Rodrigo Duterte förklarar kommunistiska rebeller är terrorister

0
66

Filippinernas President Rodrigo Duterte. (AP Photo)

Översta News

  • Vi kräver skyldig hängas: Familj medlemmar av arbetaren hackad, som brändes levande i Rajasthan

  • Ambedkar raden: Mani Shankar Aiyar samtal Modi ‘neech aadmi’, PM gäller det en “Mughlai tänkesätt”

  • “Hur kan människor vara så omänskliga”: Mamata Banerjee från Rajasthan mord

Filippinernas president har formellt förklarat att kommunistiska gerillan utkämpar ett flera decennier långa uppror är terrorister, i sin senaste flytta äventyra återupptagande av fredssamtalen med rebellerna.

Vd Rodrigo Duterte talesman, Harry Roque, sa till reportrar på tisdagen att den Filippinska ledare signerat av en proklamation att Filippinernas kommunistparti och dess väpnade gren, Nya folkarmén, är en terrorist organisation, i det första steget av en rättslig process för att officiellt förbjuda dem.

Om det godkänts av en domstol, den kommunistiska gerillan kommer att vara den andra gruppen för att vara förbjudna enligt ett sällan använt 2007 anti-terror lagar efter Abu Sayyaf, en brutal Muslimska extremistgrupper som var svartlistad i 2015 för delaktighet i lösen kidnappningar, halshuggningar och bombningar.

Det tog ungefär fem år för åklagare att säkra domstolens godkännande för Abu Sayyaf s förbudet, som syftar till att göra medlemskap i gruppen ett brott och så att regeringens styrkor för att krossa de militanta snabbare.

Duterte, som kallar sig landets första vänsterinriktad president, återupplivas fredssamtal med den Maoistiska rebellerna och gav dem politiska eftergifter, inklusive utnämning av vänstervridna aktivister till Skåpet inlägg, när han blev president förra året. Men samtalen, som har tagits fram av Norge, snart rasat efter den flyktiga ledare protesterade fortsatt rebellernas attacker på trupper.

Han har gått tillbaka från en tidigare hårdföra hållning mot gerillan och får ett återupptagande av samtalen, men hans senaste drag hantera ett allvarligt slag att utsikterna för en återgång till förhandlingsbordet och kan leda till att rebellernas attacker.

Säkerhet tjänstemän välkomnade Duterte flytta. “Vi har sedan länge hävdat att Filippinernas kommunistparti-New People’ s Army är en tragik att det Filippinska folket, med dess medlemmar engagerar sig i konstant brottslig verksamhet och hänsynslösa handlingar av terror,” försvarsminister Delfin Lorenzana sagt.

“Regeringen har gått den extra milen för att rymma dem genom att återuppta samtalen,” Lorenzana sade, anklagar gerillan för att lägga orimliga villkor i de samtal och fortsatta brott som människorov, angrepp på regeringen och utpressning.

Gerillan har kravlade fredssamtal i det förflutna efter anklagar regeringen för att stödja Fn och Usa utse dem som terrorister. Upproret de har fört mestadels på landsbygden har lämnat mer än 40 000 soldater och civila döda och hämmas utvecklingen i några av landets fattigaste regioner.

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App