Counter-protestene i Iran: Pro-regjeringen rally holdt, presten oppfordrer straff for ledere

0
74

En prest tar et bilde av et pro-regjeringen demonstrasjon i den sørvestlige byen Ahvaz, Iran. Tusenvis av Iranere deltok i pro-regjeringen demonstrasjoner i flere byer på tvers av landet.

Relaterte Nyheter

  • Iran er Revolusjonerende Guard sier uro fomented av utenlandske fiender beseiret

  • Donald Trump sier åpen for samtaler med Nord-koreas leder Kim Jong Un

  • Russland ikke har stor innflytelse over Pakistan, hevder Usa

Titusenvis av regjeringen støttespillere samlet over Iran på fredag, sverge troskap til den geistlige etablering og anklage arch-fiende Usa oppmuntre den største anti-regjeringen demonstranter i nesten et tiår, statlige TV rapportert. Teheran er fredag bønn leder heter på myndighetene for å håndtere “fast” med de som er ansvarlige for tenner over en uke med demonstrasjoner, der 22 mennesker ble drept og mer enn 1000 har blitt arrestert, ifølge Iranske tjenestemenn.

“Men de vanlige Iranere som ble lurt av disse Amerikansk-støttede pøblene bør behandles basert på Islamske nåde,” imam Ahmad Khatami fortalte tilbedere i Teheran university, TV rapportert. Khatami også oppfordret regjeringen til å “betale mer oppmerksomhet til folks økonomiske problemer.” Protester brøt ut på Des. 28 i den hellige sjiamuslimske byen Mashhad etter at regjeringen annonserte planer om å øke prisen på drivstoff og kutte månedlig cash brosjyrer til lavere inntekt Iranerne.

Uroen spredd seg til mer enn 80 byer og rurale områder, da tusenvis av unge og arbeiderklassen Iranere uttrykt sinne på pode, arbeidsledighet og en dypere gapet mellom rike og fattige.

Noen 42,000 folk tok del i uro over hele landet, innenriksminister Abdolreza Rahmani Fazli ble sitert av state-TV. For å prøve å dempe spenninger, regjeringen stanset den planlagte drivstoff prisøkninger og kontanter handout kutt. Ali Rabiei, irans statsminister borettslag, arbeid og sosial velferd, sa regjeringen hadde planer om å lage i over 900 000 arbeidsplasser innen Mars 2019, det statlige nyhetsbyrået IRNA rapportert på fredag.

Iranske tilbedere brenne en representasjon av AMERIKANSKE flagget, å lese “den mest fortjente flagg for å brenne”, under et rally mot anti-regjeringen demonstranter etter fredagsbønnen seremoni i Teheran. (Foto: AP)

Iranske tjenestemenn sa protestene var resultatet av utenlandske initiativ og lo og gjorde narr av USAS President Donald Trump støtte av demonstranter mot det han kalte en “brutal og korrupt” etablering.Myndighetene har produsert ingen bevis for usas rolle i demonstrasjonene, som har manglet en samlende leder.

VAKTER KVALTE URO

Russlands Assisterende utenriksminister Sergej Ryabkov sa irans uttalelser om at ytre påvirkninger fomented uro ikke var grunnløse og at Washington brukt en mulig metode for å destabilisere regjeringer mislikte det. Han la til at USA kaller for et ekstraordinært møte i U. N. sikkerhetsråd for å diskutere uroen i Iran forstyrret med landets suverenitet, nyhetsbyrået Interfax sa. Rådet møttes fredag for å diskutere Iran.

Irans Ambassadør til fn Gholamali Khoshroo fortalte U. N. sikkerhetsråd møtet at Usa hadde misbrukt sin makt som et fast medlem av Rådet ved å ringe til et møte på uroen i Iran.

Han la til at Iran hadde “harde bevis” på at de siste protestene i Iran var “veldig tydelig rettet fra utlandet”. Men usas Ambassadør til FN Nikki Haley sa at Usa sto “unapologetically med de i Iran som søker frihet for seg selv, velstand for sine familier, og verdighet for deres land”.

“Vi vil ikke være stille. Ingen uærlig forsøk på å ringe demonstranter “marionetter av utenlandske krefter’ vil du endre det. Det Iranske folk vite sannheten. Og vi kjenner sannheten,” sa hun til U. N. møte om Iran. Irans utenriksminister Javad Zarif skrev på sin Twitter-konto at møtet var “en annen utenrikspolitikk tabbe av OSS President Donald Trump ‘s administrasjon”.

Innbyggerne kontaktet av Reuters i ulike byer sa protestene hadde vist tegn på at det skal opphøre siden torsdag, etter etableringen intensivert en aksjon mot demonstrantene ved fordeling Revolusjonerende Vakter styrker til flere provinser. Iran er elite Vakter og dets tilknyttede iranske sivilsamfunnet milits undertrykt landets 2009 uro over påståtte valg svindel, som dusinvis av pro-reform Iranerne ble drept.

UNITED FRONT

På fredag rally, demonstranter som ropte “Død over til Amerika” og “Død til Israel”, bærer bilder av Iran ‘ s øverste myndighet Øverste Leder Ayatollah Ali Khamenei, og vinket Iransk flagg. Tv-opptak av møter i flere byer viste folk chanting “Vi støtter Imam Khamenei … Vi vil ikke la ham være alene i sin kamp mot fiender”. “Demonstrantene krever straff for de som er bak utenlandske knyttet opptøyer som fornærmet religion og våre myndigheter,” statlig tv rapportert, under henvisning til uro i hvilke sosiale medier opptakene viste demonstranter rive ned bilder av Khamenei.

I dette bildet er levert av Tasnim News Agency, kvinner holder plakater som viser portretter av sen Iranske revolusjonære grunnlegger Ayatollah Khomeini, og Øverste Leder Ayatollah Ali Khamenei under en pro-regjeringen rally i den hellige byen Qom i Iran. (Foto:AP)

Hardliner Khatami sa regjeringen bør ta mer merke til av Iranere’ økonomiske problemer. “Det er de ansatte som sier at de ikke har mottatt sin lønn i flere måneder … Disse problemene bør løses,” sa Khatami, ifølge statlig TV. I frykt for at ytterligere uro kunne undergrave den Islamske republikk helt, irans fraksjon-ridd politiske elite har vist en samlet front.

Men Khamenei og hans uforsonlige allierte har kritisert Iranske President Hassan Rouhani for ikke å gjenopplive økonomien etter de fleste sanksjoner mot Iran ble opphevet i 2016 under en avtale nådd mellom Teheran og stormakter sikte på å dempe landets kjernefysiske program. Rouhani sikret avtale i 2015, raising håp om bedre økonomiske tider blant mange Iranere, men misnøyen har siden steget over mangel på bred bedring i levestandard.

For alle de nyeste Verdens Nyheter, last ned Indian Express App