Hardlook: De cultus van de zelfbenoemde godman Virender Dev Dikshit

0
46

Illustratie Subrata Dhar.

Gerelateerd Nieuws

  • Nitesh Rane zoekt CBI sonde in Kamala Molens vuur geval

  • Geef rapport op Rohini ashram oprichter verblijfplaats: Delhi High Court te CBI

  • Virendra Dixit ashram: CBI registers 3 gevallen

De acht zusters was overleden, voor redenen die niet konden worden verklaard. Wat zei de Brahmaan huishouden was vervloekt, anderen noemen het lot. Het verhaal van de acht sterfgevallen in de kinderschoenen in de Dixit huishouden, in het slaperige gehucht Ahmadganj in Farrukhabad, is nu meer dan 80 jaar oud.

Ongeveer 12 jaar later, in de winter van 1942, enkele oude dorpelingen herinneren zich nog hoe een zwaar zwangere Leelavati Dixit lees de hele Ramayana elke dag voor negen dagen, te vragen de goden te sparen en haar ongeboren kind het lot van die acht dode meisjes van de familie. In februari, ze gaf geboorte aan een jongen die, in tegenstelling tot zijn neef, overleefd. Zijn ouders noemden hem Virender Dev Dixit.

Het stro en modder huis waar Dixit werd geboren heeft lang ingestort, maar alles in Ahmadganj lijkt vast te zitten in de tijd — het heeft geen verlichting, geen mobiele telefoons, zelfs niet voor een televisie. Maar toch, onder de 150-tal Brahmaan en Teli gezinnen hier, het nieuws zich heeft verspreid. Dat Dixit — de purohit ‘ s zoon, die het gebruikt voor het lezen van de Ramayana en de race zijn buffels in de velden — is gewild als een vermeende verkrachter, een nep-godman die gebouwd ashrams in India, waar hij hield vrouwen opgesloten, en een land grabber die gedupeerd volgelingen op te bouwen de Adhyatmik Vishwavidyalaya.

Na invallen in zijn ashram in Rohini op 19 December, het CBI het geval van de Delhi-de Politie is op 3 januari en in beslag genomen bewijsmateriaal te verzamelen van de ashram. Het is nu op zoek naar Dixit, die onderduiken.

Vier Sparren zijn geregistreerd bij Rohini is Vijay Vihar politiebureau in verband met Adhyatmik Vishwavidyalaya — twee tegen Dixit vermeende verkrachting en gedwongen opsluiting, één tegen drie toegewijden voor het belemmeren van een team van de controle van de ashram op December 19, en een door een vrouwelijke gedetineerde tegen haar eigen broer, beschuldigt hem van verkrachting.
Eerder, te Dixit had vier verkrachting ingeschreven zaken tegen hem in Farrukhabad, maar werd vrijgesproken.

***

Dixit de zus van Vijay Laxmi (63) zei haar broer was zeer ‘beschermende’ van vrouwen. (Express Foto)

Jai Narayan Chaturvedi, die beweert te worden Dixit ‘ s jeugd vriend, zegt de man in het nieuws is een verre schreeuw van de jongen die hij kende — een vlotte prater, maar in wezen een eenling die bleef beperkt tot zijn huis door zijn familie.

“Ze zorgde ervoor dat hij nooit het huis uit, tenzij er een boodschap doen. Zijn vader, Sohan Lal Dixit, was een streng man en baba (Dixit) had geen leven naast school en thuis. Maar hij hield van zijn moeder; ze waren heel dichtbij,” zegt Chaturvedi. De familie woonde in een kutcha huis, en bijna elke moesson, het dak zou worden weggevaagd.

De dorpelingen zeggen Dixit zou besteden het grootste deel van zijn vrije tijd aan het lezen van religieuze literatuur. Dit was grotendeels te danken aan zijn moeder, die nooit laat hij vergeten hoe hij het overleefd hadden, na de dood van acht meisjes. Dixit ‘ s zus, Vijay Laxmi, geboren 12 jaar na hem, herinnert zich: “We waren de enigen die leefde. Onze ouders zouden altijd vertellen ons over hun dood. Mijn broer werd zeer beschermend van de vrouwen na.”

