Vad Aadhaar nya 16-siffriga Virtuella Identitet betyder, hur man försöker att lägga till säkerhet

0
47

Aadhaar Autentisering via en ny VID system: UIDAI har sagt VID kommer att vara en 16-siffrigt nummer, som kommer att vara av tillfällig natur. Här är alla frågor om VID svarade. (Illustration: C R Saikumar)

Relaterade Nyheter

  • I unquiet vatten Mahadayi, en ny politisk churn

  • Förståelse Bitcoin: Tänk dig världen på Blockchain — papperslös, odödlige, ointaglig

  • Många upp-och nedgångar i kampen mot 377

Unik Identifiering Authority of India (UIDAI), som är riktad kritik i ljuset av påstått dataintrång, onsdagen meddelade en ny metod för identifiering som kallas Virtuella Identitet eller VID inom kort. Det infördes också vad det beskrivs som ett system av “Begränsad KYC” (känn Din Kund) för att minska lagring av Aadhaar nummer med Autentisering av Användare Organ (AUAs), och samtidigt låta dem göra papperslösa verifieringar. I huvudsak, VID nya systemet kommer att dölja Aadhaar nummer från den autentiserande byrån, medan det fortfarande att bekräfta identiteten på användaren.

Den lagstadgade organ som har mandat att samla in personuppgifter från personer bosatta i Indien och att ge dem ett unikt id-nummer som kallas Aadhaar, säger dessa steg kommer att se större integritet och begränsa tillgång till sin databas. På torsdag kommer regeringen sköt tillbaka mot kritikerna av Aadhaar, be dem att inte “overblow frågan om integritet”. Samtidigt förespråkar leder den pågående rättsliga utmaning att Aadhaar i Högsta Domstolen vägrat att utfärda en detaljerad redogörelse, svar på flera frågor om genomförandet och effekterna av den föreslagna VIDs och Begränsad KYCs förblev oklart.

Vad är CHICK? Hur kommer det att vara olika från Aadhaar antal själva?

UIDAI har sagt VID kommer att vara en 16-siffrigt nummer, som kommer att vara av tillfällig natur. Så, till skillnad från den 12-siffriga Aadhaar nummer som är permanent, VID kommer att ha en viss giltighetstid, i slutet av som den kommer ut, och användaren kommer att generera ett nytt. UIDAI är ännu inte säga vad som är den minsta giltighetstid för VID kommer att vara. En CHICK kommer att upphöra automatiskt när en användare skapar en ny, så det kan bara vara en giltig VID flera mot en viss Aadhaar antal vid varje given tidpunkt.

Även om det inte är obligatoriskt att använda eller skapa en VID, UIDAI är pitching det som ett annat alternativ för att styrka identiteten, som man hävdar är mer säker. Tänk på det VID ett 16-siffrigt OTP som kan användas för att validera din identitet utan att faktiskt ge ut din Aadhaar nummer. VID endast kan genereras av användaren i fråga och, enligt UIDAI cirkulär, det är inte möjligt att “härleda Aadhaar antalet från det VID”. VID inte användas av byråer för kopiering, och det kan inte skapas genom Autentisering av Användaren Agency (AUA).

Läs också | Govt flyttar till brandvägg Aadhaar med den 16-siffriga virtuella ID, token, begränsad KYC

Den UIDAI har sagt att VID “är bara mappad med Aadhaar nummer”. Så, medan den VID kommer att bidra till att bekräfta din identitet till AUA (exempelvis en bank), det kommer inte dela din Aadhaar nummer och andra uppgifter med AUA. Men mer om detta i svaret till en senare fråga.

Hur kommer allmänheten att generera VID? Vi måste lämna in dokument för detta igen?

Inga dokument eller bevis som kommer att behövas för att skapa en VID. Men en Aadhaar antalet kommer att vara viktigt. UIDAI har sagt att användare kommer att kunna generera VID från Aadhaar bosatt portal, Aadhaar Registrering Centrum, och mAadhaar app på Android. Den cirkulära säger att när det nya systemet träder i kraft, alla organ har att erbjuda detta som ett alternativ, istället för att bara förlita sig på Aadhaar nummer. Men UIDAI har inte så långt anges detaljerade steg för att generera VID, och hur användare kan slutföra processen för att dölja sina Aadhaar antal från de organ som kräver det.

Så kan vi skapa en VID direkt?

UIDAI kommer att genomföra VID bruk från och med den 1 Mars, så du kan inte skapa en nu. UIDAI förväntar sig att alla autentisering organ för att flytta till den nya VID systemet senast den 1 juni 2018. Men tidsfristen för att länka Aadhaar med tjänster som banker, mobiltelefonnummer, etc., återstår 31 Mars 2018 — så även VID kan vara på plats från 1 Mars, det är oklart om de flesta av dessa ställen, kommer att börja ta emot detta alternativ från och med detta datum. De flesta myndigheter kommer att behöva uppgradera hela deras datasystem för att acceptera VID, vilket kan ta tid.

