Pakistan Air Force Asghar Khan som talade för att Arjan Singh 1965 dör på 96

0
52

Asghar Khan (center-höger) för att inspektera en guard of honour under hans Indien besök.

Tidigare Pakistan Air Force (PAF) Air Chief Marshal Asghar Khan, 96, gick bort i Islamabad på fredag. Början rapporterade Khan dog efter en lång tids sjukdom. Han kommer att begravas på lördag i Abbottabad.

Jammu och Kashmir, född Khan var den första Kungliga Indiska flygvapnet (RIAF) officer att flyga Gloster Meteor-III jet fighter 1946.

Khan kämpade andra Världskriget i Burma, befallde Nr 9 Skvadron i Ranchi, Gurgaon och Delhi. Han tjänstgjorde som Chef Flygande Instruktör på RIAF s Förväg Flying Training School i Ambala innan han flyttade till Pakistan 1947. Khan efterträdare i Ambala, Wing Commander Nair, arrangerade på ett flygplan för honom att fly till Pakistan.

I sin bok “Min Politiska Kamp”, Khan skrev Nair inte vill ha honom att resa med tåg på grund av upploppen. “Wing Commander Nair gjorde oss en bra sväng och räddat våra liv.”

Khan försökt att hålla kontakten med sina tidigare Indiska flygvapnet (IAF) kollegor rätten till slutet. Han talade till sin RIAF kollega, Squadron Leader Dalip Singh Majithia, nio dagar före sin död.

I oktober, han ringde Chandigarh-baserade 96-åriga IAF veteran Air Marshal-Randhir Singh. De två hade arbetat tillsammans i Kohat och Miranshah i dagens Pakistan 1943. Randhir och Khan hade varit rumskompisar i Miranshah när deras skvadron som används för att bomba tribal byar i nordvästra Gränsprovinsen (nu Khyber Pakhtunkhwa).

Khan talade till Randhir efter 74 år och erbjöd kondoleanser över hans batchmate och IAF Marskalk Arjan Singh är död i September “Arjan var en mycket fin människa och jag är ledsen att höra om hans bortgång.”

Khan ‘ s änka, Amina Shamsi, berättade Indian Express i December förra PAF chefen har bett om Dalip. “Han har varit väldigt glömsk på sistone men han minns honom mycket väl.” Khan hade inte kunnat spåra honom som han hade lämnat IAF tidigt och bosatte sig i Uttar Pradesh.

Randhir ihåg Khan som “en mycket fin person och en exceptionell pilot”. “Vi har lärt oss så mycket från honom i dessa dagar. Han var på väg Nr 3 Skvadron detachement i Miranshah när vi var utplacerade för anti-tribal verksamhet.” Han tillade att de flesta av de bomba de två som utförs i en Orkan luftfartyg som används för att vara ineffektiva. “Byarna skulle vara tom som Brittisk agent i nordvästra gränsprovinsen skulle betala tribals att utrymma dem innan bombningen ägde rum,” sade han. “Asghar var en ledande Flying Officer och trots att jag var av samma rank och hans room-mate, jag var junior i tjänsten och vi brukade se upp till honom.”

Randhir erinras om Khan inte röker eller dricker. “Han ville inte ha en ambulerande ögat. Han var en gentleman.”

Khan och Arjan Singh, som var chefer för sina respektive krafter, talade och såg till PAF och IAF inte engagera sig i 1965 kampen mellan de Indiska och Pakistanska arméer i det Rann of Kutch.

Flytten att tala överskuggade deras karriärer. Khan var lättad som PAF chef i juli 1965 bara en månad innan Pakistan lanserade Drift Gibraltar i Jammu och Kashmir, följt av Operation Grand Slam i September samma år.

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App