Karachi familj sörjer drog-missbrukare sons resa till Kashmir jihad

0
80

Muhammed Amir Awan lämnade hemmet i Maj.

Relaterade Nyheter

  • Brittiska jihadistiska “White Widow” dödad av AMERIKANSKA drönare – Sön rapport

  • Iran, Khamenei, namn Kashmir, uppmanar till jihad

  • Islamiska Staten datanörd köra 24-timmars “helpdesk” för jihadister: experter

Sen i Maj, månad Ramzan ligger i, Muhammad Amir Awan från sitt hem i Karachi s Gulshan-e-Ghazi, klädd i en enkel vit klädnad av den fromma, en sovsäck på ryggen, hoppas att resan skulle leda honom till inlösen. Hans mor hade kysst honom hejdå, som inte kan hålla sina tårar; den yngsta av fyra, han var hennes mest oroliga, men också den mest älskade.

Lane från sitt hem till Jami ‘ a Masjid Ghanim bin Abdulrehman ledde honom förbi kebab stall där han hängde ofta med vänner, gathörn narkotikahandlare han skulle få crystal meth och hasch; gaggles av lokala gangsters.

“Jag bad att han skulle finna Gud, jag hoppades att han skulle lämna droger, och kom tillbaka med en man,” påminde Awan far, Muhammad Riyaz Awan, som gick i pension i början av detta decennium efter att ha avtjänat 28 år i Karachi polisen. Denna månad, familjen lärt sig att sonen de har inte träffat sedan i Maj sitter i fängelse i Indien. Awan greps av J&K Polisen förra månaden, i samband med en operation som tagit livet av tre av hans Lashkar-e-Taiba (LeT) medarbetare, och är nu i förvar hos den Nationella Byrån för Utredningar (NIA).

Awan berättelse ger nya insikter i hur den Låt fortsätter att rekrytera terrorister trots sitt pågående arbete med att projektet i sig som ett legitimt politiskt parti. Och jagar, i processen, om Pakistans mest sårbara — i det här fallet, från brottslighet-trasiga, fattiga stadsdelen Gulshan-e-Ghazi, eller “Trädgård” Heliga Krigare”.

Ända sedan hans son försvann, Muhammad Riyaz har inte lämnat sitt hem: lång inaktiverats av en stroke, att hans hälsa har försämrats kraftigt de senaste månaderna, familjen säger. Awan mamma, Sunera Bibi, är också allvarligt sjuk, och familjen fruktar förlusten av sin son kan förvärra hennes hjärt skick. Denna helg, den söner höll en fest för de fattiga i Gulshan-e-Ghazi, att åberopa Guds välsignelser för sina föräldrars hälsa.

Ibrar Awan, den äldsta av Awan bröder, säger familjen sist hörde från honom i Maj. “Han kallade strax innan Eid för att säga att han var i Punjab med en religiös grupp. Men han skulle inte säga var eller när han skulle komma tillbaka. Jag trodde att han var tillbaka på droger igen,” Ibrar Awan berättade Karachi-baserade källor som kontaktade honom på uppdrag av Indian Express. “Detta fotografi av honom, som du har visat oss är den första nyheten vi har haft sin vistelseort. Vi är tacksamma över att han är vid liv, men vet inte vad jag ska göra nu,” sade han.

Från kontot Awan har gett NIA utredare, som enligt Indisk lag är inte upp till prövning i domstol, hans resa började dagar efter att han gick Tablighi Jama’at på sin fars förslag. Chefen i sin grupp, Baldia präst قاری Amin, introducerade honom för volontärer i Falah-jag-Insaniyat Foundation (FIF) — välgörenhet flygeln av Låt, som är internationellt förbjudna, men driver fritt i Pakistan.

I FIF — sitt nätverk av ambulanser och sjukhus är aktiv i Karachi — Awan fick ökat ansvar. Meddelandet inte sluta med välgörenhet, dock. Awan nya vänner berättade för honom om de Låter, och hur, genom att ansluta sig till jihad, han kunde lösa själv för sina tidigare synder. Som 26/11 förövaren Ajmal Amir Kasab, som var en fattig, liten kriminell innan han började Låta, Awan var på väg att hitta en ny kalla.

