Socker bälte i söder, priser hålla jordbrukare glad

0
79

En provisorisk gur göra enhet i Mandvi. (Snabb Bild av Hänföra Tiwari)

Relaterade Nyheter

  • Låga priser och icke-viabla exporten gör för bitter skörd socker

  • Dödläge slutar,kvarnar börja krossning sockerrör idag
  • Hooda erbjuder högsta någonsin sockerrör pris till jordbrukare

Oppositionen använder dämpad bomull och jordnötter priser till mål BJP i Gujarat Församlingen valet, i den välmående socker bältet i södra Gujarat, inklusive Surat och Navsari distrikt, BJP-regeringen verkar ha att övervinna hinder.

Runt denna tid varje år, höjden av socker säsongen, Katar Singh kommer hit från Baghpat i västra Uttar Pradesh. “Jag kommer efter Diwali och lämna innan Holi, och bidra till att skapa gur (i landet) för den lokala marknaden, säger Singh, som är på jobbet i en provisorisk gur tillverkande enhet i ett öppet fält, i byn Aret i Mandvi Montering segment av Surat distriktet. Att påpeka att Baghpat är en av landets största sockerrör producerande regionerna, Singh, som är i sin början på 60-talet, säger prisrealisering här är mycket högre och snabbt. Hans assistent är från Shamli-distriktet, inte alltför långt från Baghpat.

Singh säger bönder här är betald om Rs 2,500 en ton för deras stående gröda, cirka 350 Rs en ton för avverknings-och annan Rs 200 för transport. Totalt, säger han, en bonde inser över Rs 3 000 för en ton av sockerrör från hans gård. I Uttar Pradesh, medan det pris som erbjuds är jämförbara, det finns försenade betalningar.
“Vi har inte haft några problem sourcing sockerrör från bönder från de närliggande regionerna vid dessa priser för våra gur tillverkning, säger Vinod Patel, som härstammar från gemenskapen av Koli-Patels, och är själv en sockerrör bonde bortsett från att äga en gur enhet i Mandavi Montering segment av Surat.

Karl bonde Bhikhu Bai Patel säger sockerbruk betala ännu mer, och erbjuder uppåtgående av Rs 3500 per ton sockerrör upphandlas förra året. Bhikhu Bai förväntar sig att priser ska vara lika bra den här gången. På landsbygden Montering valkretsar i Surat och Navsari distrikt — Kamrej, Bardoli, Mahua, Mandavi, Gandevi och Jalalpore — alla utom en är som innehas av BJP. Kongressen hade vunnit Mandavi förra gången. Dessa valkretsar gå till valurnorna i den första fasen, den 9 December.
Sockerrör jordbrukare i regionen hör till Koli-Patel och Kunbi-Patel, liksom Patidar Leuva Patel samhällen. Sanket Patel av byn Morey i Bardoli Montering segment, en Leuva Patel, säger Hardik Patel s agitation för reservation för Patidars är bara ett sätt att främja sina egna karriär. “Kan inte bokas i förväg till mer än 50 procent, hur är det att Kongressen kommer att leverera det?” säger han. Kongressen, som har fått Hardik s tysta stöd, har lovat att uppfylla efterfrågan.

Med en majoritet av Patels här väl-att-göra — de flesta har ENGÅNGSPOSTER släktingar och hävdar att besöka dem under semester — efterfrågan för en kvot har lite resonans. Den Koli-Patels och Kunbi-Patels redan har OBC bokning. Följaktligen kan de vara kritisk till Patidar agitation och visas utlåning deras vikt att BJP.

Många anger att de kommer att sluta gå med det parti som de alltid röstat för, även BJP-anhängare som nu är missnöjda med regeringen. L B Patel, som ett Koli-Patel över 60 år, står i Dandi village square i Navsari distriktet med andra i hans ålder grupp diskutera det kommande valet. Dandi mars av Mahatma Gandhi slutade här, samtidigt som platsen för Sardar Vallabhbhai Patel är Bardoli Satyagraha ligger cirka 60 km bort.

Medan han gör det klart att han kommer att rösta för BJP — “Vad har Kongressen gjort i 60 år?” — L B Patel säger att han har inga förhoppningar om en framtida regering. “Vi fick en by vatten tank installeras från våra egna pengar för en säker vattenförsörjning. Och tittar på priserna på lök och tomater! Regeringen bryr sig inte om oss. Vi måste bry oss om oss själva.”

En kvinna i hennes sena 30-talet, i Jalalpore Montering segment av Navsari, är så arg på BJP-regeringen, inklusive Centrum. “Jag visste inte att få någon nytta av mitt Jan Dhan konto inte heller har jag sett någon nytta av demonetisation. Jag har ansökt om PM Awaas Yojana, men har inte hört om jag kommer få det,” hon skallror av, men avslutar med att tillägga att hon fortsätter att ha tro på Narendra Modi.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App