UIDAI säger att det kommer att börja dela uppdaterade tekniska dokument/Application Programming Interfaces, och kommer också att genomföra workshops och utbildningar för alla AUAs snart. Men återigen, det har inte gett några tidsfrister för

Den cirkulära säger att AUAs behöver vara på det nya systemet senast den 1 juni 2018, eller ansikte utsättande av deras autentisering tjänster, och även en fin. Men sedan, AUAs har fram till 1 juni att genomföra detta system, samt efter den 31 Mars tidsfristen för Aadhaar-länkning, vilket många kunder har att följa, utan ett val.

Och med tanke på att de VID en lång rad, vad händer om man glömmer sina VID efter att de har fått det?

VID är inte permanent, och det finns möjlighet att generera en annan. UIDAI har sagt att det kommer att vara möjligt att skapa detta från mAadhaar app. Men det är inte klart ännu om processen för att göra så. Även appen är hittills begränsad endast till Googles Android-plattform, och användare av Apple iOS kommer att behöva förlita sig på webbplatsen för att få den VID varje tid de behöver det.

Hur kommer VID hjälpa till med Aadhaar-länka? Betyder detta att de flesta myndigheter kommer inte längre att lagra dina Aadhaar data?

Här frågor blir komplicerad och förvirrande. UIDAI har också infört en Begränsad KYC, som är tänkt att ge “papperslösa” – autentisering, samtidigt som samtidigt som den Aadhaar databasen är inte tillgänglig. Men det verkar som AUAs kommer att delas in i två olika kategorier: “Global AUAs” och “Lokala AUAs”.

Den Globala AUAs kommer att ha fullständig tillgång till hela eKYC (Aadhaar nummer), och kommer också att kunna lagra Aadhaar siffror i sina system. Detta är något privatliv aktivister har varit varna för, eftersom antalet kan användas för att avslöja olika andra signifiers om en individ.

Enligt cirkuläret, den Globala AUAs kommer att beslutas på grundval av “lagarna”, och om “lagar som tvingar dem att använda Aadhaar nummer”. Från och med nu, det är oklart vilket organ kommer att väljas ut till att vara Globala AUAs. Så, en offentlig sektor bank skulle kunna vara ett Globalt AUA, och så kan en privat aktör som Paytm, som har sina egna Betalningar Bank och förväntar sig kunderna att göra ett eKYC för att kunna använda det.

Inte alla kunder kan vara angelägna om att dela med sig av sina Aadhaar data med varje enskild spelare som kräver det. Och om den här spelaren är en Global AUA, ens med en VID kommer inte göra så mycket, eftersom spelaren har fortfarande möjlighet att göra en fullständig eKYC och lagra Aadhaar data. Det återstår också att se om telekom-spelare kommer att förklaras Globala AUAs, och får tillgång till och lagra Aadhaar data.

Lokala AUAs, å andra sidan, kommer att ha “Begränsad KNOW”, och kommer endast att få en UID token som de kan använda för att identifiera kunder. Denna VÄTSKA kommer att vara unika för varje Aadhaar nummer — en 72-teckens alfanumerisk sträng, som cirkulär säger kommer vara avsett endast för systemanvändning. Varje Aadhaar kommer att ha ett unikt användar-id för varje särskilt AUA enhet. Så, UID token för din Aadhaar nummer på en byrå kommer att vara olika från den ena till en annan byrå. Varje gång en Lokal AUA skickar en autentiseringsförfrågan, kommer det att förlita sig på detta UID token, inte Aadhaar-nummer, för att verifiera identitet.

Enligt UIDAI, alla myndigheter kommer att behöva ställa upp UID symboliskt system. Dock har den Globala AUAs kommer att ha friheten att använda UID token som “per deras behov för autentisering och databas användning”, enligt cirkuläret.

UIDAI säger också att det kommer att besluta vad andra “demografiska områden” kommer att delas med de Lokala AUAs annat än detta UID token — som bidrar till förvirring. Medan Lokala AUAs kommer inte att vara tillåtet att lagra Aadhaar nummer i deras system, är det fortfarande oklart vem som kommer att utses som en Lokal AUA.

Men vad händer med en Aadhaar som redan har delat med flera byråer? Vad händer om några av dessa myndigheter har nu förklarat Lokala AUAs?

UIDAI cirkulär säger Lokala AUAs kommer att behöva ändra sina system för att “ersätta Aadhaar nummer inom databaser med detta UID token”. Men återigen, det är oklart när denna förändring är tänkt att äga rum. Och till att börja med, UIDAI har för att ange vem som kommer att bli en Global AUA och som kommer att vara en Lokal AUA.

För alla de senaste Förklarade Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App