‘De democratie in gevaar’, zegt Congres als top SC rechters zich zorgen maken over het functioneren van de apex-hof

0
40

Justitie Chelameswar, Ranjan Gogoi, Madan Lokur en Kurian Joseph op de persconferentie. (Express Photo/Abhinav Saha)

Gerelateerd Nieuws

  • SC rechters verhoogd belangrijke vragen op, stop selectieve geval toewijzen: Congres

  • Delhi vertrouwelijk: Snelle Bereidingen

  • Tegenslag voor BJP: Nana Patole keert terug naar het Congres

Het Congres wordt op vrijdag zei dat het “zeer bezorgd” te horen vier van de vijf seniormost rechters van het Supreme Court, het uiten van bezorgdheid over de werking van de apex-hof, toe te voegen dat de ontwikkeling impliceert “de democratie is in gevaar”.

“We zijn zeer bezorgd om te horen 4 rechters van het Hooggerechtshof zijn bezorgdheid uit over de werking van het Hooggerechtshof. #DemocracyInDanger,” het Congres een post gemaakt op haar officiële Twitter-handle.

Deze bewering van de grand old party komt uren na vier van de vijf seniormost rechters van de Supreme Court – Rechters Jasti Chelameswar, Ranjan Gogoi, Madan Lokur en Kurian Joseph – zei dat er een directe noodzaak voor het behoud van de rechterlijke macht in het land als democratie te worden beschermd.

De vier hoogste rechters van het Hooggerechtshof sprak de media te verklaren dat “niet alles is goed” met de apex rechter als ze gestart met een scherpe aanval op de Chief Justice van India Dipak Misra voor “het negeren van de zorgpunten van hen”. De rechters zeiden dat ze werden gedwongen om de ongekende stap als ze “geen keuze”, maar om te communiceren aan de natie. De persconferentie werd gehouden in Justitie Chelameswar de Delhi verblijf in 4, Tughlak Weg.

Onderstreept zij waren ervan overtuigd dat de democratie zal niet overleven als het orgaan van de rechterlijke macht niet beveiligd was, zeiden ze dat ze gefaald hebben om te overtuigen CJI Misra ongeveer hetzelfde.

“Al onze pogingen zijn mislukt en we zijn er allemaal van overtuigd dat als deze instelling is niet bewaard gebleven, de democratie niet kan worden beschermd in het land,” Justitie Chelameswar, die de tweede seniormost rechter, vertelde de media. “We ontmoetten de CJI met een specifieke vraag die helaas niet kon hem overtuigen dat we gelijk hadden, dus we hadden geen keuze, behalve door te geven aan de natie die de zorg van de instelling,” zei hij, eraan toevoegend dat de vier van hen waren slechts het uiten van hun persoonlijke mening, en niet had besproken met iemand anders.

Wanneer u wordt gevraagd of hij denkt dat Chief Justice van India Dipak Misra moet worden afgezet, Justitie Chelameswar zei: “Laat het volk beslissen.”

Lees de volledige tekst van de brief hier

Justitie Gogoi toegevoegd, “Niemand is het breken van de rangen en het is een kwijting van de schuld van de natie, dat hebben we gedaan.”

Zonder opgave van gegevens, Justitie Chelameswar zei verder: “Over een paar maanden geleden, vier van ons gaf een ondertekende brief naar de Chief Justice. We wilden een bepaald ding te doen op een bepaalde manier. Het was gedaan, maar wel op een manier dat het verhoogde verdere vragen over de integriteit van de instelling.”

Echter, Justitie Ranjan Gogoi, wordt gevraagd of de brief over het CBI Rechter BH Loya vermeende mysterieuze dood zaak, zei: “ja.”

Waarom kozen ze voor de persconferentie, Justitie Chelameswar zei: “Er zijn vele wijze mannen zeggen veel wijze dingen in dit land. We willen niet dat wijze mannen zeggen over 20 jaar dat Justitie Chelameswar, Gogoi, Lokur en Kurian Joseph verkocht in hun ziel en niet het juiste ding door onze Grondwet,” zei hij terwijl u af te melden.

Justitie Jasti Chelameswar (Express foto door Praveen Jain)

Aanzienlijk eerder op de dag, de hoogste rechter gevraagd om een reactie van de overheid van Maharashtra op verzoeken om een onafhankelijk onderzoek in naar de vermeende mysterieuze dood van speciale CBI rechter BH Loya die was het horen van de gevoelige Sohrabuddin Sheikh ontmoeting geval, PTI heeft gemeld. Het onderstreept dat het een ‘ernstig’ probleem, de hoogste rechter zei ook: “Deze zaak vereist bi-partij horen in plaats exparte”.

Een college van Rechters Arun Mishra en M M Shantanagoudar vroeg de Maharasthra overheid om een antwoord van 15 januari.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App

© IE Online Media Services Pvt Ltd