Maar die “beschermende” de natuur uitgebreid aan het verliezen hun geduld als ze het huis uit. “Een keer, ik wilde kijken naar de Rampur mela. Hij vertelde mij niet aan te gaan, maar ik ging geen enkele manier. Toen ik terugkwam, sloeg hij me venijnig. Na dat ik alleen met hem gepraat toen vroeg hij me iets… Maar ik nauwelijks het huis verlaten”, zegt Laxmi, nu 63. Brijnandan Chaturvedi, een ander van Dixit ‘ s “vrienden”, zegt hij was vooral dol op de maandelijkse nieuwsbrief van Kalyan, een religieus boek met korte verhalen uit religieuze verhalen, gedichten en geschriften. “Mijn oom was in het Leger. Hij zou ons kopieën van Kalyan en Dixit zou de race naar de eerste. Hij zou het voorlezen van gedichten tot ons als slechts zeven,” Chaturvedi zegt.
De dorpelingen zeggen Dixit groeide nog meer religieuze na de verhuizing naar de naburige Kampil wijk — de thuisbasis van vele religieuze sites in 1952, toen hij in Klasse VI. Ze bewogen zich in een één-kamer accommodatie tussen de tabak velden, naast ‘Draupadi Kund’, de vijver, waar de Pandava vrouw uit de Mahabharata wordt gezegd te hebben gebaad, terwijl in ballingschap.

Een van Dixit de schoolgenoten op de Prathmik Pathshala in Kampil zegt dat hij was bekwaam in het Sanskriet: ‘Hij was een bijzondere jongen. Na school gebeden, zou hij schreeuwen Vande Mataram en blijven herhalen. Maar hij kreeg sympathie als hij kwam uit een arme familie.” Het was in Kampil, op de plaats waar de familie huis gebruikt te worden, dat Dixit zijn eerste ashram in 1983, en noemde het de Adhyatmik Vishwavidyalaya.

***

De politie voerde een raid op Dixit de Rohini ashram van vorig jaar.

In 1965, toen Dixit 23, zijn moeder is overleden. Door vervolgens scheuren verschenen was in zijn relatie met zijn vader. Rafiullah Khan, een buurvrouw, zegt dat na elke ruzie, Dixit zou lopen naar zijn huis om schaak te spelen. “Hij nam mijn schaakbord en keerde nooit meer terug. Het kan nog steeds binnen de Kampil ashram,” lacht hij.

De enige keer dat vader en zoon waren in de overeenkomst was rond Dussehra, wanneer Dixit zou spelen van het deel van het Ram in de Ramayana. Laxmi zegt het onderwerp van Dixit ‘ s huwelijk was een bijzonder zure punt. “Mijn vader hem wilde trouwen, maar hij wilde studeren. Hij was te verdiept in religieuze teksten. Zodra een meisje van onze vader geplukt voor hem is overleden. Dixit besloten om nooit te trouwen, na dat,” zegt ze.

Vaak, Dixit zou lopen naar de plaatselijke politie om te klagen tegen zijn vader. Om Prakash Agnihotri, die loopt van een kliniek thuis in Kampil, noemt zichzelf Dixit de “eerste fan”. Agnihotri, die brak banden met hem lang geleden, zegt Dixit zou weglopen van huis en slapen op zijn terras. Volgens hem, Dixit deed een MA in het Sanskriet van een eigen college in Mathura. Later werd hij gespot door een professor die hem uitgenodigd om zich bij zijn onderzoek in Berlijn. Echter, Dixit kon niet verhogen genoeg middelen om te gaan. In 1970 verhuisde hij naar Ahmedabad te doctoreren.
Voor de volgende vijf jaar werkte hij aan zijn proefschrift onderwerp, ‘Sristhi ka ard purush kaun hai (Wie is de eerste mens in het heelal)?’, in Ahmedabad Universiteit.

Het was hier dat hij contact gemaakt met de Brahmakumaris — een religieuze sekte, gesticht door Lekhraj Khubchand Kripalani, met geestelijke hoofdkwartier in Mount Abu. Dixit ging vaak naar Mount Abu en later beweerde te hebben geperfectioneerd de ‘Gyan Muralis’ — goddelijke kennis over het heelal dat Lekhraj gebruikt om te prediken aan zijn volgelingen.
Agnihotri zegt dat Dixit de interesse verloren in de PhD, en kreeg zelfs in een rij met de sekte. “Hij beweerde Lekhraj de geest woont in hem; hij is Brahma. Hij liet Ahmedabad na het gevecht, maar nam de scripts van Gyan Muralis met hem. Hij was slim op die manier.”

Tijdens zijn verblijf in de Ahmedabad ashram van de Brahmakumaris, Dixit naar verluidt probeerde om de vrouwen de wijken, maar werd tegengehouden door de mannelijke volgers. “Hij probeerde te overtuigen volgelingen dat hij de incarnatie van Shiva, en later, van Brahma. Hij zou rekruut toegewijden buiten onze centra. Hij had ondermijnd onze muralis voor persoonlijk gebruik,” zegt Brij Mohan, de aanvullende secretaris van de Brahmakumaris.

