Kamna Chandra: skript hon skrev

0
91

Livet mindre vanliga: Kamna Chandra (Foto: Vignesh Krishnamoorthy)

Relaterade Nyheter

  • Familjer i Maten: Kyckling Sanju Baba För den Hungrande Själen

  • Ner i Jungeland: Dino Dagar

  • Det är Utmattning vid Sjön: Lake Geneva har varit en inspiration för många konstnärer genom tiderna

Minns hon gråter hysteriskt på hela tågresa från Meerut till Dehradun. Detta var början av 1940-talet. Manusförfattare Kamna Chandra var packade iväg för att studera vid Mahadevi Kanya Pathshala, Dehradun, för att fortsätta sina studier. Hon var 10 år. “Min bror blev eskorterade mig. Co-passagerare som undrade om jag var tvungen att lämna. Men jag var bara upprörd vid tanken på att lämna min familj bakom sig för första gången. Men jag visste också att det var ett stort steg för min mamma. Hon hade skickat mig till ett hostel för att studera, trots motstånd från den utvidgade familjen, som ville att jag skulle gifta sig, säger Kamna Chandra, manusförfattare av många drabbade filmer som Prem Rog, Chandni, 1942: En kärlekshistoria, och den senaste träffen, Qarib Qarib Singlle (QQS), som hon skrev ursprungligen som en radio spela i början av 1970-talet. Vi möter henne i Mumbai på hennes Bandra bostad, där minnen och fotografier av hennes berömda barn — filmkritiker Anupama Chopra, direktör Tanuja Chandra och författare Vikram Chandra — prick varje tillgänglig yta är smakfullt inredda lägenhet.

Att skriva berättelser, då spelar och, så småningom, i filmer, i efterhand, var något Chandra var undermedvetet förbereder för. Född i en liten stad nära Muzaffarnagar i Uttar Pradesh, Chandra ‘ s far var lärare och mamma en hemmafru. “Min far inskärpt vikten av utbildning i oss alla. Han var den första examen från sin by. När jag var 10, jag hade redan läst Jaishankar Prasad och alla verk av Premchand, säger Chandra, som bekänner, att till skillnad från sina syskon (två systrar och en bror), hon var aldrig ett underhållningsvärde i den akademiska världen. Chandra förlorade sin far — det största inflytandet i hennes liv — mycket tidigt. Han var 42. “Men min mor höll henne i marken och såg till att alla av oss systrar var utbildade. Hon insåg min fars dröm — att göra min bror en ingenjör. Han kom in Thompson Högskola, numera känd som IIT Roorkee. Avgifterna var så hög, jag vet inte hur hon lyckades, men hon gjorde, säger Chandra.

(Foto: Vignesh Krishnamoorthy)

Dehradun är där Chandra upptäckte henne författarens gen. “Min lärare uppmuntrade mig”, säger hon, och tillägger att, 1947, “hostel lades ned och omvandlas till klassrum, eftersom det fanns många flyktingar som kom från andra sidan gränsen. Jag flyttade sedan till Allahabad, där min bror arbetar och avslutat min skola.”

Som tur skulle ha det, Chandra levde mycket nära All India Radio Station i Civil Lines, Allahabad. En dag var hon bara gick in och provspelade att vara en röst konstnär. “Jag blev utvald, men reglerna var stränga. Du skulle bara anropas en gång i två-tre månader — vi har betalat en check av Rs-20. Men jag älskade utmaningen, Chandra säger.

Hennes experiment med etern fortsatte även efter att hennes äktenskap 1953 till Navin Chandra, en företagsledare. Hon flyttade från Modinagar till New Delhi i slutet på 50-talet och började skriva regelbundet, inklusive radio berättelser och spelar för Behano ka Program och Hawa Mahal.

1984, Chandra slutade skriva manus till TV-serien Trishna — baserad på Stolthet och Fördom. I 1977, Chandra familjen flyttade till Mumbai, på grund av makens arbete. Chandra hade alltid varit fascinerad av Raj Kapoor och eftersom hon var i Mumbai, hon plockade upp telefonen och uppringda numret av RK Studios i Chembur. “Kapoor saab: s assisterande Harish plockas upp. Jag berättade för honom att jag är en författare och jag har en historia att berätta Raj Kapoor. Han sade, ‘Raj sir är upptagen, kan du berätta det för mig’. Jag vägrade men jag lämnade mitt nummer. Efter en vecka ringde telefonen och jag hade ett möte med Raj Kapoor, säger Chandra.

(Foto: Vignesh Krishnamoorthy)

“Rajji lyssnat på min historia, som kom att bli Prem Rog. Det var en verklig händelse som min mamma hade berättat. För den tiden, historien om Prem Rog var okonventionella — historien om en änka. Han sade, ‘Kamnaji, jag gör inte en konstfilm. Jag ska göra några förändringar’. I den ursprungliga berättelsen, hjältinnan och sprang iväg, men han sa “Vår hjältinna kan inte köra off”,” påminner om Chandra.

Hennes nästa film var Chandni, där hon arbetade med Yash Chopra. Detta är också ungefär samtidigt skrev hon TV-serien Kashish — alla med starka kvinnor i huvudrollen.

“Jag tycker att kvinnor förtjänar mer än så”, säger hon. I början av 1990-talet, Chandra kalla kallade en annan regissör, Vidhu Vinod Chopra. Resultatet var 1942: En kärlekshistoria och Kareeb.

Samtalet övergår till hennes nuvarande framgång, Qarib Qarib Singlle, som hon skrev ursprungligen som en radio spelar. Den ursprungliga spåras resan av en poet vars pseudonym var Viyogi. “Jag hade börjat historien med honom är 16 och i kärlek. Hjältinnan var hans granne, som han träffade senare. Hon skulle lyssna till hans busstreck om hur hans ex-flickvänner är missnöjd utan honom. Så en dag hon sade, ” Varför går du inte träffa ditt ex förbindelser och se hur de gör?’ Det är så han ger sig ut på denna resa. Eftersom det var 70-talet, kunde hon inte följde med honom. Men hon städar sitt hus i sin frånvaro och sedan väntar på honom”, säger Chandra.

Chandra känns hennes resa har varit surrealistiska. Men trots allt, hon säger att hon har en sista berättelse hon vill ha översatt på den stora skärmen. “Jag tror inte att jag kan ringa vem som helst nu och be dem om en berättarröst även om jag har skrivit sex träff filmer — med stora banderoller och stjärnor. Men jag har fortfarande denna sista berättelse kvar i mig, vilket jag tror är mitt bästa historia. Jag vill verkligen Shah Rukh Khan att agera i den. Jag fick ringa till hans kontor en gång — hans assistent eller sekreterare som plockas upp. Men ingenting kom av det. Kanske efter att ha läst den här historien, vem vet…” Chandra underverk högt. Det är dags ändå för att vara tredje gången gillt.

För alla de senaste Öga Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App