Poolse UUR Beata Szydlo stuurt tweet doorschemeren dat ze vervangen kunnen worden

0
66

De leider van de regerende Wet en Rechtvaardigheid partij, Jaroslaw Kaczynski (rechts) en Minister-president Beata Szydlo in het parlement in Warschau, Polen. (AP Photo/Bestand)

Gerelateerd Nieuws

  • Critici storm Polen electorale lichaam over vertragingen

  • Komorowski wint cliffhanger poolse verkiezingen

De poolse Premier Beata Szydlo stuurde een tweet vroeg dinsdag lijkt dat te lezen als een afscheid, te midden van geruchten in Warschau, dat ze vervangen kunnen worden door de Minister van Financiën Mateusz Morawiecki volgende week. Szydlo stuurde de tweet na middernacht volgende praat in haar conservatieve heersende Wet en Rechtvaardigheid partij op de herschikking van de regering.

Er waren geruchten weken in de poolse media die partij leider Jaroslaw Kaczynski kon word de volgende minister-president hoewel nu de poolse rapporten suggereren de meest waarschijnlijke nieuwe leider zal worden Morawiecki, een vice-eerste minister, die tevens minister van ontwikkeling en financiën.

Kaczynski wordt algemeen gezien als de echte kracht achter de regering, het begeleiden van de beslissingen van zijn partij hoofdkantoor en vanuit zijn zetel in het parlement waar hij dienst doet als één van 460 leden van de tweede kamer, of de Sejm. Het is niet duidelijk of Morawiecki zou kunnen nemen een onafhankelijke pad of als hij zou ook volgen grotendeels de richting Kaczynski sets.

Szydlo schreef: “het doet alles wat het belangrijkste is voor Polen. Degene die de zorg van familie en waarden (en is) kluis. Dat groeide uit de stichting van de Christelijke waarden, tolerante en open. Modern en ambitieus. Dat is mijn land. Een voorbeeld voor Europa en de wereld. Dat is wie wij Polen zijn.”

De dagelijkse krant Rzeczpospolita meldde dinsdag, de vermelding van niet nader genoemde bronnen, dat Kaczynski heeft gepresenteerd aan de partij wetgevers zijn plan voor Morawiecki te nemen, het roer van het Kabinet volgende week.

Morawiecki, 49, won de lof voor het toezicht op een economie die is enorm toegenomen in de twee jaar sinds de Wet en Rechtvaardigheid partij nam de macht en wordt hij alom beschouwd als een van de regering de meest ervaren en deskundige leden.

Critici zeggen echter de boom is grotendeels te danken aan de fiscale discipline van de vorige gematigd regering en de groei in Europa is het verbeteren van de omstandigheden in veel plaatsen. Één van beide manier, de Polen hebben genoten van dalende werkgelegenheid en stijgende lonen als de economie groeit meer dan 4 procent dit jaar.

Morawiecki is een voormalig internationaal bankier, die liep de spaanse bank Santander heeft haar activiteiten in Polen voor Recht en Rechtvaardigheid won macht. Het lijkt een onwaarschijnlijke achtergrond voor iemand die heeft een belangrijke rol gespeeld in een nationalistische partij die streeft naar het beperken van buitenlandse invloed in het land en het binnendringen van het mondiale kapitalisme.

Onder Morawiecki, Polen heeft stappen ondernomen om te ‘re-Polonize’ de bancaire sector, bijvoorbeeld door het opnieuw nemen van controle van één van ‘ s lands grootste banken, Pekao SA, voorheen geregeld van het italiaanse UniCredit. Recht en Justitie lanceerde ook een enorm populair welzijn programma dat betaalt maandelijks cash bonussen voor gezinnen met minstens twee kinderen.

Terwijl de heersende Wet en Rechtvaardigheid partij en Szydlo zichzelf zijn zowel populair onder Polen, Morawiecki kunnen beter worden voorbereid op vertegenwoordigen het land internationaal als Polen geconfronteerd met een verslechtering van de confrontatie met de Europese Unie over de wettelijke veranderingen gezien als aanvallen op de rechtsstaat.

Morawiecki spreekt engels en duits en heeft internationale ervaring opgedaan in de jaren dat hij als bankier, terwijl Szydlo alleen spreekt pools.

Hij is ook gezegd dat het goed vond door Kaczynski en zijn er hints op zijn stijgende bekendheid. Op een partijcongres in de zomer, Kaczynski en Morawiecki – maar niet Szydlo – gaf toespraken aan de afgevaardigden.

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App