1984 anti-Sikh upplopp: Högsta Domstolen beställningar nya SITTA att söka nytt 186 fall som stängdes

0
52

Högsta Domstolen. (Snabb Bild av Tashi Tobgyal)

Relaterade Nyheter

  • 1984 anti-Sikh upplopp fall: Abhishek Verma redo att genomgå lögndetektortest

  • AAP: s H S Phoolka avgår för att ägna “odelade uppmärksamhet” anti-Sikh upplopp fall

  • ’84 upplopp: CM Arvind Kejriwal vill ha nytt sond mot Jagdish Tytler

Högsta Domstolen på onsdagen bestämde sig för att utgöra en tre-medlem Special Investigation Team (SIT) för att på nytt utreda 186 fall som rör 1984 anti-Sikh upplopp, som hade stängt av en av regeringen utsedda SITTA.

En bänk av högsta Domstolen i Indien Dipak Misra och Domarna En M Khanwilkar och D Y Chandrachud riktad regeringen att föreslå namn på onsdag sig för den föreslagna SITTA, som kommer att ledas av en pensionerad lagman och kommer att innehålla en portion IPS officer och en pensionerad IPS officer “inte under rangen av IG”.

Den 16 augusti förra året, apex-domstolen hade utsett en övervakande kommitté för att undersöka om beslut av regeringen utsetts att SITTA nära 241 fall relaterade till upplopp “var korrekt eller inte”. Domstolen gav tillsyns-panel, som består av tidigare SC Domare J M Panchal och K S P Radhakrishnan, tre månader tid att lämna in sin rapport.

Sikher som flyr huvudstaden strandsatta vid New Delhi järnvägsstation den 2 November under 1984 upplopp i new Delhi. Snabb arkiv foto

“Vi ha läst rapporten i övervakningskommittén. Vid genomläsning av samma, finner vi att SITTA har inte gjort ytterligare en undersökning avseende 186 fall. Med hänsyn till arten av de fall vi anser det lämpligt att en ny SIT bör vara sammansatt för att bära på ytterligare utredning. Ms Pinky Anand, lärt sig Ytterligare Solicitor General visas på Unionens vägnar av Indien, och Herr H S Phoolka, lärde senior counsel synas på uppdrag av sökanden, skall filen tre namn som består av (i) en före detta Domare i högsta Domstolen, (ii) en före detta IPS officer inte under rangen av IG eller likvärdigt arbete, och (iii) en närvarande tjänstgör polis IPS status som finns i Delhi för konstitutionen av SIT,” bänken beställde på onsdag.

Centrum hade tidigare sagt att av de 250 fall som undersöktes av SIT, stängning rapporter inlämnades i 241. Resterande nio var utreds av SIT, bland annat två som övervakas av Central Bureau of Investigation, att regeringen hade sagt.

Den 24 Mars förra året, hade domstolen frågade Centrum för plats innan det filer som hänför sig till ärenden som SIT hade bestämt sig för att “stänga”.

Den tidigare SITTER, som inrättats av inrikesdepartementet, leds av Pramod Asthana, en IPS officer 1986 parti, och har pensionerad Distriktet och Sessioner Domare Rakesh Kapoor och Ytterligare Biträdande Kommissionär, Delhi Polisen, Kumar Gyanesh.

Domstolen hörde en petition från S Gurlad Singh Kahlon, en medlem av den Delhi Sikhiska Gurdwara ledningsgrupp.

 

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App

© DVS Online Media Services Pvt Ltd