Ritu Sarin vinner International Press Institute ‘ s award for excellence in journalism

0
68

Ritu Sarin, Chefredaktör – Utredningar, Indian Express

International Press Institute Indiska Nationella Kommittén har utsett Ritual Sarin, Chefredaktör – Utredningar, Indian Express som mottagare av IPI Indien Award for Excellence in Journalism. Hon har belönats för sin “uthålligt arbete i utredningen av brott, politiska mord, terrorism fall bedrägerier och ekonomiska brott” under hela sin karriär. Detta är den fjärde IPI Indien pris för Den Indiska Snabb eller journalister.

Sarin var “enhälligt” som valts ut av juryn, IPI sade i ett uttalande för hennes “arbete med att utreda nationella och internationella brott,” som det står är “märkt av due diligence, utmärkt faktakontroll, dokumentär bevisning, noggrann uppföljning av händelse kedjor, och ansluta prickar som stöds av grundlig kunskap om kriminella samt finansiella lagar och förordningar”. IPI tillade att Sarin “handstil undviker extrema sensationalism, och gör det fakta att berätta och tala”.

Juryn var i år leds av framstående jurist och före detta justitiekanslern för Indien Soli Sorabjee. Övriga medlemmar i juryn ingår Ordförande för IPI är Indien kapitel N Ravi, som också är en regissör med Den Hinduiska, fd chefredaktör för Business Standard och Finansiella Snabb, Sanjaya Baru, fd chefredaktör för Press Trust of India MK Razdan; och senior biträdande redaktör för Malayala Manorama Riyad Mathew.

IPI ” uttryckligen nämns att bortsett från hennes individuella arbete, hon har också belönats för “ledande Indiska Snabb utredning laget i den Indiska konton och konto-innehavare som nämns i Panama Papper under 2016”. Indian Express i samarbete med Internationell sammanslutning av Undersökande Journalister har rapporterat om Indianerna heter i Panama Papper, en skatt av 11,5 miljoner dokument som hör till 214,488 offshore-enheter kopplade till Panama-baserade advokatbyrå Mossack Fonseca.

Laget leds av Sarin, inklusive Nationella Frågor Redaktör P Vaidyanathan Aiyar och Biträdande Redaktör Jay Mazoomdar, tillbringade åtta månader att utreda över 500 Indianer heter i de dokument som läckt ut.

Efter rapporterna publicerades unionen regeringen hade satt upp en Multi-Agency Group (MAG), bestående av tjänstemän från Centrala Styrelsen för Direkta Skatter (CBDT), Verkställighet Direktoratet (ED), Financial Intelligence Unit (FIU) och Reserve Bank of India (RBI). Inkomstskatt avdelning hade genomfört undersökningar i 426 fall, vilket gör 395 referenser till 28 länder och hittade 147 angripbara fall. Från och med 6 November 2017 MAG hade hittat hemlig krediter på ca Rs. 792 crores, och fem åtal klagomål hade inkommit.

Indian Express har vunnit IPI Indien award tre gånger tidigare, bland annat den första award 2003. Det första priset var för tidningen hållbar täckning av 2002 Gujarat upplopp och senare offren ” kampen för rättvisa.

Under 2006 tidningen vann sin andra IPI-priset för sin rapportering på två frågor: den undersökande rapporter om att avtäcka hur crores av pengar avsedda för offren i Bihar Översvämningar 2005 var sugs upp av politiker och andra tjänstemän, och försvinnandet av tigrarna från nationalparker i hela landet

Indian Express hade tagit sin tredje IPI Indien Award 2009 för sina undersökningar av de länkar av Hinduiska extremister med skräck attacker i Malegaon i 2006 och Modasa 2008. En journalist med Vecka hade också vunnit pris 2009 för sin täckning av sexuella och andra trauman som drabbar änkor jordbrukare i Maharashtra.

Den IPI Indien Award instiftades 2003 för att hedra den bästa arbete som utförs av en journalist eller en organisation och har en prissumma på Rs. 2 lakh, tillsammans med en pokal och ett hedersomnämnande. Sarin kommer att presenteras tilldelning av förre Chefen för högsta Domstolen i Indien RM Lodha vid en ceremoni den 23 februari.

International Press Institute grundades 68 år sedan i New York av en grupp redaktörer från 15 länder. Nu baserad i Wien, IPI är “åtagit sig att främja fritt utbyte av korrekt och balanserad nyheter bland nationerna” och har “gått i bräschen för att skydda pressfriheten”.

Läs Ritual Sarin arbete här

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App

© DVS Online Media Services Pvt Ltd