Agnihotri verplaatst met Dixit wanneer hij zijn basis in Delhi. De tweede toegewijde Dixit verworven, zegt hij, was een voormalige Delhi Politie sub-inspecteur Ashok Pahuja. “Hij zou beweren dat Brahma en zeggen dat hij niet gekwetst worden tijdens een trance. Maar Pahuja sloeg Dixit tijdens zijn zogenaamde trance en zei Brahma zou kunnen worden gekwetst. We lachten allemaal. Dixit was woedend en probeerde terug te slaan, maar de officier draaide zijn arm. Pahuja links voor Delhi na dat,” Agnihotri zegt.
In 1982, toen zijn vader stierf, Dixit was niet aanwezig bij de crematie. Maar hij kwam al snel na zo ‘Baba Virender Dev Dixit’, gesloopt zijn ouderlijke woning, en bouwde de eerste Adhyatmik Vishwavidyalaya. De lokale bevolking onthouden Dixit aanbrengen van stucwerk op de muren en het bouwen van de ashram zelf. Het was in eerste instantie twee verdiepingen, met gapende gaten bedekt door een deken.

De eerste kliek Dixit de supporters te komen waren Brahmakumaris van Mount Abu, Mathura en Delhi. In 1992, een fiscale advocaat van Gujarat, Dashrat Patel, geholpen financiering van de ashram. In 1994, de tweede ashram kwam in Kolkata Salt Lake City, met de hulp van een lokale bewoner.

“Hij nam gehele Brahmakumari groepen,” Agnihotri zegt. “Maar toen begonnen we aan de vraag van zijn leringen. Hij beweerde dat de wereld zou eindigen in het jaar 2000, en we bestreden zijn berekeningen. Zijn eerste groep brak weg als hij niet kon tolereren van afwijkende meningen. Wij waren de eersten die zich verzetten tegen Dixit… Één keer kwam hij naar me toe met een penicilline-injectie en ik prikte leuk tegen hem zeggen dat als hij was Brahma, waarom de noodzaak voor injecties. Dat was de eerste keer dat we vochten.”

De komende 23 jaar, die hij al meer dan 160 ashrams in verschillende staten, waaronder Delhi, Karnataka, Andhra Pradesh, Jammu, TOT en Rajasthan. Ashrams waren ook geopend in de verenigde staten, Londen, Maleisië en Nepal. Zodra een ashram zou komen, de bewoners werden aangespoord om mee te doen. Veel van de ashrams worden verondersteld te zijn gebouwd door het grijpen van het land van de toegewijden. In 2017, een marine-ingenieur van Hong Kong Koopvaardij, Ravindra Nath (69), vermeende Dixit had pakte zijn drie-verdiepingen tellend huis in Salt Lake met behulp van vervalste documenten. Nath zei hij gebruikt om een toegewijde, maar in 2017, vroeg hij Dixit over enkele van zijn leringen. Dixit begon het vermijden van hem, en een maand later, zijn eigendom werd “overgenomen”.

***

Om Prakash Agnihotri, die noemt zichzelf Dixit de eerste ‘toegewijde’, staat in de voorkant van Dixit de eerste ashram in Farrukhabad de Kampil. Foto ‘ s: (Express Foto door Praveen Khanna)

In 1998, Pahuja terug van Delhi en de coördinatie met de Agnihotri en Dashrat Patel, samengesteld de eerste lijst van verkrachting tegen Dixit. In 1998, vier verkrachting gevallen werden geregistreerd tegen hem na een Kolkata resident beweerde dat zijn dochter was opgesloten en verkracht in de Kampil ashram.

De toenmalige SP van Farrukhabad, Gurbachan Singh, leidde de ashram raid. Als de politie gesleept Dixit uit, pyjama gleed uit en viel, en hij werd meegenomen naar Farrukhabad de Gevangenis in zijn ondergoed. Bhagat alias Shailander, in de gevangenis van de tijd, claims, “Iedereen wist dat hij werd aangeklaagd voor verkrachting. Hij werd in elkaar geslagen en voor de volgende vier maanden, hebben we hem schone toiletten, het vegen van de cellen en eten te bereiden. Hij zou verbergen, elke keer als hij ons zag.”

Dixit een neef van Hridesh Pandey, een advocaat, kwam in zijn verdediging. “De verkrachting tegen viel uit elkaar in de rechtbank. Hij was uit te laten na vier maanden in de gevangenis”, zegt hij. Pandey en Dixit trouw gebleven tot in de late jaren 2000, toen de voormalige werd uitgesloten van deelname aan de Kampil ashram door dompelen aanwezigheid.

