Utöver nyheter: för 30 år sedan, en annan Maldiverna krisen

0
68

Handskrivna noter av nyckelaktörer i Drift Cactus: (från vänster) En K Banerjee skrev: “Allt ska gå som planerat.” Maldiviska NSS officiella Major Mohammed Zahir skrev: “Din regeringens hjälp uppskattas mycket av vår kraft.” Brigadgeneral Bulsara skrev, “Vi ska säkra luft-strip och President av 1000 timmar i morgon.” Bilder från Grupp Kapten K Chordia (pensionerad)

Den 6 februari, dagen efter det att President Abdulla Yameen i Maldiverna utlyste undantagstillstånd och greps två domare i Högsta Domstolen, Mohamed Nasheed, den landsflyktige förre Presidenten uppmanade Indien på Twitter “för att skicka ett sändebud, uppbackad av sin militära, för att släppa domare & pol(itical) fångar inc(luding) Pres(ident) (Maumoon Abdul) Gayoom. Vi begär att en fysisk närvaro”. På onsdag, han twittrade att “Maldivians se Indiens roll positivt: i (19)88 de Indiska styrkorna) kom, löst krisen och vänster. De var inte ockupanterna men befriare”.

Som rapporterats i The Indian Express på onsdag, Indien tror inte på att skicka trupper till skärgården är ett alternativ just nu. För trettio år sedan, omständigheterna var mycket olika.

***

Början på November 3, 1988 morgon, Ronen behov av särskilt stöd, Gemensamma Sekreterare i Rajiv Gandhi ‘ s PMO, fick ett samtal från Kuldeep Sahdev, Gemensamma Sekreterare (Burma, Sri Lanka och Maldiverna) i Ministeriet för Utrikesfrågor. Sahdev hade ringt upp vid 6 på morgonen av att agera Indiska High Commissioner i Malé att informeras om skytte i staden. En halv timme senare, sändebud hade kallat Sahdev igen för att bekräfta, på bemyndigande av Ibrahim Hussein Zaki, sedan Utrikesminister i Maldiverna, som ett försök var på väg att störta President Gayoom.

Skyttarna hade riktat Vd: s hemvist och säte för den Nationella Säkerheten Service (NSS), tagit över viktiga offentliga byggnader, inklusive radio-och TV-stationer, och skär av energi-och vattenförsörjning till huvudstaden. Den 80-tal beväpnade män identifierades som Tamil legosoldater från Sri Lanka grupp som heter People ‘ s Liberation Organisation of Tamil Eelam, eller PLOTE, som leds av Uma Maheshwaran. Koncernen hade rekryterats, finansieras, beväpnade och utbildade av utlandsstationerade Maldivians ledd av affärsmannen Abdullah Luthufi och hans kompanjon, Sikka Ahmed Ismail Manik.

Nyheter på Sidan 1 av Indian Express

Uma hade valt 3 November eftersom President Gayoom förväntas vara borta i Indien på den dagen. Men resan hade varit avblåst i sista minuten, även som en Indisk flygplan som skickas för att få Gayoom till New Delhi var i mitten av luft. Rajiv hade tvungen att resa för en valkampanj, och Gayoom och han hade bestämt sig för att möta någon gång senare.

Under tiden, En K Banerjee, Indien s högkommissarie för att Malé, som då var i Delhi före Gayoom förväntade besöka, har hört från sin sekreterare att President, gömmer sig i ett säkert hus, hade gjort en personlig begäran om hjälp till Indien. Men liknande överklaganden hade också gått ut till andra länder, inklusive USA, STORBRITANNIEN, Sri Lanka, Malaysia, Pakistan, Banerjee fick veta av hans sekreterare. Banerjee senare fick reda på att hans sekreterare hade informerats av Anbaree Sattar, Gayoom s chief security officer, som senare verkade som högkommissarie till Indien.

***

Indien var på den tiden inblandade i en rörig counterinsurgency kampanj i Sri Lanka, som hade gjort den centrala regeringen är mycket impopulär i Tamil Nadu. Men Rajiv var tydligt att området var Indiens zon inflytande, och skulle inte tveka att spela sin roll i regionen.

Sahdev som heter Air Vice Marshal Denzil Keelor att tala om för honom att det IAF ska vara klar för att flyga till Maldiverna. Genom att 7.15 är, Luft Huvudkontor tipsade transport flygplansflottor i Agra och Jorhat. På kontoret i Premiärministerns privata sekreterare, Vincent George, Ronen Sen tog ett samtal från Zaki i Malé, och berättade för honom att stanna på linjen så att inte varna kuppledarna genom växel aktivitet — och därmed börjar “den längsta samtalet som någonsin gjorts mellan Delhi och Males”, som varar i hela 18 timmar av försök till statskupp.

