I J-K, 29 människor dog i lathicharge, 15, bränning, poäng NCRB data

0
81

Data visar också att 375 civila skadades i 1,959 lathicharges beställde i staten i och med 2016. (Snabb Bild)

Relaterade Nyheter

  • Ojämn utrymmen

  • Madhya Pradesh hade mest våldtäkt även under Kongressen regel: minister

  • Anledningen till 34 procent “släpp” i brott: NCRB s datainsamling korrigering

Nästan dubbelt så många människor dog av skador orsakade av icke-dödliga vapen som används av polis och paramilitära styrkor i J&K 2016 än av kulor, enligt de senaste uppgifter som publiceras av National Crime Records Bureau (NCRB) för 2016.

Data visar att 29 civila dog i lathicharges beställt av J&K Polisen, medan endast 15 dog på grund av att bränning av polisen och krafter, under protester efter mordet på Hizbul Mujahedin militanta Burhan Wani den 8 juli förra året. Data visar också att 375 civila skadades i 1,959 lathicharges beställde i staten i 2016 — och 189 i bränning.

Generellt, 2016 såg en långt större antal människor (35) dör under lathicharges i hela landet än under 2015 (7).
Dock NCRB data visar också att ett stort antal poliser skadades under dessa incidenter av lathicharge. Medan 759 civila skadades under lathicharges i hela landet i och med 2016, 4,713 poliser skadades i dessa händelser. Av dessa, 4,502 poliser skadades i J&K ensam. En polis — i J&K — dog i sådana fall.

I fall av bränning, 351 civila och 727 poliser skadades i hela landet. Så många som 548 av dessa poliser skadades i Kashmir. Det var bara i J&K för att fler människor dog under lathicharges än på grund av bränning. Enligt de uppgifter, det högsta antalet civila dödsfall (22) på grund av att polisen skjuter rapporterades från Haryana. Minst 107 skadades i den staten på grund av att polisen skjuter 2016, vilket såg stat-omfattande protester och mordbrand av Jat omrörare krävande kvoter i staten och statens jobb. Inte en enda civila dödades eller skadades i Haryana på grund av lathicharges som ingen beställdes under hela året, visar siffrorna.

Assam stod på listan civila dödsfall på grund av bränning — i en olycka, 16 civila dödades och 17 poliser skadades. Efter att J&K, UPP såg det högsta antalet lathicharges beställas på 185. Med tanke på att “lathicharge” omfattar alla åtgärder som vidtas av polisen för att kontrollera folkmassorna utan att avfyra vapen, de data som sätter fokus på användningen av pellets vapen och andra mindre dödliga vapen av säkerhetsstyrkor för att styra demonstranter i Dalen förra året.

Efter upprördhet över olyckor och blindings som orsakas av pellets, regeringen tillsätta en kommitté som skall se till bättre metoder för att kontrollera folkmassorna. Kommittén rekommenderade mindre användning av pellets vapen och användandet av mer kraftfulla tårgas granater i stället.

Under det senaste året, CRPF också ändrat sin pellets vapen med en platt vakt som sträcker sig över pipan för att förhindra pellets från att slå övre delar av kroppen. Enligt NCRB, polisen skjuter och lathicharge var tillgripit för att kontrollera folkmassorna under upploppen, självförsvar och för att göra arresteringar, bland andra skäl.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App