“Getuigen in de vier verkrachting gevallen bleek vijandige,” zegt de plaatselijke SP op Farrukhabad, Mrigender Singh. In de nacht dat hij werd gesleept uit de Kampil ashram was de laatste keer dat de lokale bevolking zag Dixit. Ze zeggen dat hij niet heeft geretourneerd aangezien. De ashram is uitgegroeid tot een witte fort, met grote deuren vergrendeld met stalen luiken, ramen met ijzeren staven, prikkeldraad op het terras, en een aantal zonnepanelen op de top.

Ondertussen, in 2002, op 30 km afstand in Sikattar Bagh, Dixit gebouwd een andere tak van de Adhyatmik Vishwavidyalaya, naar verluidt na gulle financiering van een volger die een verblijf in Londen, Pandey vorderingen. Sikattar Bagh bewoners zeggen dat er een gestage stroom van bezoekers naar de ashram. Dan, in 2011, de geschiedenis herhaald zich als een Banda resident beweerde dat zijn dochter was opgesloten en verkracht in. Deze keer, de Gulabi gang — vrouwelijke activisten die strijden tegen huiselijk geweld — stapte in. Hun Sikattar Bagh leider, Anjali Yadav, mobiliseerde de plaatselijke bevolking en de belegering van de ashram met de hulp van de politie. De Banda meisje werd gered.

Yadav, zegt de ashram advocaten ingediend meerdere rechtszaken tegen haar, en het meisje ging op om te getuigen tegen haar ouders. “De ashram had gehersenspoeld veel vrouwen,” Yadav zegt. Bewoners beweren vele andere ouders druppelde in daarna, op zoek naar hun dochters. Nogmaals, na het beleg, Dixit was nog nooit gespot. De Farrukhabad ashram was weer overvallen op 25 December van vorig jaar, met de politie redden van ongeveer 40 vrouwen. Echter, de vrouwen beweerden dat ze waren op hun eigen wil, en later terug naar de ashram.

***

De raid op de Rohini ashram op 19 December vorig jaar, die leidde tot de nieuwste beschuldigingen van verkrachting tegen Dixit, werd gevraagd door een van de Delhi High Court order op een PIL ingediend door de NGO ‘ s, Stichting voor Sociaal Empowerment. De NGO vermeende meerdere minderjarigen en vrouwen werden illegaal opgesloten, en had verwezen naar een vermist meisje uit Pilani en een vrouw uit Telangana, het nastreven van een Doctoraat van de VS.

Een van de vrouwen die vermeende verkrachting is de 32-jarige dochter van een ex-Delhi politieagent. De politieman had ingeschreven drie van zijn dochters in de ashram. Elke ochtend, zegt ze, een 15-tal televisies zou spelen Dixit ‘ s betoog. “We zouden luisteren naar zijn muralis. Hij zou zeggen dat de buitenwereld gevaarlijk was en zouden we niet overleven. Ze probeerde me een verklaring te ondertekenen-achtige ding, die zeiden: onze ouders waren ‘overgave’ ons naar de ashram,” zegt ze.

Ze beweert dat tussen 2006-07, ze was verkracht door Dixit. “Ik zou nooit iemand te vertellen over wat er gebeurde binnen. Ze chanteren je pas achteraf. Hij vertelde me dat ik was een deel van zijn 16,000 ranis,” ze beweert. De vrouw zegt dat ze gebruikt het excuus van haar raad van bestuur examens om te vertrekken van de ashram rond 2007, maar haar zusters bleven terug. Een 13-jarig meisje uit, gered tijdens de laatste maand van de raid, zegt, “Baba zou komen om onze wijken en slaap bij ons naakt. De meisjes om me heen zei dat ze zijn ranis, en als ik niet slaap met hem, ik zou een chandalni (demon).”
De 48 vrouwen gered in de raid zijn overgebracht naar een opvanghuis in Delhi, zegt COR-voorzitter Sabrina Sabharwal.

Met Dixit de verblijfplaats onbekend is, alles is rustig op de Kampil ashram. De poort zelden geopend. Een paar meter verderop is een gaushala, nu veranderd in een zelfvoorzienende agrarische gemeenschap gerund door de ashram mannelijke werknemers. Een van hen, Somresh, een voormalig accountant, zegt, “Alles is te voorzien, Dixit baba. De wereld is te komen tot een einde, en alleen degenen die zuiver van hart zullen overleven. De baba komt en iedereen moet wachten.”

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App