige haven te zijn voor een eventuele terroristische groep. … We blijven jagen ze in het hele land.”

Ondertussen, Jowzjan politiechef Faqir Mohammad Jowzjani zei tegen De Associated Press dat een Chinees en drie oezbeekse militanten werden gedood in de joint air strikes in de provincie Jowzjan, waar de affiliate heeft voet aan de grond gekregen.

Jowzjani gezegd IS het uitgegroeid tot een vooraanstaande rol in Darzab district, waar de luchtaanvallen plaats, en in de Kush Tepa district van de provincie Jowzjan.

IS ontstaan in Afghanistan in 2014, meestal uit de gelederen van de ontevreden Taliban, en in de eerste jaren beperkt haar activiteiten tot het oosten van het land, meestal provincie Nangarhar.

Echter, op zoek naar het uitbreiden van hun aanwezigheid, het IS affiliate in Afghanistan — die noemt zichzelf provincie Khorasan — opgevoerd aanvallen en de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aantal gruwelijke zelfmoordaanslagen gericht Shiitische Islamitische gebedshuizen in de hoofdstad Kabul en in de westelijke provincie Herat. De radicale Soennitische militante groep reviles Sjiieten als ketters.

De analisten die track IS zeggen wel 5000 IS strijders in het noorden van Afghanistan, de meeste van hen Oezbeken, die voormalige leden van de Islamitische Beweging van Oezbekistan militante groep.

Jowzjani, de provinciale politiechef, zei meerdere oezbeekse leden IS geregeld in het noorden van Afghanistan met hun gezinnen. De regio is etnisch gedomineerd door Afghaanse Tadzjieken en Oezbeken, met enclaves van etnische Bevolking en ook de etnische Hazara ‘ s. De Bevolking woont voornamelijk in het oosten van het land en zuid en de Hazara ‘ s domineren delen van centraal-Afghanistan.

In de targeting van de infrastructuur van de East Turkestan Islamic Movement, waarvan het doel is onafhankelijkheid voor China ‘ s noordwest-Oeigoerse-gedomineerd gebied, de Amerikaanse militaire verklaring zei de AMERIKAANSE stakingen moet een troost voor Afghanistan van de buren.

Zeggen dat de Oeigoerse-gedomineerd terroristische groep “vormt een bedreiging voor China en heeft de steun van de Taliban in Badakhshan en in de grens streek,” de AMERIKAANSE militaire statement opgemerkt dat “de VS stakingen ondersteuning van Afghanistan in geruststellend zijn buren dat het niet een veilig toevluchtsoord voor terroristen die willen verrichten van grensoverschrijdende activiteiten.”

Extremisten van de Turkse Islamitische Oeigoerse etnische groep afkomstig uit het noordwesten van China ‘ s Xinjiang regio zijn actief in Afghanistan en in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan.

Arkadi Dubnov, een Moskou-based expert op het Centraal-Aziatische militanten, vertelde De Associated Press dat de zoon van Tahir Yuldashev, de krachtige oezbeekse leider van de verboden Islamitische Beweging van Oezbekistan, die werd gedood bij een AMERIKAANSE raketaanval in Pakistan in 2009, was een belangrijke inspanningen om te helpen bij het uitbreiden IS invloed in Afghanistan, met name in het noorden van het land.

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App