På en kaotisk och bullriga möte på Arméns Operationer Rum i Södra Kvarter, till en början ingen hade några tydliga idéer”, Sen sa, “och folk som går runt turist vykort från Maldiverna för att få en känsla för platsen”. Efter Rajiv konstaterade att detta var första gången en granne hade begärt hjälp mot ett försök till statskupp, det var man överens om att Indien skulle ge militär hjälp till Gayoom regering. Flygvapnet skulle flyga en Armé kontingenten i, och hålla ledningar öppna. Flottan skulle stå genom att svara på de föränderliga situationen.

Den initiala planen att paradrop soldater från Agra-baserade Parachute Brigade övergavs på grund av avsaknad av en släppa zon på öar som var tillräckligt stor för fallskärmsjägare att glida in och landa på fast mark. Den Militära Operationer Direktoratet informerade LÖNEKONTORET att olyckor kunde vara så hög som 40%-50% — en kostnad Rajiv var ovilliga att betala i en tid då en stor del av kroppen väskor var redan kommer i från IPKF kampanj i Sri Lanka. Det var då bestämde sig för att landa Il-76 transport flygplan på Hulhulé flygplats — Para brigaden skulle säkra air base och användning i kommersiella och privata båtar för att komma till Malé. Medan regeringen fortfarande hade kontroll över flygplatsen, allt som den Indiska Armén och flygvapnet hade att gå in i verksamheten var turistbroschyrer, guide kartor och vissa andra Världskriget kartor.

***

Parachute Brigade leddes av Överste ‘Bull’ Bulsara fick i uppdrag att ta av från Agra av 2.30 pm. Han planerade att i fallet Hulhulé flygplats faller till rebellerna, 60 fallskärmsjägare (endast 60 D5 packade fallskärmar var tillgängliga) skulle falla ner. Banerjee hade flugits till Agra för att ge Bulsara själv ingångar, Brigadgeneral som fick honom att komma till Hulhulé i ledande flygplan. Banerjee begärt officiella tillstånd och en rakning kit.

“Trupper av 50-Para Brigad bordade de två Il-76s med gevär och andra vapen, medan jag tog med min rakning redskap”, berättade Banerjee, kanske den enda IFS officer som har gått i spetsen för en Indisk militär operation. Flygplanet, En Vänlig och Trevlig Två, tog av från Agra några minuter innan 5 pm, fallskärmsjägare och ropade “Chhatri (Fallskärm) Mata Ki Jai”. Drift Cactus var på väg.

“Jag blev förvånad över att se resor tidskrifter och broschyrer på Maldiverna istället för militära kartor,” Flying Officer Ashok K Chordia, som var ombord på det första planet, sade. En timme innan landning på Hulhulé, frågade han både Bulsara och Banerjee för sina tankar om vad som var på gång. “Jag hoppas att allt går som planerat,” Banerjee skrev. Bulsara skrev: “Av 1000 h i morgon, vi kommer säkert Vd och landningsbanan.”

Som det visade sig, Bulsara var mer än kunna möta sin egen deadline. Efter landning på Hulhulé, kallade han Gayoom på lokal telefon: “Herr President, den Indiska Armén har anlänt och kommer att göra sitt bästa.” Han har senare berättat: “jag var inte på väg att gå igenom vad jag haft de senaste 10 timmar, flyga 3 000 kilometer, och sedan förlora honom till en ragtag gäng legosoldater”.

På 2.10 är den 4 November, fallskärmsjägare säkrade Maldivernas President. På 3.15 är, Bulsara och Banerjee nått honom. Klockan 4 på morgonen, Gayoom talade med Rajiv, tackade honom, och informerade honom om att Indiska soldater var i kontroll av Malé.

***

Drift Kaktus hyllades internationellt. Brittiska Premiärministern Margaret Thatcher sa: “Tack Gud för Indien”, och President Ronald Reagan i USA har förklarat att den Indiska åtgärder “kommer att bli ihågkommen som ett värdefullt bidrag till regional stabilitet”. Time magazine gjorde en cover story: “Super Power”. Även topp-Pakistanska militära tjänstemän uttryckte förundran över den snabbhet och effektivitet av Indiens svar. Men de män som deltog i felfri drift fick inga medaljer, och försvarsdepartementet är ännu för att ta reda på den officiella historien om Kaktus.

Nästan 30 år senare, den Indiska försvarsmakten inte skulle försöka ett extranummer. Det finns flera skäl — att Kina nu spelar en enorm roll i den Indiska Oceanen, till skillnad från 1988, begäran om ingripande denna gång är från den Maldiviska oppositionen, och konsekvenserna av Indiska militära åtgärder skulle vara oändligt mycket mer komplex.

sushant.singh@expressindia.com

För alla de senaste Förklarade Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App