Efter 16 veckor på LeT ‘ s Maskar Aksa camp i PoK, Awan lanserades över Kontrollinjen den 7 augusti. Inom några timmar, de män som voro med honom voro döda. Awan överlevde, och arresterades, eftersom han hade lämnat sitt gömställe ovanför byn Didikot att besöka den närliggande byn. “Han har inte ens dra sin pistol för att försöka brand. Han bara hopkrupen i ett hörn, livrädd vi var på väg för att döda honom,” påminde om en polis närvarande vid Didikot. Son till en Hindko-tal familj som flyttade till Karachi från Hazara region i Pakistan: s Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen, Awan växte upp i ett hem med lite intresse i Islamistiska politik eller jihad. Även om hans fars jobb öppnade dörren till medelklassen ansvar, sjukdom och otur har ställt stora påfrestningar på familjen. Förutom föräldrarnas sjukdomar, Awan familjens andra son led av en psykisk sjukdom, ingen av sönerna skulle kunna slutföra skolan.

Den Gulshan-e-Ghazi kvarter i Karachi s Baldia Stan, där Muhammed Amir Awan kommer från.

Ibrar Awan, nu 30 år gammal, tjänade nog som en arbetare i Baldia fabriker för att inrätta en oberoende hem efter att han gift sig. Den tredje son, Ayaz Awan, som är 26, fick jobb som skräddare. De två, tillsammans, tog hand om sina föräldrar och sin sjuka bror, Sheraz Awan. Istället för att välja att arbeta — för att inte tala besöka lokala moskéer för att be — familjen säger Awan tillbringade sin tid på gatorna i den mycket kriminaliseras Baldia Stad, den kommun som Gulshan-e-Ghazi är en del av. I tidiga tonåren började han experimentera med droger, hans vänner inkluderade medlemmar av karteller inriktning på lokala företag för skydd av pengar.

Storskaliga drog transaktioner ger en inkomst till Baldia gäng men också dra in en stadig ström av kriminella rekryter, som behöver pengar för att betala för deras vana. I 2013, 257 människor dödades i en brand i en Baldia fabriken, som påstås i brand av Muttahida Qaumi Movement-kopplade gangsters efter det att ägarna vägrade att betala skyddspengar. Pedagog Maria Taqdees beskriver de unga män som hon arbetar med i Baldia Stan sålunda: “jag kan se dem ändra en hel del så snart de har fyllt 12 år. De börjar kopiera Bollywood skådespelare som spelar skurken i filmer och börja äta gutka och paan, röka cigaretter och droger.”

Familjens vädjan gjorde lite för att ändra Awan sätt, Ibrar Awan erinras om, och de äntligen vänt sig till präst قاری Awan. “Han ville inte gå, men min far sa att han skulle kasta ut honom ur huset annars,” Ibrar Awan återkallas.

Den proselytising uppdrag Awan familj nått ut för att hjälpa var Tablighi Jama’at, utan tvekan världens största religiösa ordning, som drar in miljoner till sin årliga ijtema, eller församlingar. Koncernens grundare Muhammed Illyas Kandhlawi har skamliga politik, privilegieras jihad bin-nafs, eller kampen för samvete, över jihad bin-saif, eller heliga krig med svärd. Som andra Tablighi uppdrag, en som vänster Baldia Staden var att predika för s sex principer för fromhet.

Även om några Tabligh medlemmar kommer från LeT ‘ s Ahl-e-Hadith sekt, koncernen har en mörk sida: viktiga medlemmar av flera al-Qaida tomter, inklusive 2006 tomt att bomba transatlantiska plan, London 7/7 bombningarna, Glasgow airport attack, och den avsatte 2008 strejker i Barcelona, började sin ideologiska resa i sina led. Förra året, Pakistan förbjudna Tablighi predikanter från att verka på campus. Enligt NIA tjänstemän, det faktum att Awan inte hade sparken på Indiska trupper i Didikot kan räknas till hans fördel, om hans innehav av en assault rifle, liksom hans olagliga resa över Kontrollinjen kunde se till att han spenderar ett decennium eller mer i fängelse.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App