Kongressen agerade på riktningar AIMPLB på triple talaq bill: Arif Mohd Khan

0
43

Högsta Domstolen i Shah Bano fall hade biföll rätt till underhåll. Dom hade lett till en tvist om i vilken utsträckning som domstolarna kan blanda sig i Muslimska lagen.

Översta News

  • FIR mot Tribune reporter över Aadhaar dataintrång historia

  • Padmavati blir ‘Padmavat’, som att kollidera med Akshay Kumar s PadMan den 25 januari

  • Foton: Anushka Sharma tillbaka på uppsättningar av Shah Rukh Khan är Noll efter drömmande bröllop

Tidigare Kongressen ledare Arif Mohammad Khan skyllde grand old party för dödläget triple talaq bill i Rajya Sabha, som hävdade att det hade handlat om en vägbeskrivning av AIMPLB i överhuset. Khan, en hängiven anhängare av reformer i den Muslimska personliga lagar, avgick från Rajiv Gandhi-ledda regeringen i 1986 på grund av hans skillnader över den Muslimska lagen bill lotsning av dispens för att upphäva domen i Shah Bano fall.

“Du utöva din makt (som medlemmar i Rajya Sabha) för att möta nycker av en organisation. Du kunde ha sagt med dina synpunkter (av AIMPLB) skulle anses vara sympatiskt. Detta väcker allvarliga frågor, bland annat om värdighet i Huset,” hävdade han. Han skyllde Kongressen för stopp trippel talaq lagförslag i förbundsrådet.

Försvara avsättning för en tre års fängelse i den Muslimska Kvinnor (Skydd av Rättigheter vid Giftermål) Bill, 2017, Khan sade: “Endast genom en effektiv avskräckande straff kan den brottsliga handlingen av omedelbar skilsmässa kontrolleras.” Khan berättade Rajya Sabha TV i en intervju att omedelbar skilsmässa var ett brott enligt Islamisk rättsvetenskap och det förtjänade ett effektivt, avskräckande straff.

“De (Kongress) som gjorts i en lag 1986 att förneka att det Högsta Domstolens dom i förmån för Muslimska kvinnor i Shah Bano fall och nu stoppat en lag som gjorts i enlighet med den bedömning som görs av apex-domstolen. Det är ett tydligt fall av politisk opportunism,” han påstått.

Högsta Domstolen i Shah Bano fall hade biföll rätt till underhåll. Dom hade lett till en tvist om i vilken utsträckning som domstolarna kan blanda sig i Muslimska lagen. Khan hävdade att det fanns ett växande stöd bland Muslimska män samt för notan.

På tal om oppositionens krav traktamente för Muslimsk kvinna, han sa att räkningen var för ett begränsat syfte att upprätthålla Högsta Domstolens dom. Regeringen har för att upprätthålla alla lagar, inklusive de som härrör från Högsta Domstolen, tillade han. Khan hävdade att när Kongressen inte se Shah Bano Bill till någon kommitté, hur kunde de kräver nu att triple talaq bill hänskjutas till en särskild kommitté.

Lagförslaget att kriminalisera talaq-e-biddat antogs av underhuset Lok Sabha i den nyligen avslutade Winter Session i Parlamentet, men var fast i Rajya Sabha. Oppositionspartierna, liksom NDA allierade TDP, hade invändningar mot straffrättsliga bestämmelser i lagförslaget.

Parlamentsledamöter i det Övre Huset hade krävt att lagen, som syftar till att göra trippel talaq en domstol och icke-bailable brott, vara hänvisade till en parlamentarisk kommitté för översyn.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App