Nordkorea för att skicka laget till Vintern Spel, Söder att överväga lättnader förbud efter samtalen

0
85

Nordkorea överens tisdag för att skicka en delegation till nästa månad Vinter-Os i Sydkorea, Seoul tjänstemän sade, som den bittra rivaler satt för sällsynta samtal vid gränsen för att diskutera hur man kan samarbeta i Os och förbättra sina långa band ansträngda. (Foto:AP)

Relaterade Nyheter

  • Kinas Xi Jinping stöder utvecklingen i inter-koreanska samtal: Rapporter

  • Fn: s SÄKERHETSRÅD välkomnar Korea samtal som kan bygga förtroende och tillit

  • OSS kallar, Korea berättar, trots nordkoreas avvisande av avskaffandet av kärnvapen

Nordkorea sade under sällsynta samtal med Söder på tisdagen att det skulle skicka en delegation till Vinter-Os i Pyeongchang Sydkorea nästa månad och Seoul sa att det var beredd att lyfta några sanktioner tillfälligt så besöket skulle äga rum. På den första formella samtal med Sydkorea i mer än två år, nordkoreanska tjänstemän sade att deras delegation till Spel skulle bestå av idrottare, höga tjänstemän och en jublande truppen. Samtalen är nära ögonen av världens ledare angelägna för alla tecken på en minskning av spänningen på den koreanska halvön, med stigande oro över nordkoreas missiler och utveckling av kärnvapen i strid med Fn: s säkerhetsråds resolutioner.

Sydkorea har ensidigt förbjudna flera nordkoreanska tjänstemän från inlägg i svar till Pyongyang ramped upp missil och kärnvapenprov, som hölls trots internationella påtryckningar. Men några sydkoreanska tjänstemän har sagt att de ser Os som ett möjligt tillfälle för att lindra spänningar. Utrikesdepartementets talesman Roh Kyu-deok sade Seoul skulle överväga om det behövs för att ta “ett steg före”, tillsammans med FN: s säkerhetsråd och i andra relevanta länder för att hjälpa nordkoreanerna besöka för de Olympiska spelen.

Chef för nordkoreanska delegationen Ri: s Son Gwon, center, möts av sydkoreanska tjänstemän efter att han passerar gränsen för att delta i deras möte på Pannmunjom i den Demilitariserade Zonen i Paju, Sydkorea, tisdag (Foto: AP)

På tisdagens samtal, den första sedan December 2015, Seoul föreslagna inter-koreanska militära diskussioner för att minska spänningen på halvön, och en återförening av familjemedlemmar i tid för februari Lunar New Year semester, sydkoreas vice enande minister Chun Hae-sung sade. Den Norra har färdiga tekniska arbetet med att återställa en militär hotline med Sydkorea, tillade han, med normal kommunikation inställd på att återupptas på onsdag. Men Chun inte omedelbart säga vilken information som skulle överföras längs hotline.

Norra avhuggna kommunikation i februari 2016, efter Syd: s beslut att stänga av ett gemensamt driva industrial park i Norr. Sydkorea har också föreslagit att idrottare från båda sidor mars tillsammans på Spel’ invigning och andra gemensamma aktiviteter under Vinter-Os, Chun sa till reportrar utanför samtalen. Idrottare från de två koreanska staterna har paraderade tillsammans vid invignings-och avslutningsceremonierna stora internationella spel innan, men detta har inte setts sedan 2007 Asian Winter Games i Kina, efter att ha relationer kylda under nästan ett decennium av konservativa styre i Söder.

Det skulle också bli första gången sedan 2005 som Nord kommer att skicka sina kvinnliga cheerleaders, som ofta kallas för “hejar trupp av skönhet” genom att den sydkoreanska medier.

“PEACE HOUSE”

Mötena fortsatte på tisdag eftermiddag efter de två sidorna bröt upp för separat luncher. Tjänstemännen började tala vid 10 på morgonen (0100 GMT) i tre våningar Fred Hus tvärs över demilitariserad zon på den sydkoreanska sidan av Pannmunjom vapenvila byn.

“Nordkorea sagt att de är fast beslutna att göra dagens samtal givande, och göra det till en banbrytande möjlighet”, Sydkorea Chun sa. Chun sade också att sydkoreanerna föreslås att återuppta förhandlingar om nordkoreas kärntekniska program, men det fanns inga specifika svar från Norr. Dock nordkoreanska tjänstemän sade under mötet att de var öppna för att främja försoning genom dialog och förhandling, enligt Chun. Chefen för den nordkoreanska delegationen, Ri: s Son Gwon, sade: “Vi kom till detta möte idag med tanken på att ge våra bröder, som har höga förhoppningar för denna dialog, ovärderliga resultat som presenteras först i år …”

“BRA NU”

Nordkorea in i samtal med en “allvarlig och uppriktig hållning”, sa Ri, ordförande i North: s Kommitté för Fredlig Återförening av Fäderneslandet. Sydkoreanska Enande Minister Cho Myoung-gyon uttryckt optimism som mötet började.

“Våra samtal inleddes efter att Nord-och Sydkorea var avskild för en lång tid, men jag tror det första steget är halva resan, säger Cho. “Det skulle vara bra för oss att göra ‘bra present” som du nämnde tidigare.”

“Allt känns något nytt som vi inte har haft samtal i en stund,” sade han. Precis innan delegationen körde in i demilitariserad zon, ca 20 sydkoreanerna hade sett viftade med en banderoll som löd: “Vi önskar framgång för högt rankade bland de koreanska samtal.” En man sågs viftar med en flagga med en enhetlig koreanska halvön.

Varje sida delegation bestod av fem högre tjänstemän. Den nordkoreanska delegationen gick över gränsen inne i joint security area i Fred Hus runt 0030 GMT, en tjänsteman från Söder Enande Ministeriet sa till reportrar.

Usa, som har 28,500 soldater stationerade i Sydkorea som ett arv av koreakriget 1950-1953, först svarade kyligt att tanken på inter-koreanska möten, men USA: s President Donald Trump senare kallade dem “en bra sak”. Trump har sagt att han skulle vilja se att samtalen går utöver de Olympiska spelen. “Vid lämplig tidpunkt, vi ska engagera sig i,” sade han. På tisdag, Kinas utrikesministerium sade att det var gott att se att samtalen mellan Nord-och Sydkorea och välkomnade alla positiva steg. Ryssland ekade känsla, med en Kremls talesman sade: “Detta är exakt den typ av dialog som vi sa var nödvändigt.”

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App