Hva en DNA-blåkopi kan oppnå i crimebusting, hvor India fortsatt forsinkelser

0
87

DNA-fingeravtrykk ble først utviklet i 1984 av Alec Jeffreys i STORBRITANNIA, etter Jeffreys oppdaget at ikke to mennesker kunne ha samme DNA-sekvens.

Relaterte Nyheter

  • Simpy sagt: Lån har blitt frafalt. Hvorfor er bøndene fortsatt sint i Maharashtra?

  • I Telangana, en pågående kamp for spoils of ST reservasjon

  • Kull tilfeller: Overbevisning så langt

I Mars 2011, Bollywood-skuespiller Shiney Ahuja ble kjent skyldig og dømt til sju år i strengt fengsel for å ha voldtatt sin hushjelp — selv om offeret hadde fortalt retten at hun aldri ble voldtatt. Men Sewri fast-track-domstolen, som i det avsagt dommen, støttet seg tungt på DNA-bevis, der sæd prøver fra vaginale vattpinneprøver av offeret matchet med eksempler hentet fra de tiltalte.

Det var DNA-bevis for at etablerte identiteten til Thenmozhi Rajaratnam, også kjent som Dhanu, selvmord bomber som drepte Rajiv Gandhi Mai 21, 1991. Og til blåkopi — et annet ord for DNA — av noen bein ble oppdaget i en skog i Raigad, Maharashtra, i August 2015, og matchet med DNA av media entreprenør Indrani Mukherjea, hun hadde hevdet at hennes datter Sheena Bora var borte i USA.

Fra 1995 er Naina Sahni mord tilfelle for dagens hendelser av terrorisme, for eksempel 2013 Hyderabad blasts, DNA-fingeravtrykk har ikke bare kommet av alder, men blir også i økende grad brukt til kriminalitet etterforskning og rettsforfølgelse.

Som det vitenskapelige samfunnet sørget bortfallet på desember 10 av Dr Lalji Singh, feiret som “far til DNA-fingeravtrykk i India” er fokuset tilbake på teknologi han var forbundet med, den vitenskap som hevder å ha nær 100% nøyaktighet.

Les også| Rajiv Gandhi drepe for å Delhi buss gangrape: Hvordan DNA hjalp undersøkere

DNA-fingeravtrykk ble først utviklet i 1984 av Alec Jeffreys i STORBRITANNIA, etter Jeffreys oppdaget at ikke to mennesker kunne ha samme DNA-sekvens. Innen tre år etter oppdagelsen, STORBRITANNIA oppnådd verdens første overbevisning basert på DNA-bevis i en sak om voldtekt og drap. Det som er avgjørende, det beviser også reddet livet til en uskyldig mann som tidligere hadde vært belastet med kriminalitet.

Lynda Mann, en 15-år gammel jente, hadde blitt funnet voldtatt og drept i Narbourough, England. Dette ble etterfulgt av en lignende voldtekt og drap tilfelle tre år senere i det samme området. Politiet arresterte en Richard Buckland, som bekjente til både forbrytelser. Imidlertid, med bruk av DNA-fingeravtrykk, hans prøvene ble sjekket mot de som finnes på de døde kropper — de hadde ikke stemmer. Buckland var ryddet og en annen mann, Colin Pitchfork, ble deretter arrestert og dømt for drapene.

Ved 1988, Lalji Singh, som hadde vært i NORGE fra 1974 til 1987 på en Commonwealth Fellesskap, utviklet DNA-fingeravtrykk for kriminalitet etterforskning i Sentrum for Cellulær og Molekylær Biologi (CCMB) i Hyderabad, som han sluttet seg til etter som returnerer til India. I 1989, DNA-fingeravtrykk ble først brukt i et tilfelle av Kerala Politiet. Ved tidlig på 1990-tallet, teknologien hadde begynt å bli brukt for å etablere farskap, og å knytte kriminelle og identifisere ofre i oppsiktsvekkende forbrytelser. Fra 2000-tallet og fremover, teknologi ble et fast innslag i voldtekt tilfeller hvor vaginale vattpinneprøver ble matchet med sæd prøver fra mistenkte.

Det unike DNA-fingeravtrykk som et verktøy i undersøkelse er ikke bare begrenset til dets nøyaktighet, men også måten den kan sile gjennom crime scene bevis. Avansert DNA-fingeravtrykk kan foreta separate utskrifter av ulike individer selv fra et utvalg blanding funnet på åstedet, for eksempel i en gangrape tilfelle, DNA-fingeravtrykk kan identifisere hver av individer involvert i loven gjennom en prøve. I slike tilfeller, det blir clinching bevis mot tiltalte, og også bidrar til å utelukke dem som prøver stemmer ikke.

DNA kan typisk være hentet fra blod og sæd flekker på klær eller kropp, hår og tenner (med røtter), og selv fra ben og kjøtt hvis de ikke er helt forkullet. Under det Indiske rettssystemet, og det er bred retningslinjer på hvordan DNA-prøver som skal samles inn fra et åsted. Det er viktig å sikre at DNA av undersøkerne ikke bli blandet med at ofrene eller de mistenkte. Dermed, plukke opp prøver fra et åsted med sterilt verktøy og oppbevaring av prøver på en forsvarlig måte er avgjørende for bevis til å stå en rettslig test.

Og dette er hvor India er politistyrker har mye å ta opp å gjøre med kolleger i utlandet. Mens sentrale etater som for eksempel the Central Bureau of Investigation (CBI) og den Nasjonale Investigation Agency (NIA) har funnet DNA-fingeravtrykk for å være svært effektiv, og dermed sikre at åsteder er beskyttet og at prøvene er samlet inn av rettsmedisinske lag, state-politiet er ennå å bli trent i å gjennomføre slike vitenskapelige undersøkelser.

“Aarushi Talwar mord tilfelle av 2008 er et godt eksempel. Fordi åstedet var ikke laget av grensene, både politi og media tråkket over det. Nå er saken har ingen bevis for til slutt å etablere hvem som drepte den 14 år gamle jenta. Til state police er opplært til å isolere åstedet, vitenskapelig undersøkelse ikke kan finne sted,” senior OPP politimann sa.

Kontrast NIA ‘ s undersøkelse i 2013 er Bodh Gaya blasts, hvor en Buddhistisk kappe ble funnet etterlatt på åstedet. Byrået fikk en rettsmedisinsk team for å plukke opp hårstrå fra kappe — disse matchet med tråder fra den mistenkte bomber, Haider Ali, når han ble arrestert året etter. Dette har nå blitt den mest avgjørende bevis mot ham, og saken har gått til rettssak nylig.

Problemet, men er ikke begrenset til politiet. Det er også en alvorlig paucity av kapasitet for DNA-fingeravtrykk i landet. Mens flere land har sine egne rettsmedisinske laboratorier, DNA-fingeravtrykk er bare tilgjengelig på noen få steder, Maharashtra, West Bengal, Delhi, Hyderabad og Chandigarh. Avansert praksis i teknologi er begrenset til Sentrum For DNA, Fingeravtrykk og Diagnostikk (CDFD) i Hyderabad. Det er også flere private laboratorier som tilbyr DNA-testing, men alt arbeid i henhold til en uregulert miljø, som en lov for å regulere slike institusjoner har ligget i en limbo siden 2003.

For alle de nyeste Forklart Nyheter, last ned Indian Express App