I unquiet vatten Mahadayi, en ny politisk churn

0
36

Floden stiger i Bhimgad Wildlife Sanctuary i Västra Ghats, i Khanapur taluk Karnataka är Belagavi distriktet, och flyter i en allmän västlig riktning, in i Goa i Sattari taluk i Norra Goa distriktet.

Relaterade Nyheter

  • Vad Aadhaar nya 16-siffriga Virtuella Identitet betyder, hur man försöker att lägga till säkerhet

  • Förståelse Bitcoin: Tänk dig världen på Blockchain — papperslös, odödlige, ointaglig

  • Många upp-och nedgångar i kampen mot 377

Goa Chief Minister Manohar Parrikar den här veckan anklagade medierna för “att skapa () Mahadayi fråga”, och förklarade att “kampen över fördelningen av Mahadayi river vatten är inför domstolen och vi kommer att kämpa för det”. Parrikar hade dykt upp för att ta en mer politisk strategi förra månaden, skriver till Karnataka BJP ordförande B S Yeddyurappa, erbjuder samtal om att dela flodens vatten för att dricka ändamål — ett brev som utlöste ilska i båda staterna. Vad är den långvariga “Mahadayi fråga”? Varför har de kontroverser som återuppstått?

Floden

Floden stiger i Bhimgad Wildlife Sanctuary i Västra Ghats, i Khanapur taluk Karnataka är Belagavi distriktet, och flyter i en allmän västlig riktning, in i Goa i Sattari taluk i Norra Goa distriktet. Det är sällskap av ett antal bäckar längs vägen, ökar i volym för att bli Mandovi, en av Goas två stora floder, innan tömma sig i Arabiska Havet i Panaji.

Cirka två tredjedelar (76 km) av Mahadayi (också stavat Mahadeyi eller Mhadei, och kallas Mandovi i Goa) 111 km längd är i Goa, första 35 km i Karnataka. Som de flesta av Goa 11 floder håll salt vatten, söt-vatten Mandovi är avgörande för statens vatten säkerhet, ekologi, och som en viktig källa för sin basföda av fisk. De större Mahadayi/Mandovi avrinningsområde, med sin webb bifloder och distributaries, ger näring, förutom Goa, delar av Maharashtra och Karnataka.

Tvisten

Tvisten är en av de många över de delar av floden vatten över hela Indien. Det började på 80 — talet- och spänningarna mellan Goa och Karnataka eskalerade genom början av 90-talet, som Karnataka utformat en kedja av dammar och kanaler för att kanalisera Mahadayi vatten till bassängen för Malaprabha, 304 km lång biflod till Krishna, med hänvisning till den utbredda bristen på vatten i de norra distrikten i Belagavi, Dharwad, Gadag och Bagalkot. I 2002, Goa sökte inrättandet av en Tribunal för att döma i tvisten. Under 2006 flyttade Högsta Domstolen att trycka på dess efterfrågan. Efter försök till förhandlingar misslyckades, Mahadayi Vatten Tvister i Domstol inrättades den 16 November, 2010.

Läs | Karnataka bandh idag: Här är vad du behöver veta

Goa argumenterar för behov av befolkningen längs flodens naturliga vägen, som man säger, har beslutats av tektoniska händelser. Inträngning av saltvatten i en annars monsun beroende river kommer att döda staten gröna bälte och mangrove, förändra förhållandet mellan befolkningen och landet, och störa dess ekologisk och miljömässig balans. Karnataka, å andra sidan, insisterar på att den behöver vatten för att dricka, bevattning och elproduktion, och “eftersom vattnet går till spillo i havet, Mahadayi överskott bör avledas till Malaprabha underskott bassängen”. Men Goa säger att det är vatten-brist i sig, vilket har påverkat sitt jordbruk.

Agerar på Goa utmaningen, Högsta Domstolen har stoppat byggandet av Karnataka kanaler och dammar. Under de senaste åren, Karnataka har knuten sin efterfrågan för Mahadayi vatten med 7,56 tusen miljoner kubikmeter (tmc meter) för att uppfylla “dricka krav” av bönderna i Norra Karnataka. Men Goa har uttryckt farhågor för att Karnataka skulle stock mer vatten i sina vattenmagasin och kanalisera det till Malaprabha bassängen, för att användas till bevattning.

Ekologi

Medan Norra Karnataka vatten krisen är riktigt, en avledning av Mahadayi/Mandovi är det ett hot mot Goa. Icke koksaltlösning, tidally isolerad bassängen är hem till den mycket sköra, gamla tropiska sötvatten Myristica kärr, som anses vara de mest primitiva blommande växter på Jorden. Dränering kärr kan leda till översvämningar och erosion, med katastrofala konsekvenser för ekologi i Västra Ghats, säger ekologer.

“Om Karnataka inte gå vidare med åtta dammar, den majestätiska Dudhsagar vattenfall i Goa kommer att försvinna. När Ghats gå torr, många arter, inklusive några kritiskt hotade dem, kommer att dö ut”, säger Rajendra Kerkar, en miljöaktivist som har varit att kartlägga den biologiska mångfalden i Mahadayi bassängen sedan 1995. På hälsa Mahadayi beror också på att minst tre skyddade livsmiljöer — Bhimgad Wildlife Sanctuary, Mahadayi Wildlife Sanctuary, och Salim Ali Bird Sanctuary.

Politiken

Det har inte gått förlorad på någon som Goa och Maharashtra är BJP-styrt, och att Kongressen styrs Karnataka är en av de stora politiska vinster på spel under de närmaste månaderna. I Karnataka, de områden som drabbats värst av bristen på vatten anses vara fästen för BJP, som är angelägna om att ses som frälsare av jordbrukare.

Den 20 December 2017, Yeddyurappa skrev att Parrikar ber för med 7,56 tmc-meter “för dricksvatten behov av torka utsatta områden i Norra Karnataka”. Läs: ca 50 platser i 225-sits Lagstiftande Församlingen.

Parrikar svarade nästa dag, BJP-att-BJP, även som upprepade begäran från den konstitutionella stol, och hans motsvarighet i Bengaluru, Siddaramaiah, fortsatte att vara “granskas av Goa Staten Bevattning Institutionen”. De brev som transporteras ingen laglig vikt, och var allmänt ses som ett politiskt ställningstagande. Ja, Parrikar själv var försiktig: kvalificerat behov dricksvatten “som mänskliga behov”, som ska vara uppfyllda av humanitära skäl.

Intressant, det var IDA regering Atal Bihari Vajpayee som rensade Kalasa-Banduri projekt som syftar till att avleda med 7,56 tmc meter av vatten från Mahadayi till Malaprabha genom en kanal över Mahadayi är bifloder, Kalasa och Banduri. Och det var Parrikar som Chief Minister för Goa som sökte inrättandet av tvister i Domstol. BSY, under tiden, är ihågkommen som mannen som Biträdande CM i H D Kumaraswamy regeringen, lagt grundstenen för den Kalsa canal 2006. I Goa, Oppositionen Kongressen, trampar en känslig mark, har i stort sett varit tyst som den nuvarande kontroversen spelar ut.

Under tiden, Tribunal, som har haft 100 interimistiska förfaranden så långt, kommer att ta upp frågan igen den 6 februari i New Delhi.

För alla de senaste Förklarade Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App