Wil niet terugkijken naar het verleden, zegt Pune tiener die werd gearresteerd op verdenking van terreur

0
51

Sadiya Shaikh (links) met haar moeder op een persconferentie in Pune op maandag. (Express Foto door Sandeep Daundkar)

Gerelateerd Nieuws

  • Down and out in Paris

  • Alleen thuis
  • Hoe om te stoppen met radicalisering? Maharashtra DGP zegt beginnen met inclusief huisvesting, madrasa hervorming

Sadiya Shaikh, de 18-jarige meisje uit Pune die gearresteerd werd op 26 januari over het vermoeden dat ze van plan was om een zelfmoordaanslag in Kashmir, heeft gezegd dat ze geen “wilt kijken terug op haar verleden,” en alleen wilde blijven haar onderwijs. Jammu en Kasjmir had de Politie gearresteerd Shaikh en één persoon na ontvangst van intelligence-ingangen over een meisje uit Pune die werd “de planning voor het uitvoeren van een zelfmoordaanslag in de buurt of in de Dag van de Republiek Parade plaats in de Vallei. Ze werd later vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

In een persconferentie in Pune op maandag, Shaikh zei dat ze was gegaan om te Jammu en Kashmir tot beveiligde opname in een verpleeg-cursus bij een lokale middelbare school.

“Nadat ik ging naar Jammu en Kashmir, waren er meldingen dat een meisje uit Pune kan proberen om het uitvoeren van een zelfmoordaanslag. Na deze rapporten, Pune Politie nam contact op met mijn familie, dat op zijn beurt vertelde me om te komen terug naar Pune of om te spreken met de politie op de video-oproep… maar dat weet je van de diensten van Internet in Jammu en Kashmir zijn afgesloten rond 26 januari… ik kon niet spreken met de politie. Ik heb geprobeerd om in contact te komen met de rector van de universiteit waar ik van plan was om toelating, maar kon geen contact met hem. Dus ik zat te denken over wat te doen. Ik nam een taxi naar Srinagar… er is een plek genaamd Avantipora op de weg, waar sprake was van een check point. Ze stopte de auto en begon mij vragen,” zei Shaikh.

“Ik vertelde de mensen bij de check-punt dat ik Sadiya uit Pune, en een nieuws werd verspreid dat Sadiya was van plan om dit te doen. Ze gefouilleerd mij en mijn tassen gecontroleerd. Nadat ze niets, ze nam me mee naar een politiebureau. Ze nam mijn mobiele telefoon, en vroeg om het wachtwoord ontgrendeld en toen ze begonnen met hun onderzoek. Ik werd meegenomen naar vrouwen op het politiebureau, waar veel bureaus kwam naar me toe en vroeg me. Ik vertelde hen over mijn toelating. Nadat ze deed niets, ze lieten me gaan,” voegde ze eraan toe.

Wanneer gevraagd over de rapporten die ze had bezocht Jammu en Kasjmir in juli 2017, Sadiya zei: “Wat is er gebeurd met mij in de laatste paar dagen, het was een effect van mijn verleden mijn toekomst. Dus, ik wil niet terug te kijken op het verleden. Ik wil praten over mijn heden en mijn toekomst. Ik wil verder gaan met mijn opleiding.”

In December 2015 de volgende ingangen dat sommige jongeren uit Pune werden steeds aangetrokken tot de Islamitische Staat de propaganda op de sociale media, de Pune eenheid van de Maharashtra Anti Terrorisme Squad (ATS) had aangegeven Sadiya, die was 16 op het moment, als één van hen. Ze werd gevonden worden “mentaal voorbereid” om naar Syrië te sluiten bij de Islamitische Staat na te zijn beïnvloed door online-agenten van de terroristische organisatie. De ATS had dan advies aan haar.

Toen hem gevraagd werd over de gebeurtenissen in 2015, Sadiya zei: “In 2015, ik kreeg beïnvloed door de ideologie en ik was online in contact met sommige mensen en sommige groepen…, ik was ook actief op Facebook. Na dat, ATS kwam naar me toe en vroeg me. Ze regelde een deradicalisation sessie met een lokale Maulana. Ze waren succesvol… ik vervolg mijn school, ik was in de Klas 12 op het moment.”

Inspecteur-Generaal van Politie, Kashmir, Muneer Khan, vertelde De Indian Express via de telefoon op maandag, “Het meisje uit Pune werd gearresteerd door ons onder bepaalde vermoedens en werd later ter gerechtelijke bewaring. In de loop van het onderzoek hebben we niet gevonden geen substantieel bewijs tegen haar voor de activiteiten in de vallei. Dus, ze is overhandigd aan de familie.”

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App