‘Verontrust’ door de Maldiven crisis, die ONS dringt er bij President Yameen respect voor de rechtsstaat

0
47

Noodtoestand is uitgeroepen in de Malediven.

Gerelateerd Nieuws

  • Buiten het nieuws: 30 jaar geleden, een andere Maldiven crisis

  • Brief aan de redactie: Scorevraag premies

  • De maldiven crisis: India kijkt sancties, geen laarzen op de grond

Op dinsdag zei dat het “moeilijke” en “teleurgesteld” door de rapporten van de verklaring van de noodtoestand in de Malediven en drong er bij de President Abdulla Yameen om te voldoen aan de regel van de wet en de uitvoering van de uitspraak van het Hooggerechtshof. Yameen gisteren verklaarde een 15-daagse noodtoestand te midden van een verdieping van de politieke crisis op het eiland natie na de Maldivische Hooggerechtshof beval de onmiddellijke vrijlating van de voormalige president Mohamed Nasheed en andere oppositieleiders.

De noodtoestand zal ingrijpende bevoegdheden aan de veiligheidsdiensten om de arrestatie en opsluiting van verdachten, een verbod op openbare bijeenkomsten, reizen beperkingen oplegt, en schorst delen van de Malediven Grondwet.

“De VS is verontrust en teleurgesteld door meldingen dat Maldivische President Yameen heeft een noodtoestand, de” State Department woordvoerder Heather Nauert zei.

Ze zei dat de president, het leger en de politie gefaald om te gehoorzamen aan de uitspraak van het Hooggerechtshof, in strijd met de Grondwet en de rechtsstaat.

“De VS dringt er bij President Yameen, het leger en de politie om te voldoen aan de regel van de wet, de uitvoering van de uitspraak van het Hooggerechtshof en de uitspraken van de strafrechter, zorgen voor de volledige en juiste werking van het Parlement, en het herstel van de grondwet gewaarborgde rechten van de mensen en de instellingen van de Malediven,” Nauert zei.

Ze zei Yameen ondanks dat ze verkozen worden in 2013 met de steun van een brede coalitie systematisch heeft vervreemd zijn van de coalitie.

Hij is gevangen gezet of verbannen elke grote oppositie politiek figuur, beroofd verkozen Parlementsleden van hun recht op vertegenwoordigen hun kiezers in de wetgever, van de herziene wet aan te tasten de rechten van de mens, in het bijzonder de vrijheid van meningsuiting, en verzwakt de instellingen van de overheid door het afvuren van ambtenaren die weigeren orders die worden uitgevoerd in strijd met Maldivische wet en de Grondwet, Nauert zei.

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App