Maleisië oppositie-alliantie namen 92-jarige Mahathir als kandidaat PM

0
44

Voormalige Maleisische premier Mahathir Mohamad glimlachen tijdens een interview met Reuters in Putrajaya, Maleisië, 30 Maart 2017. REUTERS/Lai Seng-Zonde/Foto Bestand

Top Nieuws

  • FIR tegen Tribune reporter over Aadhaar data breach verhaal

  • Padmavati wordt ‘Padmavat’, te botsen met Akshay Kumar ‘ s PadMan op 25 januari

  • Foto ‘s: Anushka Sharma terug op de sets van Shah Rukh Khan’ s Nul na dromerige bruiloft

Maleisië oppositie coalitie op zondag genaamd 92-jarige voormalig premier Mahathir Mohamad als de prime ministeriële kandidaat voor een algemene verkiezing die moet worden aangeroepen door augustus.

Met het land de meest populaire oppositieleider Anwar Ibrahim in de gevangenis, Mahathir wordt gezien als de grootste bedreiging voor de Premier Najib Razak, die is verzwolgen in een corruptie schandaal.

Mahathir, die een reputatie opgebouwd tijdens zijn 22-jarige ambtstermijn als premier van een no-nonsense autoritaire met weinig tijd voor andersdenkenden bevordering van de liberale waarden, staat ‘ s werelds oudste leider als de oppositie wint.

Een overwinning kan mogelijk ook de weg vrijmaken voor ex-Mahathir vijand Anwar om de minister-president.

Mahathir en Anwar vrouw Wan Azizah Wan Ismail zal de Pakatan Harapan coalitie kandidaten voor de premier en vice-premier ministerposten respectievelijk secretaris-generaal Saifuddin Abdullah zei in het bondgenootschappelijk verdrag.

Als de oppositie wint, wordt het onderdeel partijen zijn overeengekomen om onmiddellijk te beginnen met de juridische processen voor het verkrijgen van een koninklijk pardon voor Anwar, Saifuddin zei.

“…Dus dat Anwar onmiddellijk kunnen een rol spelen in de federale regering en vervolgens worden voorgesteld als kandidaat voor de achtste minister-president,” zei hij.

De Mahathir-Anwar coalitie en hun goedkeuring van elkaar is een omkering van hun bittere vete die gevormd wordt door Maleisië het politieke landschap van bijna twee decennia.

Anwar was eens een protege van Mahathir, en de rijzende ster van de Maleisische de politiek, maar ze had een vallende in de late jaren 1990. Kort daarna, Anwar werd gevangen gezet op beschuldiging van sodomie en graft, na te zijn ontslagen als vice-premier. Hij ontkende de beschuldigingen, ontslag als politiek gemotiveerd.

Anwar later leidde een oppositie-alliantie prachtig electorale winst in 2013. Najib is Barisan Nasional coalitie verloor de verkiezingen in die verkiezing, maar geslaagd aan de macht te blijven na het winnen van een meerderheid van de zetels in het parlement.

Anwar was weer veroordeeld in 2014 voor sodomie, een vergoeding zegt hij was een poging om zijn carrière te beëindigen, en in de gevangenis een jaar later, nadat hij er niet in om omvallen van het vonnis.

De sodomie overtuiging diskwalificeert Anwar van de politiek en van de betwisting van de volgende verkiezingen. Een koninklijk pardon, maar hem zou laten wedstrijd.

De oppositie aan de eerste Minister Najib heeft gebracht Anwar en Mahathir terug samen, met hun partijen nu de coalitie van de oppositie.

Najib is verwikkeld in een corruptieschandaal waarbij sprake fonds 1Malaysia Ontwikkeling Berhad (1MDB). In burgerlijke zaken, het AMERIKAANSE Ministerie van Justitie heeft aangevoerd dat ongeveer $4,5 miljard was van verduistering van 1MDB.

Het fonds heeft geweigerd eventuele overtredingen en Najib, die opgericht 1MDB, ontkent alle beschuldigingen van corruptie tegen hem en werd vrijgesproken van overtreding door Maleisië procureur-generaal.

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App