PDP MLA: Kashmiri militanter dödades i encounters ‘martyrer’

0
53

På onsdag, han hade bett lagstiftare i J&K Församlingen inte att uttrycka glädje över de döda militanter som de också var “bröder”.

Relaterade Nyheter

  • Äldsta supernova registreras i 5 000 år gammal hällristning i Kashmir

  • J&K samtalspartner Dineshwar Sharma fungerar som super chief minister, säger Omar Abdullah

  • Behovet av att återvinna förlorat förtroende i Kashmir, säger J&K Guvernör NN Vohra

PDP MLA Aijaz Mir Ahmad på torsdag beskrivs Kashmiri militanta blir dödade i händerna av säkerhetsstyrkorna och polisen som “martyrer” och “bröder”. BJP reagerat kraftigt att hans kommentarer, och sa att de skulle ta upp det med Montering Högtalare och Chief Minister.

“Jo Kashmir ke hain, chahey kisi bhi halat mein marein, woh martyr hain (De som kommer från Kashmir är martyrer, oberoende av under vilka omständigheter de dödas),” Jag sa utanför Församlingen när frågade om han ansåg jordbävning som martyrer. “Agar koi baccha 14 saal ka hai, usko pata nahin ki mein kya kar raha hoon. Woh mindre hai (Om en pojke som är 14 år gammal, att han inte inser vad han gör. Han är minderårig),” sade han.

Uttalandet kommer en dag efter att han, under diskussionen om förslaget tack till Guvernör adress i Församlingen, hade bett lagstiftarna inte att uttrycka glädje över de döda militanter som de också är medborgare i kashmir, var “bröder”. Han hade försökt inleda samtal med Hurriyat Konferens-och aktivister för upplösning av Kashmir-konflikten.

Mir står Wachi Församling valkrets i Shopian distriktet. Mindre än tre månader sedan, militanter hade kastat en granat mot hans hus i Shopian är Zainpora området. Ingen blev skadad.

“Min tro är att islamister också invånare i Jammu och Kashmir, och de är också våra barn. Vi skall inte glädjas sin död i något avseende,” Jag sade.

I en uppenbar hänvisning till pågående våld, sade han, “jag tror att det är vårt kollektiva misslyckande. Vi har dödat 200 aktivister, men ytterligare 200 har anslutit sig till deras led. Hur länge ska det fortsätta? Någonstans här måste stoppas. Någon måste ta huggtänder.”

Beskriver Kashmir-frågan som “politiska”, han sa att det måste lösas politiskt. “Dessa människor är att bli dödad med kulor och pellets… Kashmiri hai, woh till bai hai, militanta bhi bai hai (Varje Kashmiri är en bror bland annat militanta),” sade han.

Mir tillskrivas angrepp på sitt hus för att ideologiska skillnader. “Det kan inte vara en ideologisk konflikt mellan oss och militanta, och den senare på grund av ideologi kan attackera oss, eller vi kan säga något till dem. Om vi talar om Indien, och de prata om något annat,” sade han. En lösning kommer att hittas endast genom dialog, sade han, motiverar sitt krav på att Centrala företrädare i Kashmir föra samtal med Hurriyat Konferens-och militanta.

När vi frågade om hans uttalande skulle demoralisera säkerhetsstyrkor i Dalen, den PDP-ledaren sade, “Vi har sympatier med dem också och vi vill inte att de ska bli dödade. Be mor av en säkerhetsansvarig som blir martyr på gränsen eller i ett möte… Likaså de föräldrar som har dräpt militanta också att lida.”

Reagerar på hans kommentarer, BJP: s Nowshera MLA Ravinder Raina sade, “Glorifierande av terrorister är som att leka med elden.” Han sa att han skulle ta upp frågan med Montering Högtalare Kavinder Gupta och begäran Chief Minister Mehbooba Mufti att tillrättavisa hennes parti lagstiftaren för hans uttalanden.

Minister för Transport Sunil Sharma, BJP MLA från Kishtwar, sade att Mir: s anmärkningar kallar för en undersökning.

NC MLA Ali Mohammad Sagar sade Mir: s uttalanden avslöjar den dubbelmoral som finns i hans parti.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App

© DVS Online Media Services Pvt Ltd