I unquiet vannet i Mahadayi, en ny politisk churn

0
54

Elva stiger i Bhimgad Wildlife Sanctuary i den Vestlige Ghats, i Khanapur taluk i Karnataka er Belagavi-distriktet, og renner i en generell vestlig retning, inn Goa i Sattari taluk i Nord-Goa-distriktet.

Relaterte Nyheter

  • Hva Aadhaar nye 16-sifret Virtuelle Identitet innebærer, hvordan den søker å legge til sikkerhet

  • Forståelse Bitcoin: Tenk deg verden på Blockchain — papirløse, deathless, uinntagelig

  • Mange oppturer og nedturer i kampen mot 377

Goa Chief Minister Manohar Parrikar denne uken anklaget mediene for “å lage (de) Mahadayi problemet”, og erklærte at “kampen over fordelingen av Mahadayi vassdrag er saken, og vi vil kjempe for det der”. Parrikar hadde dukket opp for å ta et mer politisk tilnærming siste måneden, skriver til Karnataka BJP president B S Yeddyurappa, tilbyr foredrag om deling av vannet i elven for å drikke hensikt — et brev som utløste raseri i begge stater. Hva er den mangeårige “Mahadayi problemet”? Hvorfor har striden kom opp?

Elva

Elva stiger i Bhimgad Wildlife Sanctuary i den Vestlige Ghats, i Khanapur taluk i Karnataka er Belagavi-distriktet, og renner i en generell vestlig retning, inn Goa i Sattari taluk i Nord-Goa-distriktet. Det er sammen med en rekke bekker langs veien, vokser i volum til å bli Mandovi, en av Goa er to store elver, før tømming seg inn i det Arabiske Hav i Panaji.

Om lag to tredeler (76 km) av Mahadayi (også stavet Mahadeyi eller Mhadei, og kalles Mandovi i Goa) 111 km lengde er i Goa; den første 35 km er i Karnataka. Som de fleste av Goa er 11 elver hold salt vann; søt-vann Mandovi er avgjørende for statens vann-sikkerhet, økologi, og som en viktig kilde til sin stift diett av fisk. De større Mahadayi/Mandovi river basin, med sitt nett av sideelver og distributaries, næring, i tillegg til Goa, og deler av Maharashtra og Karnataka.

Tvisten

Tvisten er en av de mange over deling av elven farvann over hele India. Det startet på 80-tallet — og spenninger mellom Goa og Karnataka eskalerte gjennom tidlig på 90-tallet, som Karnataka utviklet en kjede av dammer og kanaler for å kanalisere Mahadayi vann til vask av Malaprabha, et 304 km sideelv til Krishna, og siterer den endemiske knapphet på vann i den nordlige distrikter av Belagavi, Dharwad, Gadag og Bagalkot. I 2002, Goa forsøkte å sette opp for en Domstol å avgjøre tvisten. I 2006, er det flyttet Høyesterett til å presse sin etterspørsel. Etter forsøk på forhandlinger mislyktes, Mahadayi Vann Tvister Domstolen ble satt opp på November 16, 2010.

Lese – | Karnataka bandh i dag: Her er det du trenger å vite

Goa argumenterer for behovene til befolkningen langs elva er naturlig banen, som det står, ble det besluttet av tektoniske hendelser. Inntrenging av saltvann i en ellers monsun avhengig av elva vil drepe staten grønne belte og mangrover, endre forholdet mellom befolkningen og landet, og forstyrrer dens økologisk og miljømessig balanse. Karnataka, på den annen side, insisterer på at det er behov for vann til drikkevann, irrigasjon og kraftproduksjon, og “siden vann går tapt i havet, Mahadayi ‘ s overskudd skal viderekobles til Malaprabha underskudd bassenget”. Men Goa sier det er vann-mangelfull seg selv, noe som har påvirket sin landbruk.

Opptrer på Goa er utfordringen, og Høyesterett har stoppet byggingen av Karnataka er kanaler og dammer. I de siste årene, Karnataka har knyttet sin etterspørsel etter Mahadayi vann på 7.56 tusen millioner kubikkfot (tmc ft) for å møte det “å drikke kravet om” bønder i Nord-Karnataka. Men Goa har reist bekymringer som Karnataka ville lager mer vann i sine magasiner og kanalisere det til Malaprabha bassenget, som skal brukes til vanning.

Økologi

Mens Nord-Karnataka er vann krisen er reell, en avledning av Mahadayi/Mandovi presenterer en trussel til Goa, så vel. Ikke saltvann, tidally isolert bassenget er hjem til den ekstremt skjøre, gamle tropisk ferskvann Myristica sumper, anses å være den mest primitive blomstrende planter på Jorden. Drenering av myrene kan føre til flom og erosjon, med katastrofale konsekvenser for økologi av Western Ghats, sier økologer.

“Hvis Karnataka går foran med åtte dammer, den majestetiske Dudhsagar foss i Goa vil forsvinne. Når Ghats gå tørr, mange arter, inkludert noen kritisk truede seg, vil dø ut,” sa Rajendra Kerkar, en miljøaktivist som har vært kartlegging av biologisk mangfold i Mahadayi bassenget siden 1995. På helse Mahadayi avhenger også av at minst tre beskyttet habitat — Bhimgad Wildlife Sanctuary, Mahadayi Wildlife Sanctuary, og Salim Ali fuglereservat.

Politikk

Det har ikke blitt tapt på noen som Goa og Maharashtra er BJP-styrt, og at Kongressen-styrte Karnataka er en av de store politiske premier i løpet av de neste månedene. I Karnataka, distriktene hardt rammet av knapphet på vann er ansett for å være festninger av BJP, som er opptatt av å bli sett på som frelseren av bønder.

Desember 20, 2017, Yeddyurappa skrev til Parrikar ber om 7.56 tmc ft “for drikkevann behov av tørke utsatte områdene i Nord-Karnataka”. Les: ca 50 sitteplasser i 225-sete Lovgivende Forsamling.

Parrikar svarte neste dag, BJP-til-BJP, selv etter gjentatte brev av forespørsel fra den konstitusjonelle stol og hans kollega i Bengaluru, Siddaramaiah, fortsatte å være “gransket av Goa Staten Vanning Avdeling”. Bokstavene hadde ikke juridisk vekt, og ble i stor grad sett på som politisk posisjonering. Faktisk, Parrikar seg selv var forsiktig: en kvalifiserende drikkevann behov “som menneskelige behov”, å bli møtt på humanitært grunnlag.

Det er interessant at det var NDA regjeringen i Atal Bihari Vajpayee som ryddet Kalasa-Banduri prosjekt som tar sikte på å avlede 7.56 tmc ft av vann fra Mahadayi til Malaprabha gjennom en kanal over Mahadayi er sideelver, Kalasa og Banduri. Og det var Parrikar som Chief Minister av Goa som søkte å sette opp av tvister Domstol. BSY, i mellomtiden, er husket som mannen som Nestleder CM H D Kumaraswamy regjeringen, la grunnsteinen i Kalsa-kanalen i 2006. I Goa, Opposisjonen Kongressen, trår en delikat bakken, i stor grad har vært taus i den aktuelle striden utspiller seg.

I mellomtiden, har Domstolen, som har hatt 100 midlertidig rettsforhandlingene så langt, vil ta saken opp igjen på februar 6, i New Delhi.

For alle de nyeste Forklart Nyheter, last ned Indian Express App