Utöver nyheter: Genomgripande förändringar i alltid-glad Bhutan, vad Undersökningar visar

0
56

Knappt 18% av hushållen äger en dator/laptop, enligt den Undersökning som rapport.

Relaterade Nyheter

  • I själva Verket: Varför KCR är gratis 24-hr gård kraften kan bli för mycket av det goda

  • Ersätter Medicinska Rådet i Indien: I Propositionen att reglera medicinsk utbildning, en fråga om val vs nominering

  • Electoral Obligationer: Hur de ska arbeta, hur “öppna” de kommer verkligen att vara

I allmänhet — spärra sådana omständigheter som dem som följer av Doklam krisen förra året — Bhutan är förmodligen den minst sedda land i Indien s grannskap. Landet gör lite “nyheter”, spärra den periodiska feelgood hänvisningar till att det är den “lyckligaste” plats i världen.

Och ändå, nästan obemärkt, Bhutan har förändrats de snabbaste bland alla länder i regionen under de senaste 10-15 åren — med långtgående konsekvenser för sig själv och sina grannar.

Från en tv-ägande av bara 17.31% 2003 — när datorer och mobiltelefoner var okända — ca 70% av hushållen i hela landet nu har tv-anslutningar, enligt den senaste Bhutan levnadsstandard Undersökning, som släpptes förra månaden. Nittio procent av urbana hushåll, och 27% av hushållen på landsbygden, har kabel-TV.

Knappt 18% av hushållen äger en dator/laptop, enligt den Undersökning som rapport. Genomsnittlig mobiltelefon ägande per hushåll är 2.3, 97% av hushållen har minst en. Lite mindre än två tredjedelar av 64,6%) av hushållen egna smartphones.

Bhutan är inte mer det land som var skyddad av sin monark från yttre påverkan vid sekelskiftet. Sedan blir en konstitutionell monarki med parlamentarisk demokrati 2008, den har gjort det bra ekonomiskt. Data som släpptes i December 2017 Fattigdom Analys Rapport, som utarbetats gemensamt av Bhutans regering och världsbanken visar att fattigdomen har minskat med en tredjedel till ca 8% av den beräknade med 12% under 2012. Fattigdomen har i själva verket minskat stadigt i flera år nu — det var 23,2% år 2007 och 31% år 2004.

Bhutan nu har den tredje högsta per capita-inkomst som ligger bakom Maldiverna och Sri Lanka i SAARC-regionen, och har fått en lysande rapport från Internationella valutafonden (IMF) som den tredje snabbast växande ekonomin i världen, med en beräknad 8% tillväxt för 2017 — även om denna tillväxt drivs främst genom export av el från sina många vattenkraft projekt, de flesta av dem byggdes av Indien, och är nästan helt beroende av efterfrågan från Indien.

Bhutan kommer att hålla i år sin andra fullt demokratiska val, sannolikt i April. Som grund för demokrati är att gå djupare, Bhutan medvetenhet om dess kust geografi, och om dess säkerhet och suveränitet, är också allt mer akut. Nyligen, i en kontroll av dess oberoende utrikespolitik, Bhutan stod ensam bland alla SAARC-länderna att avstå från att rösta på Jersualem omröstning i FN: s Generalförsamling alla andra i regionen och Kina, röstade för resolutionen, som levererade en rap på fingrarna till Usa för att försöka tvinga fram ett fullbordat faktum Jerusalems status.

Suveränitet och säkerhet var de två stora teman på en adress som Kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck levereras i förra veckan av December. Men Kungen verkade inte fokusera så mycket på yttre hot som på inre sårbarhet, och han frågade Bhutan för att skydda sig mot dem genom att förbli “internt beslutsam och stark”, och genom att stå med traditionella värderingar i samhället relationer.

“Historien om globala och regionala trender i andra länder har visat att nedfallet av länder som orsakas av fel i regeringar, uppdelning i rättsstaten, ekonomiska kriser, och de växande ekonomiska klyftorna mellan de rika och de fattiga. Människor känner sig hjälplösa, och att förlora sin tro och lita på att deras regeringar och i varandra. Deras frustration leda till interna stridigheter förmildrande religiösa, politiska och rasmässiga skillnader, vilket leder till politiska konflikter, anarki och krig. Detta har destabiliserat ekonomier, upplöstes styrelseformer, och förstörde samhällen och länder”, sade han i adressen, enligt online-nyheter portal, Den Bhutanesiska.

Med median 28 år och med barn under 15 år som står för 28% av den 7 lakh befolkningen, Bhutan största oro just nu är att skapa möjligheter till sysselsättning för de allt fler ungdomar väljer att delta i arbetskraften.

För landets fantastiska tillväxt är till stor del “arbetslösa”. Den arbetsföra befolkningen uppskattas till 506,611, och arbetsmarknaden är 61%. Jobben finns främst inom jordbruket och i den offentliga sektorn. Enligt ett utkast till arbetskraftsundersökningen rapport för 2016 som presenterades för Bhutans Parlamentet i November förra året, även om arbetslösheten har sjunkit från 2,5 procent år 2015 till 2,1 procent 2016, ungdomsarbetslösheten har ökat med 2,6%, och kan vara så hög som 13,2 procent.

Den andra utmaningen, paradoxalt nog, är de sjunkande födelsetalen. Från 5,6 1994, Bhutan nått sin ersättare nivå fruktsamhetstalet för 2.3 år 2007. Enligt de senaste uppgifterna, fruktsamheten är nu 1.9, vilket är lägre än ersätter nivåer. Det allmänna födelsetalet är 17 per 1 000, medan dödligheten är 12,2 per 1 000. BLSS 2017, dock, visade på att lycka nivåer, trots att den har minskat något, är fortfarande mycket hög tydligen 76% av hushållen anser sig nöjda, och endast en av 39 personer som är mycket missnöjda.
varinder.bhatia@expressindia.com

För alla de senaste Förklarade Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App